Meny

Arkitektur og terrengtilpasning:

Bygde en kolle og satte tilbygget oppå

LYS OG SKYGGE: Om sommeren kan man skjerme innsiden av huset fra den varme solen, mens man om vinteren kan la sollyset strømme inn. (Foto: Nic Granleese/AMA)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men en haug under huset fikk tilbygget og tomta nok lys.

Det finnes nok av eksempler på unik arkitektur. Noen ganger har man nok bare latt seg rive med, og latt arkitektene få frie tøyler.

Andre ganger er den spesielle arkitekturen en praktisk nødvendighet, som når tomten eller miljøet rundt krever et bygg utenom det vanlige.

Les også: Bygget om garasjen til moderne hjemmekontor

For eierne av dette unike huset i Melbourne i Australias var årsaken til ombyggingen en kombinasjon; både praktiske løsninger på en utfordrende tomt, og arkitekter som ikke var redd for å tenke utenfor boksen.

Et hjem for å vokse i

Ifølge det amerikanske design- og arkitekturnettstedet Homedesign tilhører det spesielle huset en familie på fem, som ønsket å skape et hjem de kunne bo i lenge.

Les også: Interiøret som tar deg tilbake i tiden

Eierne av huset ønsket en praktisk bolig, som skulle være funksjonell og smart for barna, og som skulle kunne vokse og utvikle seg i takt med familien.

Det lokale arkitektfirmaet Andrew Maynard Architects fikk oppdraget med å tegne et nytt og moderne tilbygg til det kompakte huset, som ligger i en populær forstad til den australske storbyen.

Slik var utgangspunktet

– Det største problemet vi skulle takle var den mørke tomten, og da spesielt bakhagen, forklarer arkitekt Mark Austin hos Andrew Maynard Architects til Bonytt.no.

Tomten vender mot nord, noe som gjorde at hele bakhage lå fullstendig i skyggen.

Arkitekten forklarer at det på 90-tallet hadde blitt satt opp et tilbygg til det originale huset, noe som ytterligere reduserte mengden sollys som traff tomten.

– Utgangspunktet vi hadde å jobbe med, var et hus som fortonet seg nokså mørkt og temmelig upraktisk, røper Austin.

Til nettstedet Contemporist forklarer arkitektene:

– Å tegne et hjem for noen er absolutt noe av det mest utfordrende man gjør.

Les også: Hytta er svart både ute og inne

Og med prosjektet Hill House stod virkelig utfordringene i kø for de unge arkitektene.

– Det var svært viktig for oss tidlig i prosjektet å finne ut av hvor solen stod på himmelen til ulike tider av dagen, forklarer arkitekt Mark Austin.

– Vi skulle prøve å fange mest mulig dagslys inn til boligen i vinterhalvåret, og skape en måte å effektivt skjerme huset fra den varme solen på sommeren.

Dette gjorde de

Arkitektene løste utfordringen ved å lage et helt nytt bygg bakerst på tomten.

– Dette området fungerte tidligere som boligens bakhage, forklarer arkitekt Mark Austin.

– Og nå ble hageflekken tatt i bruk til hus.

Les også: Hele huset er laget i betong

Austin forklarer at løsningen med å snu hele huset og tomten rundt ble bestemt fordi de ikke ønsket å gjøre samme feilen som hadde blitt gjort med det første tilbygget til huset.

– Det nye bygget ligger vendt mot solen, og "boksen" på toppen fungerer som en solfelle som fanger naturlig lys og siler det inn i boligen.

Om sommeren kan man velge å skjerme det store vinduet i annen etasje for direkte sollys, mens man om vinteren kan la dagslyset flomme inn, både for ekstra varme og ikke minst natulig lys.

Bygget en kunstig haug

Ifølge arkitektene selv var det avgjørelsen med å "snu" hele huset mot solen som virkelig sparket i gang resten av prosjektet og dikterte husets noe spesielle utseende.

– Vi følte med ett at vi måtte utnytte fasaden og forsiden av huset, som plutselig nå lå badet i sollys, forklarer Austin.

– Først tenkte vi på å bygge trinn inn i landskapet på fronten av huset, og heve det fra bakkenivå. Men gikk raskt bort fra trappetrinn, og ble enige om å konstruere en slags haug å sette huset på.

Nybygget ligger vendt mot tomtens originale hus, og på det som før var boligens bakhage.

Nå har derimot arkitektene flyttet hagen fremover på tomten, og tegnet inn et stort åpent område mellom boligens forskjellige tilbygg og hus.

Skiller mellom offentlige og private soner

Nå benyttes det originale tilbygget på tomten, som ble satt opp en gang på 90-tallet, primært som sovearealer, forklarer arkitekt Mark Austin.

– Med denne løsningen gjorde vi at husets soverom og sovesoner kan forbli private, noe familien hadde et sterkt ønske om.

Problemet med tomten slik den var, var mangelen på naturlig dagslys.

SOLFANGER: Den øverste etasjen på nybygget ligger badet i sollys. (Foto: Nic Granleese/AMA)

Kjøkkenet var nok et viktig rom for arkitektene å få til slik huseierne ville.

– Nå er dette rommet gjort om til husets velkomst-sentral, og er det rommet man først kommer inn i når man entrer boligen.

– Kjøkkenet er nå blitt husets naturlige hjerte, det er her all aktivitet sentreres ut fra, forklarer arkitekt Austin.

Laget oppholdsted til barna av det gamle huset

Det originale bygget på tomten er gjort om til "barnas hus". Her kan familiens små få utfolde seg fritt.

– Eierne hadde et ønske om en bolig som kunne utvikle seg i takt med barna som blir større, og en egen sone for dem var et viktig grep, forklarer arkitekten.

Les også: Nedslitt skur ble drømmebolig

Austin presiserer at man i denne delen av huset ikke har gjort verken strukturelle endringer eller noen store forandringer på verken design eller layout.

– Vi ville at det skulle fremstå som ærlig og robust i utseende.

Tilpasset landskapet

Arkitekt Andrew Maynard synes det er en spennende utfordring å skulle skape hjem som harmonerer med landskapet rundt.

– Melbourne er i stor grad flatt, så her kan bygningene få lov til å definere landskapet.

Noe som uten tvil var tilfellet for Hill House. - Dette er nok med på å gjøre at arkitekturen i Melbourne er så spennende, forklarer arkitekten til nettstedet Homedesign.

Les flere boligsaker

Helse og livsstil
Populært