Kompakt bolig? Her er tipsene du bør få med deg.

10 veier til mer plass i små leiligheter

SMARTE TRIKS: Det går an å jukse seg til mer plass. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen
SMARTE TRIKS: Det går an å jukse seg til mer plass. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Ekspertråd for smartere innredning og oppbevaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere og flere av oss bor kompakt, spesielt om man vil bo urbant og i by. Dette er tilfellet for byboere verden over, og å kunne bo og leve både praktisk, komfortabelt OG kompakt kan i beste fall være en utfordring - og i verste fall et mareritt.

Ikke alle har råd til å leie inn arkitekter og interiørarkitekter for å fullstendig få gjort om planløsninger eller flytte vegger og innredning.

Men frykt ikke, det finnes fortsatt hjelp å få. Ifølge det amerikanske interiør- og innredningsmagasinet House Beautiful kan man nemlig "lure" øyet til å tro at man har bedre plass med disse 10 smarte tipsene:

1. Ta bort dørene

Om du bor kompakt, kan det faktisk lønne seg å fjerne alle dører i boligen - bortsett fra - såklart - badedøren. Gardiner, eller skyvedører, kan fint erstatte innvendige dører, og gjør at du opprettholder mye av flyten i boligen. I tillegg sparer du den plassen dører stjeler når de står åpne.

Smarte triks gjør rommet større.

DROPP DØRER: I denne lille leiligheten har man byttet ut alle indre dører med skyvedører. © FOTO: Boaz Javi & Jonathan Blum


2. Kvitt deg med ting

Det lønner seg dårlig å være maksimalist om du bor på liten plass. Vær kristisk både når du handler inn og rydder opp. Ingenting stjeler mer plass i et hjem eller i et rom enn rot.

- Gi tingene dine rom til å puste, forklarer Maxwell Gillingham-Ryandet, grunnleggeren av interiørnettstedet Apartement Therapy til magasinet House Beautiful.

- Litt tomrom gjør at det for øyet virker som om det er mer plass mellom de tingene du faktisk må ha der.

Et godt tips er å tenke nøye over hva du må ha og hva du kan klare deg uten. Hold rommet ryddig og organisert, tenk at alt skal ha en plass.

- Nips og pynt stjeler plassen rent visuelt i et rom, og da spesielt i ett som ikke i utgangspunktet er så stort, forklarer interiørarkitekt Solveig Baalsrud Svoor hos Dis interiørarkitekter mnil i Oslo til Bonytt.no.

- Jo glattere og enklere overflater i rommet får lov til å være, jo større vil rommet virke.

Lær deg hvordan du best belyser rommet ditt.

LYS OPP: Bruk lys fra flere og forskjellige lyskilder, så skaper du dybde og rom. © FOTO: Ikea

3. La det bli lys

Belysning er et viktig element når det gjelder hvordan rommet føles. La for det første så mye naturlig lys som mulig slippe inn, og du vil bli overrasket over hvor mye større rommet synes allerede.

Ifølge Gillingham-Ryandet bør man ha minst tre lyskilder, alle i øyehøyde, i et rom - og passe på å ha dem påslått. Ved å gi øynene dine flere punkter å fokusere på, skaper man visuell interesse og en illusjon av mer dybde og plass.

Installér et godt og funksjonelt taklys, og lys opp alle kriker og kroker med bordlamper. En dimmebryter vil sørge for at du i løpet av døgnet selv kan bestemme rommets lysforhold.

Baalsrud Svoor forklarer at det også kan være smart å belyse vegger i et lite rom.

- Husk også lys i hjørnene. Slik unngår du mørke flater som forsvinner og får rommet til å virke mindre, forklarer interiøreksperten.

4. Heng opp speil

En god ting kan ikke sies for ofte, og sånn blir det også med dette rådet: Henger du opp et stort speil i et kompakt rom, vil dette reflektere lyset ut i rommet igjen, og gjør at det føles større og lysere rundt deg.

Å henge opp speil i små rom er et velbrukt og effektivt interiørtriks.

FORSTØRR: Store speil vil sende lyset utover i rommet igjen, og gjøre at det virker større. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen


5. Tenk i høyden

Heng opp gardiner som strekker seg fra gulv til tak. Ved å gjøre dette vil øyet naturlig trekkes oppover, og man "lures" til å tro at både vegger og vindu er større enn de egentlig er.

6. Store størrelser

Mange tror man er nødt til å holde seg til små nette møbler om man innreder et kompakt rom eller en kompakt bolig, men dette er en sannhet med modifikasjoner. Ifølge Gillingham-Ryandet og House Beautiful kan det nemlig være enda smartere å velge seg ut få, men større møbler, enn å satse på flere små. Eventuelt, om det er snakk om for eksempel et soverom, sats på én stor ting, som sengen, og kjøp så stor som overhodet mulig. Dette vil, ifølge Gillingham-Ryandet, skape en følelse at at rommet er større enn det egentlig er.

- Det stemmer at overproposjonerte møbler vil kunne lure oss til å tro at man har mer plass, forklarer interiørarkitekt Solveig Baalsrud Svoor.

Synsbedrag gjør romfølelsen større.

FRA GULV TIL TAK: Disse gardinene får taket til å virke lengre unna gulvet enn det egentlig er. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen

7. Ha nok skapplass

Oppbevaring er alfa og omega om man bor på liten plass, så det burde være en prioritet å få inn så mye skap -og oppbevaringsplass som mulig. Neste trinn er å holde disse stedene ryddige og organiserte. Belysning kan gjøre denne jobben lettere, så er det ikke installert lys i skapene dine allerede, burde du sørge for å få dette gjort.

8. Farger og kontraster

Maxwell Gillingham-Ryandet mener det blir viktig å bruke farger til å skape kontraster om man bor på liten plass.

- Beis gulvet mørkt, hold veggene i lyse farger og mal taket helt hvitt, foreslår interiøreksperten.

- Dette gjør at øyet ditt begynner på gulvet, og trekkes så oppover veggen mot taket, noe som gjør at avstanden mellom gulv og tak virker større, noe som naturlig nok da gjør at hele rommet virker mer volumiøst.

Farger kan også brukes til å skape soner i et hjem, noe som blir svært nyttig i et kompakt hjem, hvor man kanskje vil unngå å dele av rom med vegger og dører.

Her slippes mye dagslys inn gjennom vinduet, da man har droppet gardiner.

LAG SONER MED FARGER: I små rom kan det lønne seg å definere soner ved hjelp av farger og kontraster. © FOTO: Nils Petter Dale

9. Lyse farger

Mange er klar over at lyse farger vil reflektere mer lys og at mørke farger "svelger" lyset, noe som er speielt viktig å tenke på i et lite rom.

- Jo lysere farge du velger på veggene, dess "lengre unna" vil de virke, dermed tror man at plassen i rommet er større enn den er, forklarer Baalsrud Svoor.

10. Vask vinduene

Dette burde kanskje være unødvendig å påpeke, men det er faktisk slik at skitne vinduer vil gjøre at rommet innenfor virker både mørkere og mindre.

- Øynene stopper ved et skittent vindu, mens blikket kan fortsette utover gjennom rent glass, avslutter Maxwell Gillingham-Ryandet til magasinet House Beautiful.

Vask vinduer og slipp lyset inn.

RENT OG PENT: Rene vinduer gjør rommet større. © FOTO: Colourbox

Les også:

Roteloft ble minileilighet

Her gjør du flotte kupp til huset

Sjekk de smarte løsningene i mini-leiligheten

Er dette verdens dyreste barnevogn?

Denne saken er fra Klikk.no

Les også:

Eksklusiv arkitektur på fjellet

Dette kan du finne ut om naboens eiendom

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy