Lys uten en tråd

TRÅDLØS DIMMING: Øyvind Lium-Valmot valgte å gå for trådløs styring av lyset i leiligheten, av flere grunner. Blant annet for å unngå ledninger utenpå betongveggen, og for å kunne plassere bryteren der han selv ønsket. (FOTO: Berit Roald / NTB scanpix)

Demp lyset til TV-stemning fra sofakroken. Slukk alt med bryteren ved utgangsdøra. Og få «velkomstlys» med ett trykk når du vender hjem igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få lys via føler

Få en liten lysstrime når du må opp om natten – helt automatisk.

Den trådløse styringen av lys har ført med seg flere praktiske innretninger. Du kan for eksempel forhåndsinnstille til nattdemping på badet, og med en bevegelsesføler kommer det helt neddempede lyset på bare hvis man åpner baderomsdøra.

– Både barn og voksne føler at det blir altfor mye lys når de må opp på do om natten. Har du ikke dimmemulighet, flommer jo lyset mot deg der du kommer fra det mørke soverommet. Men med dimmer, trådløs styring og bevegelsesføler kan du få et mye mer behagelig lys, sier salgssjef Terje Engdal i ELKO.

Bevegelsessensor benyttes ofte i rom der man ikke trenger lys så lenge av gangen, for eksempel yttergang, soverom, baderom og boder.

– Lyset skrur seg av en stund etter at du går ut av rommet igjen. Det tror jeg er en fin måte å spare strøm på for mange, bemerker Engdal.

Leverandører

* ELKO (www.elko.no)

* Micro Matic (www.micromatic.no)

* Smart-HDL (www.smart-hdl.no)

* Schneider Electric (www.schneider-electric.no)

Det er ikke en nødvendighet, men mulighetene er mange med trådløs styring av boligens elektriske nettverk. En av fordelene er at du slipper skjemmende ledninger utenpå veggene. En annen er at det blir enklere å styre lyset og eventuelle brytere til andre elektriske enheter.

Dessuten gjør det som regel jobben mindre arbeidskrevende for montøren, noe som igjen betyr at det kan lønne seg med trådløst. Og det er strømbesparende å dimme ned og bruke lys etter formålet, noe som kan være en bieffekt med trådløs styring.

Øyvind Lium-Valmot lot elektrikeren overtale seg til å gå for trådløse brytere og en fjernkontroll til å styre «lysshowet» med.

– Leiligheten, som er fra 1936, trengte absolutt mer lys da vi flyttet inn hit i fjor. Vi gikk for LED-lys med dimming og trådløs styring. Da slapp vi en masse ledninger over alt, og bryterne kunne jeg plassere der jeg selv ville uten å være nødt til å slå hull i betongveggene. Men det beste er at jeg har fått en funksjonalitet jeg aldri i verden ellers ville fått, konkluderer boligeieren.

Bruker lyset effektivt

Stua i Øyvind Lium-Valmots leilighet har 38 spotlys, plassert i en nedfelt kasse i overgangen mellom taket og veggene. Én ledning måtte legges opp til kassen, men selve lysbryteren kunne plasseres hvor som helst, forteller installatøren Rune Strand, som gjør en siste finpuss på det trådløse opplegget.

– Du må ha fast opplegg til alt som behøver en stikkontakt, men det er ikke nødvendig å trekke ledninger til det som kan la seg styre uten, opplyser elektrikeren.

De 38 spotene er fordelt på fire soner som kan styres hver for seg, enten ved å bruke lysbryteren på veggen eller fjernkontrollen. På fjernkontrollen kan du legge inn flere «scenarier», det vil si at du på forhånd bestemmer deg for hvor mange soner som skal være i bruk og hvilken lysstyrke du ønsker til ulike formål.

Skal du for eksempel se en film på TV-en, trykker du på en knapp på fjernkontrollen som slår av noen av sonene og dimmer ned det resterende lyset. Skal du vaske boligen, bruker du en annen knapp som med ett trykk gir fullt lys i alle sonene. Skal du sove eller gå ut, er det en knapp for å skru av alt. Du kan også lage «lysscenarier» for matlaging, spising og andre gjøremål.

– Det er utrolig lettvint. Med dette systemet anvender vi lyset på en helt annen og mye mer effektiv og hensiktsmessig måte enn vi gjorde før. Lyset blir en del av interiøret, fastslår Lium-Valmot, som også har trådløs styring i andre rom i leiligheten.

Les også: Interiøret som tar deg tilbake i tiden

Har blitt mer vanlig

I tillegg til lys kan varmeovner, kaffetrakter, TV, varmtvannsbereder og andre elektriske apparater styres trådløst. Vel å merke hvis man kobler disse apparatene til et relé som fungerer som en av/på-bryter.

Det kan ha sin misjon hvis man vil være sikker på at kaffetrakteren og TV-en er helt frakoblet strøm når man forlater boligen.

– Systemet i seg selv går ikke på strøm, men reagerer på radiofrekvente signaler der senderen og mottakeren er kodet opp mot hverandre. Det sendes for øvrig bare signaler idet lyset slås av eller på, eller idet det dimmes opp eller ned, forklarer Strand.

Han jobber i firmaet Elkomfort, som har spesialisert seg på å installere trådløse systemer. På noen få år har trådløs styring endret status fra å være et lite nisjeprodukt til å bli en mer vanlig del av elektrikernes jobb.

– Vi har stadig flere slike oppdrag som dette, forteller han, mens han monterer i Lium-Valmots leilighet.

Trådløst i trappen

Ifølge Rune Strand starter de fleste med én eller to trådløse punkter i boligen. Men mange utvider med flere punkter etter hvert som de ser nytteverdien. Han forteller at trappen er et typisk startsted for trådløs styring.

– Mange av kundene ønsker en ekstra bryter til lyset ved en trapp, slik at de får én bryter oppe og én nede. Istedenfor å trekke ledning fra den ene bryteren til den andre, foreslår vi å sette opp en trådløs bryter. Den eksisterende bryteren må da byttes ut til en type som kan kommunisere med den trådløse. Mer hokus pokus er det ikke. Når kundene i tillegg får vite at det blir billigere for dem, velger de ofte trådløst, kunngjør elektrikeren.

Terje Engdal, salgssjef i ELKO, mener bruk av trådløse enheter nesten kan halvere installasjonsjobben ved større prosjekter.

– Vi har regnet ut man bare trenger om lag halvparten av ledningsmengden, sier han.

Les også:

Dette kjøkkenet kostet 3000 kroner

Dette er Årets Bygg

Slik ble utleiehytta en koselig familiehytte

Huset fra 1930-årene ble totalforvandlet

Les mer om bolig og interiør i ABC Nyheter.

Personvernpolicy