Åpen for alle - alltid

Nysgjerrige barnEr du lei av «hvorfor»?

UNDRER SEG MED BARNA: Førskolelærer og forfatter Sondre Harvik Bjaberg liker å undre seg sammen med barna. Foto: Privat
UNDRER SEG MED BARNA: Førskolelærer og forfatter Sondre Harvik Bjaberg liker å undre seg sammen med barna. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå får du gode råd slik at du kan svare på alt barna lurer på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Nysgjerrige barn

Slik undrer du deg med barna:

  • Ta barnet på alvor - Le sammen med barnet, men ikke le av forklaringene
  • Noen spørsmål har ikke svar: Hva skjer egentlig etter døden? Da kan man svare ”det lurer jeg også på. Hva tror du?” Og la det være stille.
  • Ikke arrester barnet- - Hvis barnet svarer ”feil” ut fra voksent synspunkt, må du ikke arrestere dem
  • Ikke møt barnet med ”hvorfor spør du om det, da?” Det kan virke anklagende, og barnet kommer i forsvarsposisjon. Spør heller ”hva gjør at du tenker det?”
  • Prøv ut - Hvis barnet lurer på om man kan holde øynene åpne hele dagen, så prøv!

Dette kan barn undre seg over:

  • Du har bein i nesa, som du kan kjenne ved å trykke på nesetippen.
  • Bæsjen blir ikke lengre selv om du spiser spagetti til middag.
  • Du kan ikke kile deg selv så du ler på ordentlig.
  • Det du tisser på morgenen er mørker enn det du tisser på kvelden.

Foreldre kan ha godt av å undre seg mer med barna sine. «Fordi det er sånn» er ikke er et godt nok svar lenger.

Men det kan være vrient å vite akkurat hva du som foreldre skal si til barna når de bombarderer deg med alt de undrer seg over i hverdagen.

– Barn må få tid og rom til å undre seg, mener førskolelærer og forfatter, Sondre Harvik Bjaberg.

Bjaberg har over tjue års erfaring fra skole og barnehage, de seks siste årene som pedagogisk leder i Ragnas Hage på Torshov i Oslo.

Verdifulle tanker

Bokserien «Kule ting for en 2-åring», «Kule ting for en 3-åring», «Kule ting for en 4-åring» og «Kule ting for en 5-åring» har han skrevet sammen med journalist Håkon Forfod Sønneland.

– Når barnet får tro på at sine egne tanker er verdifulle, gir det grunnlag for den første filosoferingen om verden omkring. Å få barn til å bli interessert i å ta til seg kunnskap er en fantastisk ting, sier Bjaberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor ville dere skrive disse bøkene?

– Det begynte med at jeg fikk idé om en bokserie for barn. Sondre jobbet i barnehagen til datteren min, og tente på ideen da jeg spurte om han ville jobbe sammen med meg, forteller Håkon Forfod Sønneland.

Ulike meninger om samme tema

De to har svært forskjellig bakgrunn, men også nettopp derfor passet de to godt sammen.

– Sondre har en veldig god kjennskap til det som barn synes er spennende gjennom sin erfaring som førskolelærer, forklarer Sønneland.

Barn lurer på så veldig mye forskjellig og Sønneland var overrasket over at det er så spredte meninger blant barna om de samme temaene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at det å undre seg sammen med barna også har en positiv effekt for voksne, og at vi derfor ikke bør feie vekk barna selv om de spør om mye rart.

– Barn undrer seg hele tiden, og noen ganger som voksen har man ikke alltid så god tid. Det vi oftest gjør er å avvise barna, noe som er synd, mener Sønneland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BEIN I NESEN: Her sjekker Sondre Harvik Bjaberg hvorvidt man har bein i nesen sammen med et av barna i barnehagen på Torshov. Foto: PrivatBEIN I NESEN: Her sjekker Sondre Harvik Bjaberg hvorvidt man har bein i nesen sammen med et av barna i barnehagen på Torshov. Foto: Privat

Ikke svar med voksenfakta

Voksne har en tendens til å svare veldig fakta og voksent i stedet for å faktisk undre seg over det. Han mener at dette også fører til at barn etter hvert slutter med å spørre.

Og selv om du ikke vet svaret bør det snakkes om

– Barnet tåler å høre at man ikke vet det, men at man kan finne det ut sammen, sier Sønneland.

Hva har dine barn spurt deg om?

Det har gått i perioder hva de spør om. Noen av de vanskeligste spørsmålene handler om liv og død, og der har heller ikke de voksne en fasit, understreker han.

Uansett mener Sønneland at det er veldig berikende å ta seg tid til å tenke med barna. På den måten får man sjansen til å se verden slik barna ser den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nysgjerrighet

Også Bjaberg har mye glede over å la barna i barnehagen undre seg.

– Det gir barnet tro på sine egne tanker, og trening i å dele tankene med andre. Det siste er jo noe mange sliter med hele livet. Å undre seg er en trening på å være nysgjerrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som trebarnsfar kjenner han også selv på følelsen av å undre seg for lite sammen med sine egne barn.

– Barn har jo en tendens til å undre på ting akkurat når man skal rekke trikken. Men hvorfor ikke la trikken gå? Du vinner så mye på å gripe dagen, stunden og øyeblikket, sier Bjaberg som er sterk tilhenger av den spontane undringen.

Og det er viktig å ikke slå ned på barnet selv om det de sier er feil.

– Tenk hvordan du selv reagerer om alt du sier blir møtt med «nei, nei, nei, det går ikke an, det er helt feil». Hvis barnet spør om mennesker kan fly, trenger du ikke svare kontant «nei». Du kan for eksempel svare «jeg vet ikke om noen mennesker som kan fly». Kanskje fortsetter barnet med «men hvis man sitter i et romskip, da kan man fly», sier Bjaberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ta barnet på alvor

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen mener det er helt vanlig at barn undrer seg over alt mellom på himmel og jord, og at det viktigste voksne kan gjøre er å ta spørsmålene på alvor.

– Barnet lærer forhåpentligvis noe av svarene dine, samtidig vil det at du tar barnet på alvor gjøre at det føler seg respektert, noe som er med på å styrke selvfølelsen

Selv om barn ofte kommer med pussige spørsmål er det viktig at du ikke viser at du synes det er komisk.

– Da vil de lett føle seg latterliggjort, understreker Gerhardsen.

Hun oppfordrer til å være saklig og svare.

– Slik får du og barnet også en hyggelig stund, der barnet opplever at det kan være givende å snakke med deg. Den følelsen er det lurt å etablere fra en tidlig alder fordi du vil sette veldig pris på at barnet kommer til deg når det blir eldre, sier Gerhardsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Greit å si nei

Også barnepsykologen påpeker at det er helt greit å ikke ha fasiten på det barnet spør om.

– Dersom barnet for eksempel spør deg om hvor de var før de ble født, får du svare ut ifra det du tror og tenker. Har du ikke en klar religiøs overbevisning kan det være lurt å undre deg høyt sammen med barnet, og forklare at ikke alle spørsmål kun har ett svar, sier Gerhardsen.

Hun forstår godt at foreldre kan blir slitne av å få hundre spørsmål om dagen, og det er i følge psykologen ikke noe i veien for å si at du kan gi svar på det de lurer på, men ikke akkurat nå.

– Det er det jevne som betyr noe. En gang i blant kan du godt si at nå er jeg sliten i hodet, men vi snakker om dette i morgen, sier hun.

Men da bør du også ta det opp i morgen og holde løftet ditt selv om du kanskje håper at de glemmer det. Slik lærer de at du er til å stole på, og at de trenger ikke mase på deg for at du skal holde ord.

Les også:

12 råd til positiv barneoppdragelse

Slik blir du kvitt barnas uvaner

Snakk med barna om terrorsaken

Les flere saker fra samme kategori her

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.