Meny

Oppskrifter på spansk mat:

Slik lager du de beste spanske matrettene

Smakfull tapasrett av bare to ingredienser: Stekt chorizo og hvitløk. Oppskriftene finner du nederst i artikkelen. (Foto: klikk.no)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle de spanske oppskriftene du trenger.

Når det snør i april, begynner jeg for alvor å glede meg til sommerferien.

Andre land har nemlig mer fornuftig klima enn oss (gjerne i påfallende sterk kontrast til den økonomiske fornuften, kan det virke som på folk som ikke har greie på det).

Jeg ser fram mot sol, sommer i full blomst, t-skjortevær, sandaler, myggstikk, sand og saltvann med badetemperatur.

Aller mest gleder jeg meg til mat, vin, sene kvelder ved restaurantbord. Det fineste med ferie, forutenom klimaskiftet, er å spise mat man ikke vet hva er - og som man vanligvis ikke spiser.

Les også: Smak deg gjennom Europas beste matmarkeder

Men, når april er hvit, da får jeg lyst på en forsmak. Bokstavelig talt.

Til sommeren går turen til Spania. Nederst i artikkelen har jeg samlet sammen et solid knippe med spanske spesialiteter.

Listen over spanske spesialiteter er på ingen måte utfyllende, snarere er det toppen av isfjellet.

De mest kjente spanske rettene

De aller mest kjente rettene skal være med her. Aller først finner du spansk skinke. Er det noe alle spanjoler kan enes om, er det følgende: Alle middager kan begynne med noen skiver med skinke. Gjerne den aller beste , men det er ikke nødvendig. Men, helst skal du ha denne vinen til.

Nesten like mange er også med på at litt brød og aioli også kan være på bordet - nesten hver dag.

I Spania er den regionale identiteten sterk. En mann fra Sevilla er like mye fra Andalucia som han er fra Spania.

Les også: Pastasalat slik den burde være

Og selv om paellaen, opprinnelig fra Valencia, offisielt er Spanias nasjonalrett, er den slett ikke populær overalt. Og gazpacho, den friske grønnsaksuppa, hører definitivt hjemme i Andalucia.

Nedenfor finner du også oppskriften på sangria, tortilla og spansk mandelsuppe (må prøves!). Jeg har også tatt med et par desserter. Den ene er churros (som like gjerne spises til frokost...) som man dypper i sjokolade og den berømte crema catalana - som har en fetter i Frankrike under navnet crème brûlée.

Spansk tapas

Når det gjelder tapasrettene har det skjedd en voldsom utvikling. Nå bugner tapasbarene av all verdens nye og fancy kreasjoner.

Les også: De ukjente matparadisene

Likevel kan du fortsatt få enkle potetcroquetas, en skål med tunfisk i majones, litt chorizo og hvitløk, kjøttboller og patatas bravas (steke poteter med krydret saus). Jeg har også lagt ved de oppskriftene.

Du finner alle sammen nedenfor - kos deg mens vi venter på bedre vær!

Les også:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Les flere matsaker


Spansk skinke (forrett/smårett)

Spansk skinke, jamón, jamón

Spansk skinke krever ingen oppskrift, men her har du noen enkle serveringstips.

Ingredienser:

  • Masse deilig spansk skinke

Fremgangsmåte:

Det finnes fire hovedkategorier av de berømte, spanske skinkene. Den gjeveste heter Iberico de Bellota. De andre kategoriene er, Jamón Iberico de Recebo, Jamón Iberico (tidligere Jamón de Pata Negra og Jamón Serrano.

Det som skiller skinkene er ulike svineraser, hva de fôres med etc. Prisen varierer deretter. Pass på at du pakker ut skinkeskivene rett før servering. De tørker fort inn. Den beste måten å spise den på er med et glass vin. Musserende, hvitvin og rødvin fungerer veldig bra, alt sammen.

Ellers er det fint å legge ved en skål oliven, noen ristede nøtter eller mandler, kapers og kanskje litt brød. Når det er sagt, er det aller vanligste i Spania å servere det uten noe som helst. 

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve | Foto: Erik Hannemann



Aioli (tilbehør til tapasretter)

Aioli

Her har du oppskriften på aioli.

Ingredienser:

  • 1 fedd hvitløk
  • 3 stk eggeplomme
  • 2 dl solsikkeolje
  • 1 dl olivenolje
  • 1 knivsodd cayennepepper
  • 1 ts sennepspulver
  • 1 ss sitronsaft
  • salt og pepper

Fremgangsmåte:

Knus hvitløkfeddet i en stor bolle. Ha i eggeplommene og pisk godt, helt til eggeplommene har romtemperatur.

Ha i en dråpe solsikkeolje og pisk den god inn. Fortsett med å piske inn litt og litt olje (om det skiller seg kan du ta en ny eggeplomme i en annen bolle og piske inn den sprukne aiolien som om det var olje).

Fortsett å piske inn olivenoljen på samme måte. Ha i salt, pepper, sennepspulver, cayennepepper og smak til med sitronsaft.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Gazpacho i agurkkopper

Gazpacho i agurkkopper

Dette er kald suppe fra Spania. Å anrette den i agurkkopper istedenfor i boller er en morsom og annerledes måte å servere denne suppen på. Den kan med fordel lages en dag i forveien.

Ingredienser:

Til 4 porsjoner:

  • 2 stk stor slangeagurk
  • 1 stk rød paprika
  • 1 stk rød chilipepper
  • 1 stk rødløk
  • 2 ss hakket koriander
  • 2,5 dl tomatjuice
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss saft av lime
  • salt og pepper

Fremgangsmåte:

Begynn med agurkkoppene:bDel agurkene i 8 cm lange stykker. Skrell dem forsiktig og hul dem ut i den ene enden. Legg agurkkoppene i kaldt vann til de skal brukes.

Grovhakk alle grønnsakene og ha dem i en food processor sammen med tomatjuice, olivenolje og limesaft. Kjør til alt er godt blandet. Smak til med salt og pepper.

Sett suppen i kjøleskap til den skal serveres. Sett agurkkoppene på et fat og hell i suppen. Serveres avkjølt.

Oppskriften er hentet fra: Bok: Hot & Spicy (Gyldendal) | Kokk: Paul Løwe



Tortilla (forrett/smårett)

Tortilla

Tortilla er en av de store rettene i det spanske kjøkkenet.

Ingredienser:

  • 2 stk potet, medium store
  • 1 stk løk (ikke for stor)
  • 4 stk egg
  • 2 dl olivenolje
  • salt og pepper

Fremgangsmåte:

Begynne med å skrelle potetene og skjære dem i terninger. Pass på at bitene får omtrent like stor størrelse.

Skrell løken og skjær den i tynne skiver.

Ha i nesten all oljen i en stekepanne og varm den opp på middels sterk varme. Ha i potetbitene. Stek dem i noen minutter før du har i løken (som trenger mindre tid om den er skåret i tynne skiver). Pass på at potetene steker jevnt ved å røre om i stekepannen.

Når potetene er stekt gjennom og fått en lett gyllen farge, fjern potetene med hullsleiv og legg dem på kjøkkenpapir (for at det ikke skal bli for oljete).Tøm oljen ut av stekepannen.

Knegg eggene i en bolle og visp dem. Ha i potet- og løkblandingen. Ha resten av oljen i stekepannen. Hell i eggeblandingen. Dytt det ned og utover i pannen til det er jevnt fordelt. Ha på salt og pepper.

La det steke til det begynner å sette seg, ca 7-8 minutter. Når det er stivt nok, legg et eller en tallerken på stekepanna. Legg håndflaten på tallerken. Vipp det hele rundt slik at omeletten havner på tallerken. Skli den ned i stekepannen igjen og la det steke et minutt til før du serverer straks.

Kokk: Christopher Sjuve


Sangria (drikke)

Sangria

Når du lager sangria, kan du være sikker på at folk kommer i godt humør.

Ingredienser:

  • 1 fl rødvin, helst spansk
  • 1 stk sitron
  • 1 stk appelsin
  • 1 stk eple
  • brandy, eventuelt
  • 2 dl sitronbrus

Fremgangsmåte:

Ha en flaske vin over i ei mugge.

Skiv opp appelsin, sitron og eplet. Ha det i muggen sammen med sitronbrus og eventuelt litt brandy.

Ha i isbiter og sett kjølig.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Spansk mandelsuppe 

Mandelsuppe

Det høres rart ut, men mandelsuppe er en herlig, spansk spesialitet.

Ingredienser:

  • 3 ss olivenolje
  • 100 g mandler, uten skall
  • 3 skiver brød av tørt brød
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ts sherryeddik (eller annen eddik)
  • persille
  • noen safrantråder
  • salt

Fremgangsmåte:

Har du mandler med skall, kan du koke dem i ett minutt, sile av og gni av skallet.Varm opp oljen i en tykkbundet kjel (det skal ikke ryke av oljen). Stek mandlene i tre-fire minutter. Ha mandlene over i en kjøkkenmaskin med en hullsleiv. (Du kan hakke noen og bruke til pynt).

Skjær brødskivene i terninger. Ha dem i stekepannen med persille, knust hvitløk og en liten klype safran. La det steke i 2- minutter under omrøring. Ha det i kjøkkenmaskinen med mandlene. Kjør det nesten glatt.

Ha alt i en kjele. Rør inn litt og litt vann til det får ønsket konsistens. La det koke opp. Smak til med salt og eddik.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Potetcroquetter (tapas/tilbehør)

Potetcroquetter

De er sprø utenpå og myke og kjærlige inni...

Ingredienser:

  • 1 kg potet
  • 30 g gruyère, parmesan eller annen ost
  • 2 stk mozzarella eller ca 100 gram jarlsberg
  • 1 ss estragon, tørket
  • 2 ss persille, hakket (eventuelt)
  • 2 stk egg
  • 1 dl brødrasp (brødkrum)
  • salt og pepper
  • olje til steking

Fremgangsmåte:

Skrell potetene. Kok dem møre i saltet vann. Sil av og mos dem i en bolle.

Skjær mozzarellaen i staver (som skal være inne i croquettene).

Bland potetmosen med salt, pepper, revet ost, krydder og ett egg.

Form korte, avlange pølser, klem dem flate og legg på mozzarellastaver før du former dem til pølser igjen.

(Du kan nå legge dem i kjøleskapet, tildekket, så holder de bedre på formen).

Pisk det siste egget lett og ha på en stor skål.

Legg brødsmulene på en annen skål.

Dypp "pølsene" først i pisket egg så i brødsmulene.

Stek dem gylne på sterk varme i olje.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Paella (hovedrett)

Paella er spanias nasjonalrett. Nydelig mat som er morsom å lage på sommeren. Det tar litt tid, men det har du når du koser deg i solen.

Ingredienser:

Til 4 porsjoner:

  • 20 stk kyllingklubber
  • 2 stk løk
  • 3 stk hvitløkfedd
  • 300 g paellaris
  • 2 dl hvitvin (eller tørr sherry)
  • 2 stk store tomat
  • 1 ts cayennepepper
  • 1 ts safran
  • 1 stk rød paprika
  • 200 g erter
  • 25 stk reker
  • 0,5 kg blåskjell
  • 3 ss finhakket persille
  • 1 stk sitron
  • 1,5 l fiskebuljong (bland gjerne ut ferdigkjøpt)
  • salt og pepper

Fremgangsmåte:

Legg paellapanna (eller en stor stekepanna) på grillen - eller på stekeovnen og ha i godt med olje. Stek kyllingklubbene gylne. Finhakk løken og stek den også gyllen. Ha i hvitløken og stek i ca ett minutt, men den skal ikke svi seg.

Ha i risen og hvitvinen. La det koke inn. Rør godt rundt hele tiden og pass på at ikke risen svir seg. Ha i litt og litt av fiskebuljongen, pass på at den koker helt inn før du sper på med mer. (Fortsett prosessen mens du har i resten av ingrediensene). Hakk tomatene og ha i panna.

Bland ut safranen i litt varmt vann og hell i panna sammen med cayennepepper. Del opp paprikaen og ha i pannen. Ha i erter, reker og blåskjell. Dekk pannen med lokk eller aluminiumsfolie.

Når blåskjellene er åpne er maten klar. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Tunfisk i aioli (tapas)

Tunfisk med aioli

Det er utrolig hvor god mat man kan lage av en boks med tunfisk.

Ingredienser:

  • 1 bokser tunfisk
  • 4 ss aioli
  • 5 stk sukkererter
  • 2 stk potet
  • salt og pepper

Fremgangsmåte:

Skjær potetene i biter. Kok dem møre i godt saltet vann. (Du kan eventuelt bake dem i ovnen). La sukkerertene koke med i ett minutt. Sil av og legg det i en bolle.

Ha i tunfisken og aiolien (her er oppskriften på aioli).

Bland godt sammen. Smak til med salt og pepper. Hell eventuelt litt olivenolje over (det gjør de i Spania).

Servér, gjerne med litt øl og brød.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Churros - spanske frityrstenger (kake)

Churros - spanske frityrstenger

Frityrstengene spises alene eller yppes i tykk spansk sjokolade.

Ingredienser:

Til 1 porsjon:

  • 1,25 dl vann
  • 60 g usaltet smør
  • 0,25 ts salt
  • 80 g hvetemel
  • 120 g egg (120 g = ca 2 store egg)

Fremgangsmåte:

Kok opp vann, salt og smør i en kjele. Når det koker, tas kjelen av platen. La kjelen stå av platen med lokk til smøret har smeltet. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp væsken.

Tilsett melet og rør med en tresleiv i kjelen til alt melet er rørt ut i væsken. Fortsett å røre til deigen samler seg og slipper kantene. Det tar ca. 1/2 minutt.

Ta kjelen av platen og la deigen avkjøle seg i 2 minutter. Rør inn eggene ett av gangen med en kraftig håndvisp eller en kjøkkenmaskin med grind. Det er viktig å røre godt mellom hvert egg.

Når deigen er ferdig til bruk, skal den være jevn og seig. Fyll i sprøytepose og friter i nøytral olje (soslikkeolje eller druekjerneolje, for eksempel).

Rull eventuelt i sukker og kanel. Du kan også dyppe dem i sjokolade...

Kokk: Sverre Sætre



Crema catalana (dessert)

Crema catalana

Her er en super oppskrift på crema catalana. Det er lettest om du har en crème brûlée-brenner, men det går an å bruke ovnen også.

Ingredienser:

  • 6 stk eggeplomme
  • 6 ss sukker
  • 1 ts kanel
  • 0,5 ts sitronskall
  • 4 dl kremfløte
  • 1 stk vaniljestang
  • sukker til topping

Fremgangsmåte:

Del vaniljestangen på langs. Skrap ut frøene. Ha vaniljefrøene og stangen i en kjele med fløten. Varm opp fløten og pisk slik at frøene løser seg opp. Den skal ikke koke.

Pisk sammen eggeplommer, sukker, kanel og sitronskall. Heller over litt av den varme fløten og visp inn. Hell resten av fløten over og bland godt. Hell røren i fire små ildfaste former. Sett dem i en stor ildfast form (du kan bruke et vått håndkle eller papir i bunnen så de ikke sklir).

Kok opp vann. Hell i den ildfaste formen (det er lettere om du tar ut en av formene). Vannet skal dekke ca halvparten av formene. Bak i ca 35 minutter (de skal skjelve som gele). Kjøl dem ned. De må blir helt kalde, helst kjøleskapskalde.

Strø et sjenerøst lag med sukker på toppen. Bruk en crème brûlée-brenner (eller skibrenner) til å brenne av sukkeret. Det skal få en fin, gyllen skorpe. Dersom du ikke har brenner kan du forsøke å bruke grillen i ovnen.

Sett ovnen på fullt og ha formene helt øverst i ovnen. Det kan gå bra om du passer nøye på.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve


Patatas bravas (tapas)

Patatas bravas

"Ildfulle" poteter" - potetstrimler med en sterk rød saus. Dette er en av de mest populære spanske tapasrettene.

Ingredienser:

Til 4 porsjoner:
  • 1 kg nypoteter i båter
  • 2 ss hvetemel
  • 1 ts paprikapulver
  • 2,5 dl kraft
  • 2 ss rødvinseddik
  • 1 ts knust tørr chili
  • 0,5 dl tomatsaus/chilisaus (bruk mindre chili om du bruker chilisaus)
  • olivenolje til steking

Fremgangsmåte:

Ha olje i en vid stekepanne til et står ca 4 cm over bunnen. Varm oljen. Prøv om den er varm nok ved å stikke et treskaft i oljen, det skal bruse litt rundt skaftet. Tørk godt av potetene (ellers vil de sprute veldig!).

Legg potetene i den varme oljen. Oljen skal dekke potetene, fyll eventuelt på litt mer olje. Skru ned varmen og la potetene trekke til de er møre. Øk temperaturen og la potetene bli gylne før de tas opp med en hullsleiv. Hell ut mesteparten av oljen, det skal være igjen ca 1 ss i pannen.

Tilsett mel og paprika og rør sammen i pannen og la trekke på svak varme et par minutter. Spe med kraft i små porsjoner, rør godt hele tiden. Tilsett eddik og chili (begynn med en liten mengde chili). Kok opp og la trekke ca 10 min.

Rør inn chilisaus og smak til med eventuelt mer chili, salt og pepper. Hell sausen over potetene og vend lett om.

Oppskriften er hentet fra: God morgen, Norge! (TV 2) | Kokk: Wenche Andersen



Kjøttboller (forrett/tapas)

Tapasboller

 

Ingredienser:

Til 4 porsjoner:

  • 500 g kjøttdeig
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts pepper
  • 1 stk egg
  • 100 g chorizopølse
  • 1 dl fetaost i biter
  • 2 ss hakket frisk basilikum
  • 2 ss olje til steking

Fremgangsmåte:

1. Bland egg, salt og pepper godt inn i kjøttdeigen. Skjær chorizo i små biter.

2. Bland pølse, fetaost og urter forsiktig inn i kjøttdeigen. Form deigen til små boller i hånden ved hjelp av en skje og vann.

3. Stek bollene i en middels varm stekepanne til de blir pent brune. La de ettersteke på svak varme i ca. 10 minutter til de blir gjennomstekt. Server gjerne med tomatsalsa. Enkel salsa 

Oppskriften er hentet fra: matprat.no. Foto: Astrid Hals


Chorizo og hvitløk (tapas)

Tapas med stekt chorizo og hvitløk

Denne retten er lages med kun to ingredienser.

Ingredienser:

  • 25 cm chorizopølse
  • 6 fedd hvitløk

Fremgangsmåte:

Rens hvitløkfeddene og del dem i to eller tre. Skjær chorizoen i skiver.

Stek hvitløk og chorizo i olje på svak varme i ca 15 minutter. Vend underveis. Hvitløken må ikke svi seg.

Server gjerne med brød. Denne retten kan serveres alene eller som del av et tapasbord.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve

Helse og livsstil
Populært