- Derfor er du evig singel

MER KRESEN: - Normalt blir man mer kresen jo lenger man er singel, mener Morten Gulliksen ved Sukker.no. © ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.
MER KRESEN: - Normalt blir man mer kresen jo lenger man er singel, mener Morten Gulliksen ved Sukker.no. © ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skjer noe med deg jo lenger du er alene, mener nettdatinggründer. Dette kan du gjøre for å unngå evig singel-fellen, råder psykolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tall fra Statistisk sentralbyrå

  • Etter en langvarig og markert økning i antall skilsmisser fram til begynnelsen av 1990-tallet, synes antallet nå å ha stabilisert seg på i overkant av 10.000 per år. Dette innebærer at om lag 45 prosent av inngåtte ekteskap kan forventes å bli oppløst ved skilsmisse.
  • Fra begynnelsen av 1970-tallet sank ekteskapshyppigheten, samtidig som antall skilsmisser økte. Til sammen har dette ført til mer enn en dobling av andelen enpersonhusholdninger: 40 prosent av husholdningene består nå av aleneboende, og aleneboende utgjorde 18 prosent av hele befolkningen per 1.1.2009.
  • I 2011 ble det inngått 23.100 ekteskap, som er 450 færre enn i 2010. 10.200 ektepar ble samme året skilt, og 11.200 ektepar ble separerte. Tallet på skilsmisser lå på samme nivå som de siste fem årene.
  • I tidsperioden fra 2008 til 2010 viser undersøkelser at 24 prosent av kvinner og menn fra 30-34 år var single i Norge.

Jo lenger du går singel, jo mer kresen blir du. Det mener i alle fall Morten Gulliksen, gründer av matchingtjenesten Sukker.no.

- Normalt blir man mer kresen. Hvis man er godt vant fra et tidligere forhold kan man komme i en situasjon der ingen blir gode nok. Hvorvidt man senker eller øker kravene tror jeg derimot er avhengig av personlighet. Utfordringssøkende vil nok ikke gå for en partner de ikke er fornøyd med. Trygghetsøkende kan falle for raskt inn i et forhold, mener Gulliksen.

- Hverdagsforhold kan virke kjedelig

Samtidig kan det av og til lønne seg å være ekstra kresen og tenke seg to ganger om før man går inn i et nytt forhold. Gulliksen tror nemlig at mange glemmer at et forhold i lengden er noe helt annet enn det man opplever i starten.

- Om man ikke gir seg hen og får barn, vil man kunne flyte oppå i lang tid og støtte seg til mottoet «den som venter på noe godt venter ikke forgjeves». Som selvvalgt singel er det fort gjort å overutvikle sosiale ferdigheter og la det gå sport i det. Et hverdagsforhold kan da virke kjedelig, sier han og understreker;

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er forskjell på å lykkes som singel og det å lykkes i et forhold. Sex er for eksempel mye viktigere de første årene. Når man om en del år sitter der med to barn er det andre ferdigheter som er viktige.

Kravene varierer mellom generasjoner

Datingtjenesten Match.com har gjennomført en stor undersøkelse blant single der de så at kravene varierer mellom generasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Markedsansvarlig Hanna Bergholm forteller til Kvinneguiden.no at det viser seg at kravene single stiller endrer seg etter hvert som de blir eldre.

- Det vil si at 40- og 50-åringene stiller høyere krav mens de som er yngre er mer åpne for hvordan deres partner skal være. De som er født på 1970- og 80-tallet er midt i fasen av livet hvor man skal starte familie. Undersøkelsen viser at denne aldersgruppen ikke stiller så høye krav til hvordan en fremtidig partner skal være, verken når det gjelder interesser, politisk oppfatning eller livsstil, forteller Bergholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun tror ikke nødvendigvis at undersøkelsen indikerer at man blir mer kresen jo lenger man går singel, men snarere at kravene endrer seg over årene i forhold til tidligere erfaring man har gjort seg.

- Samtidig vil jeg si at folk som dater via nettet er kresne. De er ikke fornøyde med de første og beste partnerne, men velger aktivt å lete på nettet etter noen som virkelig passer dem, sier hun.

Dette er noe Bente Barstad, psykologspesialist og leder ved Modum Bads Senter for familie og samliv, støtter. Hun hører stadig om voksne mennesker som er mer komfortable med å date på nett fremfor å sjekke på byen.

- Det er overraskende hvor mange voksne mennesker som foretrekker det og synes det er bra med nettdating. Det er også forståelig at det å gå ut på byen for å møte andre ikke passer for alle, sier Barstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig singelalder

Bente Barstad mener at man blir kresen jo lenger man har gått singel fordi man er mer bevisst på at man ikke ønsker å gå inn i hva som helst.

VÅG DEG UTPÅ: - Du må tørre å åpne opp for et annet menneske. Søken etter kjærlighet er å åpne opp og vise at du mangler noe, og det kan være vanskelig for mange, sier Hanna Bergholm ved Match.com. ILLUSTRASJONSFOTO: CrestockVÅG DEG UTPÅ: - Du må tørre å åpne opp for et annet menneske. Søken etter kjærlighet er å åpne opp og vise at du mangler noe, og det kan være vanskelig for mange, sier Hanna Bergholm ved Match.com. ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock

- Man ønsker jo at et eventuelt nytt forhold skal vare. Men det er nok ekstra vanskelig og vondt å være singel fra 40-årene og oppover når mange bekjente er i forhold, i motsetning til i 20-årene hvor man er ung og treffer flere, sier Barstad.

Psykologen forteller at det kan være lettere å treffe en potensiell partner hvis du starter med å stille deg spørsmål som hvem er du? Hva vil du ha? Hva vil du gi? Hva vil du gi slipp på?

- Husk på at du må tilpasse deg en annen person i et forhold, og da er det ikke bare negativt å være kresen som singel. Man skal jo ikke involvere seg i hva som helst, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gulliksen fra Sukker.no tror at det er spesielt vanskelig å være singel dersom man er godt voksen.

- Ja, det er nok vanskelig og det er gjerne enda vanskeligere om man ikke har barn, men ønsker det. Mange menn kan nok mene at de bare utvider singeltiden litt, og kan sikkert ha det vel så bra som i tidlig 20-årene. Kvinner konfronteres derimot hardere blant annet med den biologisk klokken og får problemer med at nye menn ikke ser på dem som investeringsobjekter. Kvinners år fra 30 til 40 pluss er dyrbare og det gjelder å unngå mennene som har kortsiktige planer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette gjør deg attraktiv

Ønsker du å treffe «den rette» er det samtidig smart å gå inn i deg selv og tenke over hvordan du har det:

- For å trives som singel må man gjøre noe som betyr noe for en. Det kan være så mangt, men det å være sosial er nok en viktig ingrediens. Det å utstråle trivsel gjør en veldig attraktiv for mannen, mener Gulliksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bente Bergholm mener at man kan unngå å havne i «evig singel-fellen» ved å først og fremst tørre å åpne opp. Det kan du gjøre ved å innrømme for deg selv og andre at du faktisk ønsker å ha noen i livet ditt, og tørre å driste deg ut for å lete etter en partner, enten det er online eller på en annen måte.

- Du må tørre å åpne opp for et annet menneske. Søken etter kjærlighet er å åpne opp og vise at du mangler noe, og det kan være vanskelig for mange, sier hun.

Ut av fellen

Har du merket at du av og til kan være så kravstor og kresen at du som regel alltid ender opp med å finne feil på alle du treffer? Det er du slettes ikke alene om å føle, for i følge Gulliksen og Bergholm er dette ganske vanlig:

- Ett problem er at de aller fleste utvikler seg og dermed får flere krav. Men samtidig som de gode, gamle dager ligger friskt i minnet, går også egen fysisk attraktivitet ned i et tempo raskere enn det man er klar over. Mange rekker ikke å senke kravene raskt nok, på samme måten som nesen på et fly peker oppover selv under landing, sier Gulliksen og ber kvinner i 30-40-årene tenke over et vesentlig poeng;

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det gjelder å forstå at de fleste menn tenker både kortsiktig og langsiktig på samme tid. Det å vente med sex vil vanligvis oppklare dette.

Gulliksen tror at for å klare å løsrive seg fra kravstorhet og andre lite produktive tanker, kan det være til hjelp å for eksempel sette opp fem kriterier man må ha oppfylt hos en drømmepartner.

- Så kan man gå på aktivitetsdater med så mange som mulig som lever opp til disse kravene. Ved å omgås kan man etter hvert finne ut om man trekker i samme retning og dermed kan trives sammen i et forhold. Hvis man gjør det, så glemmer man etter hvert små skavanker her og der. Man kan velge om man vil se på hverandre med varme øyne og fokusere på viktigheten av å ha en man kan støtte seg til, sier han.

Psykologspesialist Barstad mener først og fremst at det er umodent å tenke at man bare skal møte «perfekte» mennesker siden ingen er feilfri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Finner man feil på andre handler det generelt om hva slags innstilling man har, man kan spørre seg selv om det egentlig handler mest om frykten for å slippe andre inn på seg, frykten for å tro at det skal gå bra eller frykten for å ha for høye forventninger, sier Barstad.

- Kvinner føler press

Hanna Bergholm mener samtidig at mange som er redde for å bli forlatt har en tendens til å forsøke å finne feil med personer de møter slik at de har en unnskyldning for å bryte opp først, og man dermed slipper å stå igjen alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men generelt kan man si at mange single, selv om de har et godt liv, føler at det er kjedelig og tomt å være singel, uansett alder. I 30-40-årene er det vanskelig for folk fordi de ønsker å være glade og fornøyde, og samtidig finne noen å starte en familie med. Folk ønsker å gjøre det , og ikke senere, og da kan man gjerne føle et visst press om å finne seg en partner, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barstad tviler samtidig ikke på at en forutsetning for å klare å møte en potensiell partner først og fremst handler om å være lykkelig på egen hånd før man kan være lykkelig med noen andre:

- Man må være lykkelig med seg selv først. Dess mer fortrolig og forsont man er med seg selv som singel, dess lettere er det å treffe andre og få til et godt forhold. Så jo tryggere man er på seg selv, jo bedre er det, sier psykologspesialisten.

For eldre mennesker i 50-60-årene er det gjerne enda vanskeligere å være singel fordi møter man kanskje ikke møter så mange nye mennesker eller bekjente siden man som regel ikke skifter jobb og miljø i samme grad som man gjorde før.

- Man er mer alene og ensom, spesielt siden barn flytter ut. Men da kan man ha mer tid til å gjøre morsomme ting, som for eksempel kino eller teater, og det er jo noe man helst vil gjøre med en man er glad i, sier Hanna Bergholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun stemmer også for at kjærlighet absolutt ikke har noen aldersgrense.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er noe vi tydelig ser siden vi har medlemmer i alle aldre, til og med folk i 80-årene, som ønsker å finne noen å dele livet med og oppleve kjærligheten. Dette er viktig uansett hvor gammel du er.

Kvinner i samliv før menn

Ifølge Statistisk sentralbyrå er en av fire samboere i Norge i dag. Andelen samboere ligger på 25 prosent av dem som lever i samliv, slik den har gjort de siste årene. Det er flest samboere i de yngste aldersgruppene.

Mens det i perioden 1993-95 var 20 prosent samboere blant dem som levde i samliv, økte andelen til 25 prosent frem til 2004 og ligger fremdeles på det nivået. Å leve i samliv innebærer at en enten var samboer eller gift på intervjutidspunktet.

I alt 32 prosent av alle i utvalget svarte at de ikke levde i samliv, det er noen færre enn i 2009.

  • Blant alle i utvalget mellom 20-34 år er det langt flere kvinner enn menn som er samboere, 38 prosent kvinner og 27 prosent menn. I aldersgruppen 35-44 er det motsatt, med henholdsvis 22 og 26 prosent. I de eldre aldersgruppene er det derimot små forskjeller.
  • Økningen i samboerskap har stoppet opp i yngre aldere, men ellers vist en svak økning i de siste tiårene, spesielt blant dem midt i livet.
  • Hovedforklaringen på kjønnsforskjellene i yngre aldersgrupper er at kvinner starter sine samliv tidligere enn menn.
  • At kjønnsforskjellene utjevnes i de eldste aldersgruppene, har sammenheng med antallet potensielle partnere. Menn har langt sjeldnere enn kvinner mistet ektefellen, som følge av at kvinner lever lengre enn menn.
  • For kvinner vil andelen samboere dermed påvirkes av mulighetene for reetablering. De har et mindre marked av aktuelle menn, og det blir ytterligere mindre fordi aldersforskjellen gjerne er større ved annengangsetablering.

(Kilde: ssb.no.)

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.