Åpen for alle - alltid

Promping i forholdet:Helt greit med en fjert

STANK: Det er ikke akkurat herlig når kjæresten slipper løs, men faktisk bør du ta det som en kompliment! Foto: Crestock
STANK: Det er ikke akkurat herlig når kjæresten slipper løs, men faktisk bør du ta det som en kompliment! Foto: Crestock
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ta det som en kompliment når kjæresten promper med deg, mener samlivsekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Flatulens og forebygging:
 • Kroppen kvitter seg med overflødig luft i mage/tarm-kanalen når man puster ut og ved raping og promping.
 • Tarmgass produseres i forbindelse med at mat fordøyes..
 • Et kosthold rikt på fiber bidrar til at det produseres til dels store mengder tarmgass, og fører til at magen blir oppblåst.
 • En annen årsak til at man får mye tarmgass kan være at man svelger luft, som så samler seg i tarmene.
 • Det er normalt å slippe ut luft 10-20 ganger om dagen.
 • Ved forstoppelse eller hvis man selv hindrer kroppen å kvitte seg med luften, kan man få luftsmerter og knip eller en følelse av å være oppblåst i magen.
 • Luftplager er også ett av flere symptomer ved sykdommer som halsbrann, forstoppelse, gallestein, irritabel tarm, ulcerøs kolitt, crohns sykdom, cøliaki, laktoseintoleranse og kolikk .
 • Det kan være en idé å redusere inntaket av grønnsaksfiber hvis man er plaget av luft i magen. Å kutte ned for mye kan imidlertid føre til forstoppelse.
 • Er plagene omfattende, bør man forsøke å spise uten å prate, ettersom man ofte ubevisst svelger store mengder luft når man snakker og spiser samtidig.
 • Andre tiltak kan være peppermynte, som gir fortgang i fordøyelsen. Kulltabletter, som virker absorberende på tarmgassen, er et annet alternativ.
 • Syrenøytraliserende preparater kan også bidra til at det samler seg mindre luft i magesekken og tarmene.

(Kilde: Doktoronline.no, Apotek1.no, Nhi.no)

Du vet den magiske tiden da dere var nyforelsket og dere gjorde alt dere kunne for å imponere kjæresten; brukte ekstra lang tid på å finne det perfekte antrekket, fikse frisyren, legge sminken møysommelig og passet på å dufte ekstra godt. Men vi vet jo alle at det er vanskelig å holde på sånn i en evighet. På ett eller annet tidspunkt blir man så avslappet med kjæresten at man rett og slett bare må «slippe løs».

Og apropos duft; den deilige Chanelparfymen har kanskje blitt vel overskygget av helt andre dunster siste tiden? Vel, du skal ikke ta det så tungt at kjæresten din plutselig har begynt å fjerte i tide og utide. Faktisk kan du ta det som en kompliment!

I alle fall hvis vi skal tro sexpirator og redaktør ved nettsiden Cpunktet.no, Cecilie Kjensli;

– Det er jo først når man føler seg trygg at man tør å prompe høyt, så egentlig er det bare en kompliment til deg, humrer Kjensli til Kvinneguiden.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her blir det forbudt å prompe

Ha litt prompehumor

Hun mener derfor at man ikke har «gitt opp» i forholdet når man fjerter med kjæresten, fullstendig uten å bry seg. Men alt har selvsagt en grense.

– Hvis du ikke digger lyden eller lukta fra kjærestens utslipp, ville jeg bedt om å bli spart for dette. Det er jo ikke vanskelig å stikke en tur innom do for å lette på trykket, men hva som skjer i søvne er jo noe annet, sier Kjensli.

Hun understreker at hun faktisk til tider har litt prompehumor selv også;

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Personlig er jeg ikke noe prippen på promping, jeg kan faktisk synes det er gøy av og til, men ikke hele tiden. Det blir som en god vits. Gøy av og til, men hører man den for ofte, blir det platt og kjedelig.

– Damer bør slappe av

Det kan ofte være lettere for menn å slippe løs tidlig i forholdet enn det er for kvinner, det tviler ikke Kjensli på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan jo virke som om menn har et litt mer avslappa forhold til promping med tanke på at mange under oppveksten har hatt prompekonkurranser på gutterommet, noe som ikke er like vanlig blant jenter. Men det finnes nok av damer som ikke er så høytidlige på det, selv om jeg tror at gutta går seirende ut her, sier hun.

Les også: Berter fjerter

VOND LUKT: Ja, kjæresten stinker til tider. Men om du ser litt annerledes på det, bør du faktisk ta det som en kompliment at han slapper såpass av med deg at han tør å slippe en fjert! Foto: CrestockVOND LUKT: Ja, kjæresten stinker til tider. Men om du ser litt annerledes på det, bør du faktisk ta det som en kompliment at han slapper såpass av med deg at han tør å slippe en fjert! Foto: Crestock

Likevel mener sexpiratoren at det får være grenser for hvor pripne kvinner skal være til en hver tid:

– Damer bør slutte å være så strenge mot seg selv. De blir bare forknytte. Selvironi og humor er godt for forholdet, så en fjert i ny og ne vil sikkert bidra til bedre trivsel, hvis vi ser litt stort på det, tror Kjensli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legesjekk

Har du diskturert med kjæresten din hvem som promper mest i forholdet deres?

Spesialist i indremedisin og gastroenterolog Peter Coll ved Volvat Medisinske Senter i Bergen, vet ikke om det er kvinner eller menn som sliter mest med tarmgass i Norge. Han forteller derimot at det er rundt 15 prosent av menn og 20 prosent av kvinner i Norge som sliter med irritabel tarm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men så viser samtidig undersøkelser at kvinner er flinkere å gå til legen enn menn, så det kan ha en sammenheng, sier Coll til Kvinneguiden.no.

Les også: Hverdagen kommer etter 14 måneder

Legen mener at det ikke er sikkert at du trenger å sjekke deg hos legen selv om du promper mye, men du bør sjekke tarmen din hos lege dersom du oppdager mer alvorlige symptomer;

– Når man har blod i avføringen, slimete avføring, nattlig avføring eller lider av jernmangel uten å ha rikelig mensturasjon, bør du gå til legen. Om du er plaget med mye luft i magen bør du sjekke om du har cøliaki. Lactoseintoleranse er det, etter min mening, ikke så mye vits i å sjekke; fasiten får du ved å prøve ut om du får luft og romling i magen hver gang du drikker mye melk, sier Coll.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at cøliaki er en av de vanligste årsakene til at man sliter med luft i magen.

– Det er en sykdom som én av 100 har, men kun hver femte har fått stilt diagnosen. En annen vanlig årsak til mye luft i magen er lactoseintoleranse. Dette er i grunnen sjelden hos nordmenn, men på verdensbasis er det 90 prosent av voksne som har dette, sier legen og understreker samtidig at lactoseintoleranse ikke er farlig, men ubehagelig.

Dette kan du kutte ut

Det er mange ingredienser og matvarer du kan forsøke å holde deg unna dersom du føler at du promper mer enn du burde. Coll nevner at enkelte kostemner som kål og løk gir luft og lukt hos nesten alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man kan prøve å kutte ut melk i tre uker. Hvis ikke det hjelper, kan man kutte ut grove kornfibre i maten i tre uker. Oftest er det ikke hva man spiser, men at man spiser, som gir symptomer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Unngå maten som gjør at du promper mer

Men vær obs på at selv om du kan føle at du promper mye, kan realiteten være at du faktisk bare slipper ut en normal mengde tarmgass hver dag.

– Det er stor forskjell på de som føler at de har mye luft i magen og de som faktisk har mye luft i magen. Enkelte er mer opptatte av hva andre synes og er livredde for å gå på fremmede toalett i frykt for at andre kan kjenne lukten. Det viktigste er kanskje at man ikke lar seg lure til stadig strengere dietter for å unngå plagene, sier legen og fortsetter;

– Det er lett å tenke at det må skyldes noe man har spist. Hvis man kutter ut ett kostemne hver gang man har økende plager, tar det ikke mange år før dietten blir et ork. Mitt råd er at når man mistenker et kostemne, skal man være uten det i tre uker for så å prøve det igjen. Man skal få samme reaksjon til samme tid etter inntak før man virkelig tror det er en årsakssammenheng, sier Coll.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sliter du med tarmgass, kan hverdagen bli stressende, særlig når man er rundt mennesker til enhver tid og må holde inne luften gjennom hele dagen.

– Men er ikke det farlig, da?

– Nei, det er ikke farlig, men det er ubehagelig, sier Coll og viser til en artig historie;

– Det var en distriktslege som en gang slapp en høy promp på butikken hvorpå han da uttalte: «Jeg ofrer ikke livet for en fjert!».

Les også:

Derfor bør dere stønne mer

Få forholdet til å funke

Lykkelig under samme tak

Dette gjør forholdet sexy

Les flere saker fra samme kategori her

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.