Meny

Vil holde kjærligheten i live med medisiner

KJÆRLIGHETSPILLE: Forskere mener det finnes holdepunkter for at medisiner kan holde kjærligheten i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor endte over 10.000 norske ekteskap i skillsmisse. Forskere mener medisiner kan få flere til å holde sammen.

Se for deg følgende: Ekteskapet er i ferd med å rakne, følelsene som brakte dere sammen for 10-15 år siden er ikke der lenger. Dere oppsøker en ekteskapsrådgiver som foreslår ting dere kan jobbe med. Det er gode råd, men alt virker likevel håpløst. Før dere går skriver han ut en resept, på en «kjærlighetspille». Det er pillen som skal redde ekteskapet deres.  

Det høres kanskje urealistisk ut, men i en studie som ble publisert for noen år siden konkluderte to forskere ved University of Oxford med at det kan være holdepunkter for å prøve å holde kjærligheten i live ved hjelp av medikamenter.

Det finnes nemlig få ting, om noen, som er så bra for mennesker som et godt forhold. Forskning viser at mennesker som har en kjærlighetsrelasjon lever lengre, er mindre syke og generelt sett mer fornøyde med sine liv, sammenlignet med mennesker som ikke har en partner.

Andre faktorer, som penger eller intelligens, kommer ikke i nærheten når det gjelder betydning for vårt velbefinnende, ifølge en av forskerne bak studien, Anders Sandberg. Han er filosof og beregningsbiolog ved Future of Humanity Institute ved University of Oxford.

Sammen med kollega Julian Savulescu gikk han i studien, som ble publisert i tidsskriftet Neuroethics, gjennom historien og biologien knytte til kjærlighet og ekteskap. De mener menneskets dårlige evne til å holde sammen år etter år delvis har evolusjonære årsaker.

- Kjemisk og annen biologisk manipulasjon av våre følelser er en måte å komme rundt dette problemet på, skriver de i studien.

Les også: - Facebook ødelegger ekteskap

10.000 skilsmisser i året

For vi er ikke spesielt flinke til å bevare kjærligheten. På tross av alle gledene og fordelene ved å leve i et kjærlighetsforhold, går folk fra hverandre i fleng.

I fjor ble 10.200 ektepar skilt og 11.200 ektepar separerte i Norge, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Tall viser også at skilsmisser har blitt vanligere blant folk over 60 år.

Les også: Gammel kjærlighet ruster

Selv om vi mennesker tilsynelatende har gjort store fremskritt, som å bygge store samfunn og fly til månen, så har det rent psykologisk sett skjedd lite siden vi forlot den afrikanske savannen, mener Sandberg.

- I veldig lang tid var menneskets forventede levealder rundt 35 år. Å holde seg i live var en heltidsjobb og de fleste forhold sluttet ved at den ene av partene døde, sier han ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

Forhold varer i 11 år

På den tiden kunne man ikke regne med å være sammen med noen lengre enn 15 år, som Sandberg mener er påfallende nær den gjennomsnittlige tiden et moderne kjærlighetsforhold varer; ifølge beregninger 11 år.

Men man bør ikke kaste inn håndkledet av den grunn, mener forskeren, men heller prøve å finne løsninger på problemet.

Begjær, tiltrekning og det å holde seg til en og samme partner handler i prinsippet bare om biokjemiske prosesser i hjernen, mener han. Og disse prosessene kan man manipulere ved hjelp av substanser.

- Det høres kanskje feil ut, men gitt at forhold er såpass bra for oss mennesker så mener jeg det etisk sett går an å forsvare at man gjør noe for å forsterke dem, om det er mulig. Relasjoner som tar slutt innebærer ofte mye lidelse, både økonomisk, sosialt og følelsesmessig, sier han ifølge TT.

- Kan stenge folk inne i dårlige forhold

I tidsskriftet New Scientist går han gjennom ny forskning på feltet, sammen med kollega Julian Savulescu. Og en amerikansk studie, som er publisert i Neurosicence, viser at dette ikke nødvendigvis er science fiction.

Det dreier seg riktignok om to typer gnagere, der en type lever i monogame forhold, mens den andre typen er polygam. Ved å klone inn genene som skiller de monogame fra de polygame, har forskerne lykkes med å gjøre de genmodifiserte gnagerne totalt uinteresserte i andre enn sin egen partner.

Sandberg ser for seg et scenario der et legemiddel som fungerer som en slags boost på kjærlighetsforholdet, sammen med parterapi, kan forbedre sjansene for at et forhold skal vare.

- En risiko er at man stenger folk inne i dårlige eller destruktive forhold og det vil jo ikke være så bra. Så det gjelder å vite hva man gjør, sier Anders Sandberg ifølge TT.

Les også: - Derfor er du evig singel

Les flere nyheter

Helse og livsstil
Populært