Oppskrifter til helgen

Søndagsmeny med verdens beste eplekake

Det er ikke mange som har spist hjort på denne måten.

Helgen blir best med nydelig mat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg skal lage meg en helt herlig meny i helgen. Det har jeg i grunnen for vane. Bare se her hvor jeg har samlet alle menyene.

Forrett

Først ut denne helgen er helt rått. Det er carpaccio, som vi burde ha et godt, norsk ord for. Det er altså tynne skiver, så tynne du klarer, av rått kjøtt. Jo lenger (og skarpere) kniv du har, jo lettere er det å skjære tynt.

De syltynne skivene kan krydres med hva som helst, men det enkle er gjerne det beste. Litt flaksalt og nykvernet pepper kan være nok. Men, i denne oppskriften er det også litt dill, cherrytomater, gressløk og majones. Da blir det en litt mer substansiell forrett.

Noen liker å være på den sikre siden og fryser kjøttet først. Jeg er av den vågale typen, og har aldri opplevd noen problemer med det.

I oppskriften står det hjort, men du kan gjerne bruke vanlig storfekjøtt.

Carpaccio av hjort

Ingredienser:

8 skiver rått hjortekjøtt, av filet eller stek, så tynne du klarer

2 stk cherrytomater

4 kvast dill

1 ss gressløk

salt og pepper

2 ss majones

Fremgangsmåte:

Skjær så tynne skiver du klarer av hjortekjøtt (enten fra filet eller annet kjøtt). Bruker du en lang kniv er det lettere.

Legg skivene på tallerker. Skiv opp tomater og legg på. Dryss på finhakket gressløk og dillkvaster.

Legg på majones og strø godt med nykvernet pepper på - og litt flaksalt.

Hovedrett

En av mine absolutte favoritter er bakt flyndre. Jeg skrev nylig om den berømte "sole a la meuniere", men sjøtunge er vrient å få tak i. Derfor går jeg for rødspette denne helgen.

Til rødspetta vil jeg lage den deilige, grønne karsesausen. Jeg har fått dilla på den. Det er rett og slett stekt, hakket sjalottløk som du koker tykt i fløte før du rører inn smør og finhakket karse. Det passer utmerket til hvit fisk!

Til dette skal jeg mekke de utmerkede fondantpotetene (sjekk videoen her). Ikke vanskelig, og veldig lekkert.

Flyndre (rødspette)

Ingredienser:

1 stk rødspette, eller annen flyndre på samme størrelsen

1 stk sitron

0,5 potte timian

salt og pepper

olivenolje

Fremgangsmåte:

Forvarm ovnen til 160 grader.

Ha olje i bunnen av en ildfast form. Formen må være stor nok til hele fisken (men den bakerste finnen og hodet kan skjæres av om formen er for liten).

Skjær sitronen i skiver. Legg halvparten av skivene i bunnen av formen. Dryss på litt salt og pepper. Legg på halvparten av timianen.

Legg fisken på sitronskivene. Dryss på salt, pepper og legg på resten av timianen. Legg resten av sitronskivene på toppen av fisken.

Om du vil bruke steketermometer: Sett det i den tykkeste delen av kjøttet (rett bak nakken). Fisken er ferdig når termometeret viser 60 grader (mange liker den også på 50 grader).

Ta ut fisken etter ca 20 minutter og sjekk om den er ferdig.

Ved servering: Løsne skinnet forsiktig ved bakfinnen. Dra det av (mot hodet). Før en kniv langs det store benet som går langs ryggen. Bruk en stekespade, ostehøvel eller kakespade til å løsne ut filetene. Servér gjerne med hollandaise, noen smørstekte grønnsaker og noen poteter.

Grønn saus med karse

Ingredienser:

2 dl kremfløte

100 g smør

2 stk sjalottløk

1 bokser karse (ca 4 spiseskjeer finhakket karse)

1 ss epleeddik

Fremgangsmåte:

Finhakk sjalottløken. Stek den gyllen i litt smør. Ha i fløten og la det koke seg tykt (det blir omtrent halvparten).

Skjær smøret i terninger, la det gjerne være romtemperert.

Rett før serving: Gi sausen et oppkok, rør inn smøret (rør til det smelter). Ha i karsen, rør godt og smak til med litt epleeddik.

Holder til 3-4 porsjoner.

Fondantpotet

Ingredienser:

3 stk poteter, store

1 l kyllingkraft, eller mere

1 fedd hvitløk

timian

50 g smør

Fremgangsmåte:

Stans ut «pucker» av poteten med utstikkerjern (stekering). Trim evenutelt kantene.

Stek dem gylne i godt med smør på begge sider (ca 5 minutter på hver side).

Ha i hvitløk og timian og la det surre med.

Hell over kyllingkraften til det så vidt dekker og la det koke inn - helt til poteten er ferdig og mør.

Dessert

Et eldgammelt triks er å lage en kake til dessert. Du spiser neppe hele, selv om tarte tatin er helt fabelaktig, og da kan du servere den til kaffen dagen etter.

Tarte tatin

Ingredienser:

Bunnen

125 g smør

100 g sukker

1 stk egg

150 g hvetemel

1 ts salt

Fyllet

3 stk eple

2 stk pære

100 g smør

2,5 dl sukker

Fremgangsmåte:

Bunnen

Bland sammen smør og sukker til en kremete masse. Visp egget lett og bland det inn. Kna inn litt og litt av melet og form deigen til en ball. Bruk nok mel til at deigen blir smidig og fin.

Dekk med folie og legg den i kjøleskapet/fryseren (når deigen er varm er den veldig vanskelig å håndtere).

Fyllet

Om du ikke vil ha skallet på må du skrelle eplene (ikke nødvendig).

Del opp hvert eple i fire. Fjern det innerste (eplehuset). Del hver bit i to igjen (slik at hvert eple nå er i åtte båter).

Del pærene i fire. Fjern steinene.

Smelt smøret i en stekepanne. Ha i sukkeret. La det smelte og få en gyllenbrun farge. Ha i eple- og pærebitene. Vend dem i sukker og smøret og la det steke i ca 10-15 minutter.

Smør en kakeform. Legg eplene og pærene i et pent mønster (gjerne en sirkel som går innover mot midten).

Kjevle ut deigen til en sirkel som er stor nok til å dekke kakeformen. Legg den på toppen. Stek den i ovnen på 210 grader i 8-12 minutter.

Avkjøl. Velv kaken ut på et fat. (Det er lettest å legge kakefatet på kaka og velve det rundt i en rask bevegelse).

Den serveres gjerne som den er - eller med is/krem. Aller helst skal kaken serveres varm (men den smaker godt når den er avkjølt også).

Ha en herlig helg!

Les også:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Les alt om mat og drikke

Les også:

Jordskokk er roten til alt godt

Slik blir lammelåret best

Jo styggere fisk, jo bedre mat

Personvernpolicy