Oppskrifter for hele uka

En fyldig ukemeny

Mandag: Spagetti carbonara

Denne ukemenyen er full av robust, herlig mat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er søndag kveld. Jeg har for lengst innsett at denne dagen ikke ble til den matdagen jeg hadde forestilt meg. Noen dager kommer ut av rytme - og før du vet ordet av det er klokka åtte og alt du har spist etter frokost er tre boller med brunost.

Det er ikke noe galt med boller, men det er ikke middag. Derfor begynte jeg å glede meg til en ny matuke. Og jeg bestemte meg allerede i går kveld at den skal begynne med spagetti carbonara!

(Se oppskriftene nederst i saken.)

Mandag: Spagetti carbonara

Som alltid begynner vi med noe enkelt: Pisk eggene sammen i en bolle som tåler varme (du kan også bruke en kjele). Stek bacon og vend inn i eggene. Ha den varme pastaen umiddelbart over eggene etter avsiling - og vend rundt. Servér med nyrevet parmesan.

Jeg pleier alltid å servere litt rå grønnsaker til den her. For eksempel reddiker, gulrøtter og fennikel.

Tirsdag: Fiskesuppe

Ting faller på plass om du serverer fiskesuppe på tirsdager. Den hører hjemme her.

Framgangsmåten er såre enkel. Skjær fisk (laks, torsk og gjerne flere typer) i biter eller skiver og legg dem i skåler. Så lager du en godt kraft av løk, grønnsaker, fiskebuljong og fløte som du til slutt heller over den rå fisken. Da blir den kokt.

Onsdag: Kosedag!

Couscous er kjappere enn pasta. Og så er det lettere å gi smak til det. Jeg pleier å bruke litt kyllingkraft og servere det med masse deilige grønnsaker. Godt og vidunderlig enkelt!

Torsdag: Torsk med nøtter

Den tradisjonelle torskesesongen nærmer seg slutten. Det heter at torsk bare skal spises i måneder med «R» - og de som kjenner kalenderen og uten problemer kan forutsi hva neste måned heter kan fort regne ut at mai ikke er en torskemåned.

Oppskriften er kun på fisken, så du trenger litt tilbehør. Jeg foreslår å lage en god brokkolirett, enten brokkoli med parmesan eller brokkoli med sitronaroma.

Fredag: Tikka masala

Bland sammen yoghurt, garam masala (krydderblanding du kan kjøpe ferdig), olje, knust hvitløk, tomat, kokosmelk og kylling - inn i ovnen. Vanskelig? Nei. Godt? Det kan du være trygg på.

Lørdag: Bacalao

Det er på høy tid å lage bacalao igjen! Lørdagen blir spesiell med en diger gryte bacalao. Og jeg skal jammen bake litt focaccia til også. For en fest!

Søndag: Klassisk søndagsmat

Jeg har ikke glemt forrige søndag (boller og brunost), så jeg lover meg selv bot og bedring: Nå blir det klassisk søndagsmat med ferskt kjøtt og suppe. Oppskriften er legendarisk og gammeldags. Dette er en av 50-60-talls oppskriftene som vi må sørge for å bevar for all framtid. En nasjonalskatt, intet mindre.

Prinsippet er enkelt: Kok kjøttet mørt, 1-2 timer, ha i grønnsakene og servér med en herlig sursøt løksaus (som er basert på vanlig hvit saus).


Spaghetti Carbonara

Dette er antakelig den enkleste oppskriften på Spaghetti Carbonara noensinne.

Til 2 porsjoner:

1 pk bacon

250 g spagetti

3 stk egg

salt og pepper

100 g parmesan

Fremgangsmåte:

Stek baconet sprøtt på lav varme. Den beste måten å det til på er å bruke lang tid og lav varme, kanskje opptil 30-40 minutter.

Kok pastaten i godt saltet vann.

Pisk eggene sammen i en stor bolle og ha på litt salt og pepper.

Sil av pastaen og ha den med en gang i bollen med de piskede eggene. Vend pastaen godt i eggene slik at de kokes.

Hakk baconet og bland inn.

Server med nyrevet parmesan.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Fiskesuppe

I denne fiskesuppen kokes ikke fisken.

Til 2 porsjoner:

150 g laks

150 g hvit fisk, for eksempel torsk

12 stk blåskjell

1 stk kamskjell, eventuelt

1 dl fløte

1 stk løk

1 stk hvitløkfedd

1 stk gulrot

1 stk selleristang

1 ts rosmarin

1 ts frisk dill

3 ss friske urter, en eller flere av timian, oregano og gressløk

4 dl fiskekraft (gjerne vann og buljong)

smør til steking

Fremgangsmåte:

Finhakk løk og hvitløk. Stek løken blank i smør. Ha i hvitløk og stek i omtrent ett minutt (den må ikke svi seg).

Finhakk gulrot og selleristang. Ha det i kjelen sammen med fiskekraft, fløte og rosmarin. La det koke til grønnsakene er møre, ca 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Del fisken i små terninger og bland den. Fordel den i skåler. Fordel friske urter i skålene.Har du i et kamskjell også, skjærer du det i tynne skiver og legger i skålene.

Ha blåskjellene i suppen. La det koke under lokk til de åpner seg. Hell straks suppen over skålene med fisken og urter.

Suppen er serveringsklar nesten umiddelbart (vent kanskje 30 sekunder så er du sikker på at fisken er kokt).

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Couscous med friske grønnsaker

Denne her havner for på lista over «10 på topp raske middager». Couscous går nemlig dobbelt så fort som pasta.

Til 2 porsjoner:

2 stk sjalottløk

1 stk hvitløkfedd

4 dl vann

150 g grønne bønner

2 dl couscous

5 stk cherrytomat

0,5 stk paprika

0,5 stk agurk

1 ts kumin

1 ts kanel

0,5 stk lime

salt og pepper

olje til steking

Fremgangsmåte:

Finhakk løk og hvitløk. Fres i ca ett minutt i olje. Ha i vann og kok opp. Del opp bønnene i mindre biter og la de koke med i ett minutt. Skru av varmen og ha i couscousen. La det svelle ca 4 minutter. Ha det over i en bolle.

Del opp paprika og agurk i mindre biter. Ha i paprika- og agurkbiter, kumin og kanel. Bland godt. Klem over limesaft, ha i litt ekstra olje og smak til med salt og pepper.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Torsk med hasselnøtter

Jeg lover: Torsken har aldri vært bedre...

Ingredienser:

400 g torskefilet

50 g hasselnøtt

50 g rosiner

1 kvist rosmarin, kan sløyfes eller byttes mot støtt, tørket rosmarin

salt og pepper

1 stk egg

Fremgangsmåte:

Ha hasselnøttkjerner, rosiner og rosmarin i en kjøkkenmaskin. Kjør til det blir et ganske fint, men stopp før det blir pulver. Legg nøtteblandingen på en tallerken.

Skill plommen fra eggehviten. Pisk eggeplommen og legg på et fat.

Skjær fiskefileten i serveringsstykker. Du kan velge om du serverer en eller to stykker per person.

Vend fiskefileten i den piskede plommen. Rull den så i nøtteblandingen.

Stek fisken i smør og olje, ca tre minutter på hver side til fisken er gjennomstekt, men ikke tørr.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Chicken tikka masala

Her er en enkel oppskrift på klassikeren kylling tikka masala.

Ingredienser:

1 stk hel kylling, eller bryst/lår i biter

2 dl yoghurt

2 ss garam masala

3 ss olje

3 fedd hvitløk

1 bokser tomat

1 dl kokosmelk

2 stk løk

koriander

salt

Fremgangsmåte:

Forvarm ovnen til 180 grader.

I en stor bolle, bland sammen yoghurt, garam masala, olje, knust hvitløk, tomat og kokosmelk. Smak til med salt.

Del opp kyllingen: Skjær av brystene og del dem i minst to biter. Skjær av lårene og del dem i minst to biter.

Vend dem godt rundt i yoghurtblandingen.

Legg i en ildfast form. Skjær løken i skiver og legg på toppen.

Stek i omtrent en time.

Servér med ris eller couscous og grønnsaker og masse, frisk koriander.

TIPS: Du kan også bake grønnsakene sammen med yoghurtblandingen.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Bacalao

Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!

Ingredienser:

600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk

1 kg løk

1 kg potet

2 stk tørkede chili (valgfritt)

3 bokser tomat

10 stk pepperkorn

1 stk hvitløk

2 stk laurbærblad

20 stk sorte oliven

200 g syltet paprika (fåes på glass i de fleste butikker)

2 dl olivenolje

Fremgangsmåte:

Vann ut klippfisken over natten (legg den i en stor bolle med vann) Skjær opp klippfisken i skiver, ca. 2 cm.

Skrell poteter og løk og skjær opp i skiver, omtrent like tykke.

Legg fisk, poteter, løk og syltet paprika lagvis i en stor kjele.

Del hvitløken i to på tvers. Legg den i gryta (uten å skrelle den) sammen med pepper, laurbær, chili, oliven, tomater og olivenolje.

La det koke ca én time.


Ferskt kjøtt og suppe

Dette er klassikeren over alle klassikere. Når kjøttet koker så lenge som i denne retten må det bli godt! Den sur-søte løksausen er også et møst.

Til 4 porsjoner:

1 kg oksekjøtt, høyrygg eller bog

1 stk purre, i skiver

1 stk persillerot, i biter

1 stk gulrot, i biter

1 stilk stangselleri, i biter

2 stk løk, i skiver

2 ss hvetemel

3 ss smør

1 ss eddik, vanlig 7%

2 ss sukker

salt og pepper

Fremgangsmåte:

Skjær kjøttet i biter.

Ha det i en kjele og ha i godt med vann, 2-3 liter. Kok opp og skum godt av.

Kok kjøttet i 1 1/2 time i vann under lokk.

Ha i purre, gulrot, stangselleri og persillerot og kok til grønnsakene er møre, ca. 15 minutter. Sil av og spar på kraften.

I en kjele, stek løken i smør til den er blank og ha i melet. Stek videre i ett minutt og spe litt og litt med kraften (fra kjøttet).

Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.

Server først litt kjøtt og grønnsaker i kraften. Etterpå serveres kjøtt, grønnsaker og litt buljong som du heller godt med løksaus over.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Les flere saker fra klikk.no:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Les mer om mat og drikke i ABC Nyheter

Les også:

Slik lager du perfekt bearnaisesaus

Roten til alt godt

Vi drikker 4 milliarder kopper kaffe i året

Sterkt, rått og godt

Personvernpolicy