Åpen for alle - alltid

Kjøkken og innredningVelg kjøkken etter behov

ETTER BEHOV: Når man skal gå til anskaffelse av et nytt kjøkken, kan det være lurt å finne ut hvilke behov man har. © HTH.no
ETTER BEHOV: Når man skal gå til anskaffelse av et nytt kjøkken, kan det være lurt å finne ut hvilke behov man har. © HTH.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det holder ikke bare å tenke design når du skal velge kjøkken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøkkenet er ofte et samlingspunkt i hjemmet og det er gjerne der vi tilbringer mye av tiden vår. Krav til innredning av kjøkkenet er blant annet avhengig av familiesituasjon.

Det finnes mange aktører på markedet som tilbyr forskjellige løsninger tilpasset dine behov. Valg av innredning til kjøkkenet er også avhengig av romstørrelsen, og ikke minst budsjettet.

Kartlegging av behov og funksjon

Line Marie Bjørnstad er interiørarkitekt og driver Interiørtips.no . Hun forteller at når du skal planlegge et kjøkken, er det viktigste at det skal fungere godt og dekke behovene dine. Det beste er om det passer perfekt til deg og din familie.

- En som bor alene har ikke det samme behovet for oppbevaring som for eksempel en familie på fire. En som bor alene, skal kanskje ha plass til vaskemaskinen på kjøkkenet. Hvis man har stort kjøkken og lite bad kan dette være smart, sier Bjørnstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å kartlegge behovet og finne ut hva du trenger i ditt kjøkken, råder Bjørnstad deg til å vite svarene på følgende spørsmål før du går til innkjøp av nytt kjøkken:

Bilde

GOD PLASS: Velger du en slik kjøkkenløsning har du plass til oppbevaring av mer enn bare glass og tallerkener. © HTH.no

 • Hvor mange skal bruke kjøkkenet samtidig?
 • Hva skal kjøkkenet brukes til, foruten å lage mat?
 • Hvor mye lagringsplass trenger du? Matoppbevaring, kokebøker, plass til støvsuger?
 • Får du ofte middagsgjester?
 • Hva slags hvitevarer trenger du? Oppvaskmaskin? Vaskemaskin? Kaffemaskin? Dampmaskin?

Hvis du har en stor familie som alle liker å være på kjøkkenet samtidig, er det viktig med smarte og fleksible løsninger. Har du en liten leilighet med få oppbevaringsmuligheter, er kjøkkenet et ypperlig rom å gjemme unna diverse ting på en oversiktlig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilde

ETTER BEHOV: Når man skal gå til anskaffelse av et nytt kjøkken, kan det være lurt å finne ut hvilke behov man har. © HTH.no


Populært med kjøkkenøy

Silje Høivold Johnsen er markedskoordinator i Strai kjøkken. Boligens størrelse og lommeboken avgjør mye for alle når det gjelder å velge kjøkkeninnredning, understreker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kjøkkenøy er ofte ønskelig i samtlige kategorier, da en øy er sosialt samlende både for storfamiliene og de single med plass til venner.

Kjøkken for familien

Kjøkkenet er husets hjerte og benyttes ofte mer enn stuen. Her foregår ikke bare matlagingen, men fungerer gjerne også som lekseplass/ tumleplass for barna.

Optimal utnyttelse av lagringsplass og system er viktig, mener Høivold Johnsen. Her er hennes forslag til prioriteringer når kjøkkenet er til en hel familie:

 • Det kan være smart med for eksempel sokkelskuff til bøker, tegnesaker, plass til laptop og lignende.
 • God arbeidsplass slik at barna også kan være med på matlaging, om mulig ekstra plass slik at barnas venner også kan tas med hjem.
 • Dørfronter og benkeplater som tåler en støyt og er lette å holde rent.
 • Avfallssortering.
 • Hvitevarer, damp for sunn og hurtig matlaging.
 • Induksjonspalter på komfyren - hurtig og barnesikkert.

Bilde

TRADISJONELL: Med dette kjøkkenet fra Strai er det god plass til mer enn bare kokkelering. © Strai.no

Bilde

TRENDY: I dette minimalistiske kjøkkenet kan du underholde familien mens du lager mat. © Strai.no


Kjøkken for liten plass

Ifølge markedskoordinatoren i Strai kjøkken er det spesielt viktig med et et system som fungere når plassen er liten

- Her vil vi bruke alle bredder og høyder, takhøye skap, sokkelskuffer. Smarte innredninger i skapene, som for eksempel hjørneskuffer og mest mulig skuffer hvor oversikten er større enn i skap med hylle, det vil si bedre utnyttelse av plassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilde

SOSIALT: Med et slikt kjøkken kan du være sosial med både barn og gjester mens du lager mat. © HTH.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilde

IKKE BARE KJØKKEN: All skap-, hylle- og benkeinnredning i dette oppsettet er fra Sigdal. Produsenten markedsfører serien Uno Palett for å være et attraktivt førstevalg for deg som tilhører et yngre publikum. Du bor kanskje på begrenset areal. Du vil ha god plassutnyttelse, for eksempel et stuekjøkken med hems. © Sigdal.com

For mesterkokken

Høivold Johnsen har følgende forslag til deg som er litt over gjennomsnittet glad i å vise dine ferdigheter på kjøkkenet:

 • Hetter/ ventilasjon som er skråstilt og ikke er i veien for utsikten til kjelen.
 • Praktisk oppbevaring med enkel tilgang til alt utstyr.
 • Overflater på innredning som er lette å holde rent. Gjerne heltre-plater kombinert med stål ved vask eller steinplater.
 • Hvitevarer står i sentrum, det gjelder også plasseringen av dette. Kombidamp letter jobben og induksjonstoppen er et must - tar over for gasstoppen

Flere stekeovner

Interiørarkitekt Bjørnstad forteller til Bonytt.no at hvis man er glad i å lage mat og har mange kjøkkenmaskiner, er det viktig å ta dette med i planleggingen.

- Det finnes hyller man kan heve og senke, med kjøkkenmaskinen stående på hele tiden. Da slipper man å flytte den frem og tilbake, og unngår tunge løft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis man er en skikkelig mesterkokk, og liker å lage mye mat til mange mennesker, kan det hende at to stekeovner er midt i blinken. Eller kanskje en dampovn som beholder det meste av næringstoffene i maten under tilberedning, sier Bjørnstad.

En mesterkokk verdig

Høivold Johnsen forteller at Strai har et samarbeid med kjendiskokken Trond Moi, og har utviklet vårt eget Moi kjøkken. Dette er det kun produsert 20 stykker av, og er nummerert og signert av Moi selv.

- I dette samarbeidet var det viktig å lage et kjøkken med glatte flater. Det gjør at ingen skuffer og skap støter i hverandre og at man som kokk unngår å hekte seg opp i utestående håndtak. Ikke minst gir det formmessig harmoni på kjøkkenet, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilde

EN MESTERKOKK VERDIG: Er du litt over gjennomsnittet glad i å lage mat, vil du nok trives på dette kjøkkenet fra Kvik. © Kvik.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generelle råd

Bjørnstad påpeker at når man skal finne en ventilator til kjøkkenet er det viktig å snakke med fagfolk, slik at de kan regne ut hvor stor vifte du trenger.

- Kjøkkenviften skal bytte ut luften 10-20 ganger i timen i det rommet som viften står. Hvis dette er en åpen kjøkken- og stueløsning regner man for hele rommet. Hvor kraftig vifte man trenger kommer også an på hvor langt ventilasjonsrøret er, og hvor mange bøyer det er på det.

- Det er alltid lurt å plassere stekeovn og oppvaskmaskin i arbeidshøyde, det vil si at den er plassert opp fra gulvet i høyskap. Nå finnes det oppvaskmaskiner som er mindre som passer godt under microen, eller du kan ha to oppvaskmaskiner over hverandre, forteller Bjørnstad.

Les også:

De verste oppussingstabbene

Se kjøkkenet før og etter

Alt du trenger å vite om kjøkken

Boligpriser- Se hvor mye du har tjent eller tapt

Denne saken er publisert først på Klikk.no

Les mer om bolig og interiør i ABC Nyheter

Les flere nyheter fra ABC Nyheter