Leier inn designere:

Spesialdesignet hageglede

KJÆLEDYR: Daglig leder i Hagespesialisten, Torgeir Koteng, forteller at mange ønsker hjelp til planlegging av vann i hagen – enten det er i form av karpedam, svømmebasseng eller fontene. (FOTO: Fredrik Varfjell / Scanpix)

Stadig flere leier inn profesjonell hjelp for å få det beste ut av egen hage.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hagetrender

Yvonne Dengin har skrevet fire bøker om hagedesign og driver firmaet Dengin hage & landskap. Hun peker ut følgende hagetrender akkurat nå:

• Utebelysning: Folk setter ikke lenger bare opp lamper for pyntens skyld, men bruker lysdesign bevisst for å skape en stemningsfull hage.

• Hardføre planter: Eksotiske planter velges bort til fordel for norske naturplanter som tåler vårt klima. Også i potter ønsker folk planter som kommer igjen år etter år, og som kan tåle både frost og litt tørke. Rene blomsterbed er dessuten ut, i stedet er folk mer opptatt av bladverk.

• Muligheter for matlaging ute: Folk vil ikke bare ha grill, men også et komplett utekjøkken med vask og kjøleskap.

• Vann i ulike varianter: Svømmebassenget er blitt allemannseie. Også boblebad, utedusj og fontener er populære.

– De siste årene har det vært stor økning i etterspørsel etter hagedesignere fra hageeiere flest, sier prosjektleder i NAML (Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører ), Tor Jørgen Askim.

– For bare noen få år siden handlet 10-15 prosent av aktiviteten blant våre medlemmer om privathager. Nå er andelen oppe i 30 prosent, forteller han, og mener årsaken blant annet er at folk har forstått verdien av å investere i uterommet.

– Folk ønsker ikke bare å oppgradere innenfor husets fire vegger, men også utenfor. De har forstått at det kan være billigere og mindre tidkrevende å investere skikkelig i hagen én gang, i stedet for å plante en masse vekster som viser seg å ikke trives. Å lage en bra hage krever kunnskap, påpeker han.

For små og store hager

Under årets hagemesse på Lillestrøm var hagedesign et tema, både i form av foredrag og visning av fire ulike designhager i forskjellig stil.

– Vann i hagen er helt klart en stigende trend, forteller daglig leder i Hagespesialisten, Torgeir Koteng. Han hadde spesialdesignet en hage til messen med både bekk, bru, vannfall, karpedam og boblebad.

– Interessen for hagedesign har økt formidabelt siden jeg startet firmaet for tolv år siden. Den gangen var det forbeholdt de virkelig velstående å få hjelp til planlegging av hagen, nå blir vi kontaktet av vanlige folk som vil ha mest mulig ut av sin bittelille hageflekk, forteller Koteng.

Hagespesialisten kan hjelpe til med hele hageprosessen, fra inspirasjon og ideer til mer konkrete planer i form av tegninger. Til slutt kan firmaet også ta seg av alt arbeidet som må til før drømmehagen står ferdig. Vedlikehold i ettertid tilbys også – det sier seg selv at valg av karpedam og boblebasseng krever mer av hageeieren enn en plenflekk med et gjerde rundt.

Les også: Dette koster eksperthjelp til hagen

Skaper helhet

Yvonne Dengin startet hagedesignfirmaet Dengin hage & landskap for femten år siden. Den gangen visste de fleste ikke engang hva hagedesign var.

IDYLL: Noen ønsker en romantiske hage, andre en klassisk eller moderne. En hagedesigner kan hjelpe deg å få drømmehagen. FOTO: Haakon Harriss / NTB scanpix.IDYLL: Noen ønsker en romantiske hage, andre en klassisk eller moderne. En hagedesigner kan hjelpe deg å få drømmehagen. FOTO: Haakon Harriss / NTB scanpix.

– Før lurte folk på hvorfor i all verden de skulle bruke 25.000 på hageplanlegging fra oss, man kan jo få veldig mange planter for den prisen. Nå har folk forstått at steinlegging, belysning, beplantning og så videre koster såpass mye at det blir dyrt å gjøre bomkjøp, sier Dengin.

Hun forteller at folks ønskeliste for hagen blir stadig lenger.

– Folk vil ha tak over uteplassen, store sofaer, varmelamper, utepeis, komplett utekjøkken og utebelysning. Hvis man skal ha med alle punktene på listen og velger å kjøpe litt her og litt der, blir det fort et kaotisk uterom. Hagedesigneren kan hjelpe til med å sy elementene sammen og skape helhet, forklarer hun.

Ifølge Koteng ønsker mange hjelp ikke bare til å få det fint, men også til å få det enkelt.

– Den vedlikeholdsfrie hagen er helt klart in. Før hadde folk mye plen som måtte klippes regelmessig. Nå dropper de den og setter inn elementer som trær, busker, stier og sitteplass i stedet. Hagen skal være til for å nytes, ikke bare være jobb, påpeker han.

Les også: Syrinen som passer din hage

Slik fornyer du hagemøblene

Gresselig flott

Les alt om bolig og hage

Personvernpolicy