Oppussing av gulnet trepanel:

Slik lysner du gulnet trepanel

FORVANDLER HELE ROMMET: Her lysnes taket med Woca panelhvit. Det gjør rommet både lysere og visuelt større. Foto: WOCA
FORVANDLER HELE ROMMET: Her lysnes taket med Woca panelhvit. Det gjør rommet både lysere og visuelt større. Foto: WOCA

Med med maling, panellakk eller panellut kan du lysne selv de tristeste trevegger og tak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har stikkende sol, mye dagslys, vedfyring og sot fra talglys og andre varmekilder gulnet interiøret i hjemmet eller hytta kan tiden være moden for oppfrisking og lysning av interiøret. Her hjelper vi deg til både å unngå gulning og takle andre oppussingsproblermer i huset.

Ekspertene anbefaler prøveoppstrøk

– Det er mange ulike metoder på dette feltet, så her må tunga holdes midt i munnen. Men uansett hvilken teknikk du velger bør du lage prøveoppstrøk på en lite synlig del av veggen. Denne testflaten kan spare deg for overraskelser, sier Chera Westman i Informasjonskontoret farge og interiør til Hytteliv.no

– Og kjøper du litt billigpanel i et byggvarehus kan du utprøve utstryknings- og dryppegenskapene på produktet du velger på dette nye panelet, utdyper overflateekspert Finn Wang.

Metode 1: Maling dekker gulnet treverk, helt eller delvis

VOKS GJØR SUSEN: Slik blir det når du lysner gulnet panel med panelvoks. Foto: AlanorVOKS GJØR SUSEN: Slik blir det når du lysner gulnet panel med panelvoks. Foto: Alanor

– Det første du må gjøre er å avgjøre hvor mye du vil lysne det gamle, gulnete treverket, sier Westman. Og går du for et hundreprosentlig dekkende resultat uten synlige kvister/gulning henviser hun til maling, utført på en grunning etter produsentens anvisning, Påfører du flere strøk maling blir både strukturen og fargen i treet mye mindre synlig enn før, og du kan legge på flere strøk helt til at fargen og egenarten til det opprinnelige treverket gjemmes helt bort.

– Det er ikke så lett å styre disse strøkene, så dette er nok en teknikk for de mer avanserte brukerne, sier Helge Berthelsen i Scanox til Hytteliv.no

Metode 2: Panel-lakk gir ubehandlet treverk en kalket look

Det finnes to typer panellakk. En klar variant og en pigmentert utgave. Flere produsenter har slik panellakk og de inneholder UV-filtre som hindrer gulning av ubehandlet treverk. Den hvitpigmenterte varianten av lakken gir overflaten et kalket, nesten hvitskurt, transparent utseende uten at det opprinnelige underlaget tildekkes. For å unngå at et gulnet underlag slår igjennom panellakken og gir overflaten et rosa skinn kan du tilsette litt ekstra hvit brekkfarge i panellakken.

– Behandler du panelet nedenfra og opp mot taket får du god oversikt over lakktørkingen evneuell drypp av lakk, kommenterer Wang.

– Og vil du absolutt ikke ha hvite vegger, finnes det farget panellakk, sier han.

Metode 3: Vanntynnet lakk

SE FORSKJELLEN: Lysning av gulnet panel gir en enorm effekt i rommet. Foto: WOCA SE FORSKJELLEN: Lysning av gulnet panel gir en enorm effekt i rommet. Foto: WOCA

Å bruke en vanntynnet lakk med en lav glans på et gulnet panel er også et alternativ. Den tyntflytende væsken, f.eks Celco fra Nordsjö, påføres paneloverflaten i skikt. Det første strøket bør være en klar, upigmentert lakk. Den gjør underlaget ensartet. Til strøk nummer to tilsettes lakken hvite pigmenter.

Dette letter arbeidet med å få et jevnt resultat med lite skjolder og en silkematt glans.

– Dette er nok også en teknikk for de mer avanserte brukerne, mener Berthelsen i Scanox.

Metode 4: Interiørbeis

Det finnes flere varianter av vanntynnende beiser, blant annet fra Scanox, Jotun og Woca. Noen passer best for nytt treverk mens andre skal hvitte gammelt trepanel.

Slike lettflytende beiser påstrykes panelet med pensel og skal arbeides videre inn i treverket med en fille. Rens trepanelet før du beiser. Da får overflaten bedre sug.

Flere strøk gir et hvitere resultat og øker synligheten av trestrukturen.

Metode 5: Akrylbasert lasur, tak og panelhvitt

Tak-og panelhvitt er en vann- og akrylbasert lasur, altså en meget tynn maling. Den finnes blant annet å få fra Herdins og finnes i tre pigmenttettheter; hvit, ekstra hvit og dekkende. Disse skjuler det underliggende treverket i økende grad etter to eller flere strøk. Disse midlene finnes i flere farger og de kan brukes både på ubehandlet, malt og lakkert tre.

– Og husk endelig å rengjøre overflatene godt før du behandler dem, råder Finn Wang som anbefaler alle å søke hjelp i en fargehandel.

LYST OG LEKKERT: Her ser du et rom hvor enkelte vegger og tak er behandlet med Herdins vannbaserte Tak og Panelhvitt lasur. Foto: HerdinsLYST OG LEKKERT: Her ser du et rom hvor enkelte vegger og tak er behandlet med Herdins vannbaserte Tak og Panelhvitt lasur. Foto: Herdins

Metode 6: Panelvoks

Til tross for navnet er dette ikke en voks, men et produkt med gelekonsistens som ikke drypper under bruk. Voksen Liberon Bloom fra Alanor beskytter treet og gir matte overflater som kan rengjøres, opplyser ifi.no. Panelvoks finnes i flere farger og påføres med rull eller pensel. Denne geleen kan brukes både på ubehandlete, lakkerte og malte flater.

– Dette er et populært produkt blant annet i Frankrike, sier Finn Wang.

Metode 7: Lut bleker treet

Lutbehandling fra blant annet Scanoc og Flügger bleker treverket til det blir tilnærmet hvitt i farge og uttrykk. Men dette ikke er en komplett overflatebehandling, opplyser ifi.no til Hytteliv.no.

– Et lutbehandlet treverk bør oljes for å holde seg pent over tid, hevder ekspertene. Det finnes også lut- og spesielle såpeprodukter som er tilsatt hvite pigmenter, og noen midler som kombinerer lut, såpe og olje i en og samme behandling. Panellut hevdes å være en fullverdige behandlingsmåte for gulnet treverk.

– Bruk alltid gummihansker og beskyttelsesbriller når du arbeider med lut, sier Finn Wang. Og skulle du være så uheldig å få lut på klær eller bar hud nøytraliserer du luten med sitron og vann.

– Syrevasking er for øvrig en annen væske som også bleker trepanel, avslutter eksperten.

Se mer:

Sjekk dette før du kjøper bolig

Dette koster en interiørekspert

Se hvorfor dette er verdens beste bygg

Dette huset kan lukkes på et blunk

Les også:

Dette er ikke trepanel

Satset på 50 år gammel parkett

Dette kjøkkenet kostet 3.000 kroner

Det går mot grønne tider - på veggene også

Les alt om bolig og interiør

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy