Åpen for alle - alltid

Vi drikker fire milliarder kopper kaffe i året

Det går unna for unna med kaffedrikkingen i Norge, viser en fersk undersøkelse. En koffeinbasert kultur? Foto: Colourbox.com.
Det går unna for unna med kaffedrikkingen i Norge, viser en fersk undersøkelse. En koffeinbasert kultur? Foto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ni av ti voksne i Norge drikker kaffe, og hver av oss heller ned omtrent 1200 kopper i året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn har lenge vært i verdenstoppen i kaffedrikking, og har de siste årene konkurrert med Finland om å ligge øverst på lista. Nå viser en fersk undersøkelse gjennomfort av Ipsos MMI for Norsk Kaffeinformasjon at nærmere ni av ti voksne nordmenn drikker kaffe. To av tre drikker kaffe hver dag. Til sammen drikker vi 11 millioner kopper hver dag.

– Statistikk fra de siste 50 årene viser at kaffekonsumet i Norge holder seg jevnt høyt, sier informasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon, Marit Lynes. I 2010 ble det importert drøye 40 000 tonn kaffe til Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå.

1200 kopper årlig

Kaffedrikkerne drikker i gjennomsnitt 3,7 kopper i hverdagen og 3,2 kopper på helgedager, viser undersøkelsen. Det gir rundt 1200 årlige kopper på hver av oss.

Tall på kaffeimport kan tyde på at vi i realiteten drikker enda mer, og Norsk Kaffeinformasjon anslår at kaffedrikkerne inntar omkring fire-fem kopper om dagen i gjennomsnitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 25 tips som hjelper deg å kutte søtsuget

Det høye forbruket forklares med høy kvalitet og riktig tilberedning.

– I mange land lages det ofte tynn og bitter kaffe. Men det er ikke vanskelig å få til et godt resultat, sier Marit Lynes.

Se også: Slik endrer kaffe hjernen din

Marit Lynes trekker fram én tydelig trend på kaffefronten akkurat nå: Den svarte kaffen vinner igjen terreng fremfor de melkebaserte kaffetypene. – Vi anbefaler svart kaffe og manuell filtrering. Stort enklere og billigere kan det ikke gjøres, samtidig som kaffens aroma da kommer tydelig fram, sier Lynes.

Midt-Norge på kaffetoppen

Det er aller flest kaffedrikkere i Midt-Norge, viser undersøkelsen. Der drikker tre av fire kaffe daglig, mens bare én av 20 aldri drikker kaffe. Deretter følger hovedstaden, mens østlendinger for øvrig er mest forsiktige med kaffedrikkingen. Den daglige kaffedrikkingen øker mest hos folk som er 45 år eller eldre, mens forskjellene mellom kvinner og menn er små.

Les også: Barnematen som redder turen

Pressemeldingen er sendt ut av Pressenytt for Norsk Kaffeinformasjon. Redigert og forkortet av ABC Nyheter.

Les mer om mat og drikke