Meny

Turmat:

Barnematen som redder turen

TURMAT: Stek lapper i det fri. Foto: Erik Hannemann
TURMAT: Stek lapper i det fri. Foto: Erik Hannemann

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er triksene du trenger.

Det skal liksom være så greit å få med unga på tur.

Slik jeg husker det var ikke «tur» det morsomste jeg visste. Å «gå tur» er ikke et umiddelbart et konsept som tiltaler barn.

- Gå? Bare gå? Hvorfor det?

Jeg synes ikke det er så lett å formidle, i kampens hete, at det å gå ut i skogen er sunt for kropp og sjel og at det å bryte opp fra kjente vegger virker nærende på kreativiteten. Om jeg forsøker å forklare at det er godt få litt avstand til hverdagslige tralten, så har det merkelig lite effekt.

Nei, så jeg svarer heller:

- Du skal få noe godt.

Det kommer selvsagt et oppfølgingsspørsmål, og da må man være parat. Det kan jo være en sjokoladebit, men det er ikke alltid det holder i våre dager (var det enklere før?).

Å forberede seg litt gjør hele turprosjektet litt enklere. Det er mange muligheter her. Man kan ta med gassblusset og steke noen lapper og servere dem med rømme og syltetøy, for eksempel. På den måten får man kjenne på hvor godt maten smaker utendørs.

Jeg har full respekt for alle som har lavere ambisjonsnivå, altså. Du behøver slett ikke steke lapper, pannekaker eller pølser for at turen blir vellykka.

Dersom målet er å holde energinivået oppe på unga finnes det noen smarte småtriks. Du kan for eksempel lage de kule energibarene med havre eller smekke sammen en luresmoothie med grønnsaker som ikke barna vet om.

Dersom du bare vil være grei kan du prøve å lage det jeg som oftest tyr til: Jeg kjører yoghurt (eller biola, cultara etc) sammen med bær og banan - og lar de få sugerør. Det er bemerkelsesverdig hvor mye du får til med sugerør...

Oppskriftene du trenger finner du nedenfor!

Les også:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten


Energibar

Slik lager du energibar.

Ingredienser:

200 g havregryn

250 g nøtter

250 g rosiner

200 g smør

100 g brunt sukker

180 g honning

0,3 ts kanel

Fremgangsmåte:

Start med å riste havregrynet i panna på middels til sterk varme. Bruk rapsolje og stek til havregrynet er gyldenbrunt og litt sprøtt.

Bland smør, honning og brunt sukker i kjelen. Kok med litt over middels varme slik at sukkeret smelter. Deretter lar du massen småputre en god stund til den består det som kalles vannprøven. Det betyr at du tar en liten skje av massen og dypper i kaldt vann. Da skal den stivne til en konsistens som er litt bløtere en myk karamell. Bland inn kanel.

Bland først sammen havregrynet, nøttene og rosinene. Bland deretter in karamellmassen og hell over i en form (ca 30 x 30 cm). Bruk en stekespade for å klemme massen flat. La det kjøle ned.

Smelt sjokoladen i vannbad og hell over massen. Spre den jevnt utover og la den stivne. Del opp i passe store ruter når alt er kjølt ned.

Kokk: Øyvind Lie



Turdrikk til barn

Dette er en enkel turdrikk som gjør barna glade.

Til 2 porsjoner:

4 dl biola, cultura eller ligende (ha litt melk i yoghurten om den er for tykk)

100 g bær, gjerne en blanding med frosne bær

1 stk banan

Fremgangsmåte:

Denne gir nok til omtrent to kopper.

Kjør alle ingrediensene til en jevn blanding med en kjøkkenmaskin eller stavmikser.

Ha med termos og server i kopper med sugerør!

Bruk eventuelt plastfolie over koppen om du vil hindre søl.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Lapper

Dette er en superfin oppskrift på lapper. Kjekt å ta med på tur i termos!

Ingredienser:

1,5 dl sukker

3 stk egg

3 dl kulturmelk (eller vanlig melk)

1 ts bakepulver

4,5 dl hvetemel

3 ss smør

Fremgangsmåte:

Smelt smør. 

Rør sammen sukker, egg og nesten all melka. Ha i melet og bakepulver. Rør til det er ikke er klumper i røra (enklere om du sikter i melet).

Ha i resten av melka. Rør godt.

Varm opp en stekepanne (eller takke).

Ha i en sleiv av gangen og stek i smør på lav varme.

Servér med hva du vil. Brunost er godt. Og rømme og syltetøy er supert.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Les også:

Derfor bør ikke små barn drikke lettbrus

Den billigste grøten er best

Les mer om mat og drikke i ABC Nyheter

Helse og livsstil
Populært