Åpen for alle - alltid

De verste oppussingstabbene

SVART OG LYST. Et svart bad er kult, men fungerer ikke for alle. Velger du svart, trenger du imidlertid god belysning, ikke minst ved speilet. © FOTO: Inger Mette Meling Kostveit
SVART OG LYST. Et svart bad er kult, men fungerer ikke for alle. Velger du svart, trenger du imidlertid god belysning, ikke minst ved speilet. © FOTO: Inger Mette Meling Kostveit
Artikkelen fortsetter under annonsen

XL-møbler til små rom og svarte rom med feil belysning. Her er noen tips som hjelper deg for å unngå de største tabbene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Først og fremst:Tenk planløsning før du skal foreta store oppussinger eller bygge nytt. Det er interiørdesignerens første og beste råd.

Nancy Sporsheim fra designbyrået Madalon har sett flere skrekkeksempler på håpløse planløsninger.

- Jeg var på visning i en bolig som hadde en katastrofal planløsning. Det var to små barnesoverom nede og et hovedsoverom oppe. Hva skulle foreldrene med småbarnsrommene nede?

- Alle med barn vet at det er upraktisk, og det kan være farlig ved brann og innbrudd. Og når barna blir større, er rommene nede for trange som ungdomsrom.

Det går an å rette opp de fleste tabber. I dette tilfellet lå det en stor kjellerstue like ved barnerommene slik at disse kunne utvides. En del av kjellerstuen og hallen kunne også benyttes til et foreldresoverom nede.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

XL MØBLER. Kjøper du dyre store møbler til små rom, har du gjort feilkjøp. Store rom som dette, trenger store møbler og tepper. © FOTO: Espen Grønli XL MØBLER. Kjøper du dyre store møbler til små rom, har du gjort feilkjøp. Store rom som dette, trenger store møbler og tepper. © FOTO: Espen Grønli

Kult ute, men ikke hjemme

Lite gjennomtenkte materialvalg er blant tabbegjengangerne. Det som ser kult ut i interiørblader, trenger ikke fungere hjemme hos deg.

- Svarte bad er tøft, men du må tenke gjennom hvilken funksjon ditt bad skal ha. Vil du ha diskotek- eller hulefølelse, så ja, men da krever det ekstra god belysning, ikke minst over og på hver side av speilet.

RÅDGIVER. Nancy Sporsheim hos designbyrået Madalon understreker at planløsningen er det viktigste for å unngå interiørtabber. © Foto: Privat RÅDGIVER. Nancy Sporsheim hos designbyrået Madalon understreker at planløsningen er det viktigste for å unngå interiørtabber. © Foto: Privat

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mørke flater absorberer lyset og skaper et innelukket miljø, mens lyse flater reflekterer lyset.

- Det er vanskelig å få lys i alle kroker i et mørkt rom, noe som også bidrar til at rommet virker mindre, sier Nancy Sporsheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrere i etterkant

Ifølge Lyskultur endrer behovet for lys seg med alderen. 60 watt holder normalt når du er 20 år, 120 watt når du er 40, men runder du 60, må du opp i 360 watt.

-Ta hensyn til dette hvis du skal bygge eller pusse opp en bolig som skal vare lenge. Sørg for at det er satt av nok lyspunkter på plantegningen fra begynnelsen.

- Jeg var nylig i et nytt hus som hadde lyspunktet midt i taket i stuen. Det opplyste feltet ble midt i rommet, men som regel er det ikke der vi nordmenn møblerer.

BELYSNING: Dette trenger du ikke gjøre feil på. Pendelen bør være mellom 55 og 70 centimeter fra bordplaten. Sett inn nok lyspunkter før du bygger eller pusser opp, du sparer penger på det. © FOTO: Helge Eek BELYSNING: Dette trenger du ikke gjøre feil på. Pendelen bør være mellom 55 og 70 centimeter fra bordplaten. Sett inn nok lyspunkter før du bygger eller pusser opp, du sparer penger på det. © FOTO: Helge Eek

- For å rette opp fadesen, måtte beboerne hyre inn elektriker for å legge utenpåliggende belysning. Det hadde blitt rimeligere og bedre hvis dette ble gjort under planleggingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Belysning er en kostbar investering, understreker Nancy Sporsheim.

Rommet er til for å brukes

- Hva med møbleringsplanen?

- Dersom ikke rommet fungerer slik det skal, er interiørdesignet mislykket uansett hvordan det ser ut. Du må føle deg komfortabel i rommet, og det må fungere til sitt bruk, for eksempel en leseplass og et sted du kan sette fra deg kaffekoppen eller glasset. Det må være gode gangsoner slik at du slipper å åle deg frem i rommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tenk også oppbevaringsbehovet tidlig, det får du aldri nok av.

- Dyrekjøpte møbeltabber?

- Jeg har vært i hjem som er fylt med «riktige» designmøbler, men beboerne trivdes ikke.

De kunne ikke sette fingeren på akkurat hva. I ett tilfelle valgte beboerne å skifte møbler og bruke andre farger i rommet. Resultatet ble vellykket, men dyrt.

- Du kan imidlertid redde slike interiørtabber rimeligere ved å male eller investere i nye tekstiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Størrelsen avgjør

Andre tabbegjengangere er at beboerne kjøper gedigne møbler til små rom eller omvendt når de skal kjøpe nye møbler.

Små sofaer forsvinner i store rom med god takhøyde. Bord og tepper må også samsvare med størrelsen på sofa og stoler.

Er du i den minste tvil når det gjelder planløsninger eller interiør, er det fornuftig å snakke med fagfolk før du investerer.

Det kan lønne seg på sikt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

STORT OPPBEVARINGSBEHOV. Innse det med en gang, du får aldri nok oppbevaringsplass. Sett av mer plass enn du tror, det kommer godt med. Her er det satt opp åpne hyller med plass til kurver. Kurver under sittebenken gir også ekstra plass. © FOTO: Espen Grønli STORT OPPBEVARINGSBEHOV. Innse det med en gang, du får aldri nok oppbevaringsplass. Sett av mer plass enn du tror, det kommer godt med. Her er det satt opp åpne hyller med plass til kurver. Kurver under sittebenken gir også ekstra plass. © FOTO: Espen Grønli

Slik unngår du de mest vanlige tabbene

Planløsninger

Tenk funksjon, boligen skal fungere for alle. Bruk plantegning.

Belysning

Er det naturlig lys i rommet? Ta hensyn til materialer og hva som skal belyses.Sørg for nok lyspunkter tidlig i prosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møblering

Se på arkitekturen i boligen, passer det med store eller små møbler? Interiøret i rommet må fungere og dekke dine behov. Tenk plassering av møbler, og husk at du aldri får nok oppbevaring.

Materialvalg

Velg det som passer for deg og din bolig. Ikke la deg forføre av løsninger som ser kule ut i interiørbladene.

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.

Les mer fra Klikk.no:

Gangen ble tre ganger så stor etter oppussingen

Alt du trenger å vite om kjøkken

Inspirerende bilder av bad i alle stiler

Les mer om bolig og interiør i ABC Nyheter

Bruk boligvettet

Bretter ut rommene når han trenger dem

Arkitektens drømmehytte

Syrinen som passer i din hage