Tid for grillkos

KULLGRILL: Når du griller med kull, gir røyken en særegen stekesmak. Men mange foretrekker gassgrill, der temperaturen er lettere å regulere. I tillegg blir det mindre søl. (FOTO: Richard Hauglin / NTB scanpix)

Grillosen stiger nå opp fra park, hage og terrasse. Men hvilken grill bør du egentlig velge?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smågriller
Mange tyr til engangsgriller når de bestemmer seg for å grille i parken eller lignende. Det er lettvint og fungerer til kjapp pølsegrilling, men engangsgriller står også for en stor del av skrotet som ligger i og rundt søppelkasser i parken etter en fin sommerdag.


Hvert år går omkring 1,2 millioner engangsgriller i søpla, ifølge tall fra Grønn Hverdag. At det de siste åra har dukket opp flere små og hendige flergangsgriller, også på bensinstasjoner og dagligvarebutikker, gjør det likevel lettere å velge de mer miljøvennlige variantene, mener daglig leder Tone Granaas.

– Det har helt klart kommet flere alternativer til engangsgrillen, og flere velger nok det. Men livsstilen vår, at vi er på farten og handler i øyeblikket, gjør at salget av engangsgriller nok kommer til å øke også i framtiden, sier Granaas.

Når engangsgrillene havner i søpla, ender de som regel som restavfall. Dermed blir ikke metallet fra grillen gjenvunnet, slik det hadde blitt dersom det hadde havnet i metallsøppelen.

Både flergangs kullgriller og gassgriller finnes i størrelser som er egnet til å ta med seg på campingtur, til hytta eller til parken. Men husk at effekten avhenger av grillens størrelse. Den feteste biffen kan med fordel derfor vente til du er ved hjemmegrillen eller ved en annen større grill.

Det er ikke utstyret som gjør deg til en mester ved grillristen. Men velger du riktig grill, øker sannsynligheten for at du lykkes med kokkeleringen. Det er flere hensyn å ta.

– Dels har du de ulike grillvariantene, gass, kull og elektrisk. Men det er også viktig å tenke på hva du griller og til hvor mange, sier Maria Falla Bolestam, sortimentsansvarlig for grill hos Plantasjen.

Flere valg

Den som skal investere i en god grill, må aller først ta det store valget: Kullgrill eller gassgrill. Noen hevder at det er grilling på kull som gir den beste maten. Men dette er en sannhet med modifikasjoner, mener mat- og drikkefaglig rådgiver Jostein Medhus ved Kulinarisk Akademi.

– Den typiske røyksmaken som ofte forbindes med grillmat, er avhengig av røyken som skapes av treverket i grillkullet. Grill med kull gir derfor best stekesmak. Men gassgriller finnes i utallige varianter og er på mange måter mer praktiske. Det er derfor ingen tvil om at gassgrill er et godt alternativ, sier Medhus, som også er kaptein for det norske kokkelandslaget.

Les også: Den beste burgeren

En gassgrill blir fort varm. Det er lett å regulere temperaturen, og det blir mindre gris uten sot og aske.

– Og det er en fordel at gassgrillen har to eller flere kokesoner, slik at en kan lage mat på flere temperaturer samtidig, sier Medhus.

Elektrisk

For den som bor med husregler som forbyr gass- eller kullgrill, kan også elektrisk grill være en mulighet.

– Elgrill er alternativet hvis ingenting annet er mulig, eller hvis du mot formodning skal grille innendørs. Men da kan du like gjerne kjøpe en grillstekepanne og lage mat på komfyren. Den åpne flammen, en følelse du får med både gass- og kullgrill, er en del av kosen og hyggen med grilling, synes Medhus.

Les også: Hvordan lager man perfekt béarnaisesaus?

Lite tyder på at det kommer noen revolusjonerende nyheter på utstyrsfronten i grillmarkedet med det første. Men nordmenns økte interesse for matlaging har økt etterspørselen etter bedre griller for å lage mer mat, ifølge Bolestam ved Plantasjen.

– Det er jo stor forskjell på å «grille pølser» og å «lage mat» på grillen. Skal du lage mat på grillen, trenger du en større grill der du lettere kan kontrollere varmen, sier Bolestam.

Stort og fancy

Griller du kjøtt og grønnsaker samtidig, er det praktisk med flater som gir ulik varme. Store kjøttstykker trenger både god varme og regulering av varmen. Er det mange som skal ha mat, trengs større stekeflate for at alle skal få varm mat samtidig.

– Størrelsen er viktig, men i Norge er det en tendens til at mange kjøper eller ønsker seg den største grillen med flest funksjoner. Du trenger ikke den største grillen for å lage god grillmat, sier Medhus.

Les også: Saken er biff

To kokesoner holder som regel for en vanlig familie, litt avhengig av hvor mye som skal grilles. På en kullgrill kan fravær av innebygde kokesoner kompenseres for ved å helle mindre grillkull på ett område, som da gir lavere temperatur. Men da må grillen være av en viss størrelse.

– Mye handler også om planlegging. Det er stas å kunne si at du har laget alt på grillen., men det er ikke alltid like praktisk. Å steke bakte poteter i ovnen inne, og heller ta det ut når det er ferdig, gir ofte bedre resultat, sier Medhus.

Les mer om mat og drikke

Personvernpolicy