Hygiene og barn

Søskenkos kan smitte babyen

HYGIENE OG BARN: God klem. Men først når hendene er vasket. © Foto: Istockphoto
HYGIENE OG BARN: God klem. Men først når hendene er vasket. © Foto: Istockphoto

En god klem fra storesøster kan gjøre minstemann dårlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unngå at en god klem fra storesøster smitter minstemann. Hvis hendene vaskes godt etter barnehage og skoletid, kan babyen slippe både diaré og luftveisinfeksjoner.

Hjertelige gjensyn og varme klemmer fra store søsken som kommer hjem fra skole og barnehage er lykke for minstemann. Men hvis hendene ikke er vasket først, kan babyen få slemme sykdommer med på kjøpet.

De store barna smitter ofte de små. Det er viktig å være klar over dette. Barnehagebarn som kommer hjem og skal klemme de minste søsknene, har ofte med seg bakterier og virus som kan gjøre de små veldig syke, sier seksjonsoverlege Henrik Døllner ved Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital.

Forkjølelse og magesjau går hyppig om vinteren. Både virus og bakterier florerer blant barn i skole og barnehage. Større barn tåler slike sykdommer ganske godt, men for de aller minste barna kan virusene og bakteriene gi langt større plager. De har ennå ikke opparbeidet seg motstandskraft mot smitte. Småtasser som ennå ikke er fylt tre år kan derfor bli syke av virus som preller av de eldste ungene. Og når minstemann blir syk, blir han ofte mye dårligere enn storesøster.

Husk å vaske

– Det er ikke hysteri å be barna vaske hender før de klemmer babyen, påpeker Henrik Døllner, og understreker at den samme regelen selvsagt gjelder for voksne.

En liten kropp har lite å stille opp med når magen tømmes av en tøff diaré. På Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital kommer hver vinter mange små pasienter som kanskje kunne sluppet sykehusopphold hvis de hadde blitt skånet for smitte. De fleste er mellom tre måneder og tre år gamle.

Det svært smittsomme rota-viruset, som fører til kraftig mage- og tarminfeksjon kan gjøre en baby så dehydrert at barnet trenger intravenøs væsketilførsel. Det samme viruset fører til langt mindre plager hos større barn.

– Det kan være en veldig ubehagelig opplevelse. Noen av dem blir ganske dårlige, sier Døllner.

Ifølge Norsk helseinformatikk er slurvete håndvask etter toalettbesøk en av de vanligste årsakene til at rotavirus spres på skoler og i barnehager. Det kan derfor være grunn til å ta det ekstra nøye på hjemmefronten.

Overlegen er også opptatt av å beskytte de minste mot luftveisinfeksjoner. Noen dager bør det rett og slett innføres klemmeforbud mellom søsken.

– Jeg mener at man ikke bør la barn som er forkjølet klemme de minste, sier Døllner.

Små, trange luftveier gjør luftveisinfeksjoner mer plagsomme for babyer. Barn under ett år som blir smittet av RS-virus kan bli alvorlig syke. Hver vinter havner mange av dem på sykehus med pusteproblemer. Hos store barn merkes viruset kun som en vanlig forkjølelse, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Tidligere var smitteleger mest opptatt av å hindre dråpesmitte fra nys og hoste. I dag regnes indirekte smitte som vel så alvorlig. Slim og snørr på hender, møbler og leker som barn berører fører til luftveisinfeksjoner hos de minste.

Vask lekene

– Dette understreker hvor viktig det er å ha god hygiene i barnehager – men også hjemme – med hyppig vask av leker og tørk av spisebord, sier Henrik Døllner.

Etter svineinfluensa-epidemien i 2009, fikk nordmenn flest en grundig leksjon i både smittevern og håndhygiene. Men nå som epidemien er over, lurer Døllner på om mange har glemt hva de lærte om håndhygiene.

– Det er ikke godt å si hva det kommer av. Men på St. Olavs Hospital har vi hatt flere innleggelser av syke småbarn denne vinteren. De fleste har vært smittet av rota-virus, sier Døllner.

Ifølge Folkehelseinstituttet må det mer til enn en rask skyll for at hendene skal bli rene. Såpe og lunket vann hører med. Og noen ganger må mamma og pappa hjelpe til. Men sprit og desinfiserende midler er ikke nødvendig for at hendene skal bli rene.

Les også:

Disse sykdommene skal barnet ditt gjennom.

Magnus lever i beste fall til han er tenåring.

Det er sunt å være syk

Denne saken er fra Klikk.no

Les også:

Barn slutter å være søte når de er 4 år

Norske barn blir tykkere og tykkere

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy