Lovløs godbit

Josmeyer pinot auxerrois H vielles vignes 2008. (Foto: Carl Martin Nordby)
Josmeyer pinot auxerrois H vielles vignes 2008. (Foto: Carl Martin Nordby)

Ukens vin er sjarmerende ukomplisert, uten at det gjør den mindre interessant av den grunn. Navnet er dessuten i strid med fransk vinlovgivning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Robert Lie

Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Tidligere har han vært vinansvarlig blant annet på Bagatelle, Statholdergaarden og Oro i Oslo.

Retten til Øyvind har dypvannsfisken uer som hovedingrediens. Hvitt fiskekjøtt med god konsistens, blir her akkompagnert av kremet nykål og nypoteter.

Retten er enkel og rett fram, og framstår som rund og mild i smaken med en kremet fet stil.

Få oppskriften på skinnstekt uer her

Vinen må her ha fedme og fylde, men helst ingen eik eller dominerende smakselementer. Retten trenger en rik, ukomplisert hvitvin som leverer passelige mengder av frukt og friskhet.

Dette er krav som mange hvitviner vil kunne fylle. Samtidig vil de fleste også være ganske kjedelige, ettersom vi her ikke er ute etter en karakterfull vin. En vin som derimot leverer kravene, men fortsatt har litt særegenhet å by på, er en artig liten vin fra Alsace i Frankrike.

Les også: Frisk og sprudlende rosé

Ukens vin er laget på en drue ved navn Pinot auxerrois. Dette er en drue de fleste ikke kjenner til, men sannsynligvis har smakt. Nesten all vin med pinot blanc på etiketten i Alsace inneholder nemlig Pinot auxerrois. Det er altså lov å ha en vin med begge druer, og kalle det en pinot blanc. Men det er ikke lov å skrive pinot auxerrois på etiketten, selv om vinen er laget på hundre prosent av denne druen og ikke inneholder pinot blanc i det hele tatt. Forvirret? Et godt eksempel på innviklet og ulogisk fransk vinlovgivning.

Ukens vin har derfor en ulovlig etikett, ettersom den heter Josmeyer pinot auxerrois H vielles vignes 2008 (5976501 kr 239,90 Bestillingsutvalg). Vinen har i tillegg til det ulovlige druenavnet en skjult vinmarksbetegnelse i bokstaven «K» på etiketten, som hinter til at druene er fra produsentens mest berømte grand cru vinmark Hengst.

Vinen har en duft av voks, aprikos, eple, fersken og mineraler. Smaken er rik og fyldig, med en fin saftig frukt og god syre.

Vinens fete stil fungerer godt med det kremede preget i retten. Mineraliteten gjør også sitt til at det blir en fin harmoni med fisken, og den gode syren frisker fint opp.

Få oppskriften på skinnstekt uer her

Les også:

Norsk vin fra Frankrike

Verdens beste restaurant

Les mer om mat og drikke i ABC Nyheter

Personvernpolicy