Meny

Ukelønn til barn

Derfor skal du gi barna ukelønn

UKELØNN: Gir du barna ukelønn og litt økonomisk ansvar, gir du dem samtidig viktig lærdom. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukelønn lærer barna hva ting koster og at de må gjøre bestemte oppgaver. Start gjerne når barnet begynner på skolen, og 35 kroner i uka er nok.

Sliter du med å få barna til å forstå at heller ikke du kan kjøpe alt du ønsker deg, at pengene på bankkortet ikke kommer av seg selv og at det faktisk kan bli tomt på kontoen? Da kan det være på tide å begynne å gi junior ukelønn.

Bør være lønn

– Hovedhensikten med ukelønnsordning er at barnet skal lære seg at penger ikke kommer av seg selv, og at de finnes i begrensede mengder. Med egne penger er det også lettere for barnet å lære om verdien av pengene og hva ting koster, sier forbrukerøkonom i Nordea Christine Warloe.

Hun mener ukelønnen bør være lønn for bestemte oppgaver, fordi mye av læringseffekten blir borte hvis barnet bare får penger uten videre.

Sjekk i forumet hvor mye andre foreldre gir.

Ikke avlastning

– Et tips er at barnet selv foreslår hva det kan bidra med. Da føler de litt mer ansvar for å overholde avtalen, og arbeidet blir også mer lystbetont, sier hun. Og da kan også de minste delta, for det finnes flere oppgaver lillebror kan klare.

– De kan for eksempel hjelpe til med å sette inn i og ta ut av oppvaskmaskinen. Gi dem ellers gjerne støvsugeren mens de enda syns det er en spennende maskin, så får dere voksne heller gå over litt i krokene etterpå. Hovedpoenget er at de bidrar litt - ikke nødvendigvis at de gir så stor avlastning i forhold til husarbeidet, sier hun.

For skolebarn

Men når passer det egentlig å begynne med ukelønn?

– Gitt at dette skal ha læringsverdi, er det ikke noe poeng å starte for tidlig, men mange barn vil være modne til å motta en liten sum de første årene på barneskolen, sier Warloe. Hun anbefaler at vilkårene for lønnen er klare når man inngår avtalen. Hva skal gjøres, når skal det gjøres, og hva skal skje når man ikke utfører oppgavene sine. Kanskje blir dere enige om at det bør føre til trekk i lønnen.

Bør komme med ansvar

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl mener ukelønnen bør komme sammen med et ansvar for enkelte utgifter. Til å begynne med kan det være lørdagsgodteriet, og etter hvert som barnet blir eldre kan ansvaret øke.

– Og har man ansvaret for noe og lommepengene brukes opp, er det tomt. Da må man vente til neste ukelønn. Hvis det stadig drypper penger fra foreldrene, vil ikke barnet skjønne konsekvensene av det å gå tom for penger og det mener jeg er synd, sier hun.

Fordel riktig

For det ligger viktig læring i å fordele pengene riktig. Brenner ukelønnen i lomma, og brukes opp med en gang, da må barnet kjenne konsekvensen av dette.

– Jeg mener at ukelønnen også bør gå over til å bli månedslønn etter hvert som barna blir eldre. Da er det desto viktigere å lære seg å disponere pengene riktig. Dette vil være til stor hjelp når barna flytter for deg selv, sier Sandmæl.

Snakk om disponering

Også det å disponere pengene må læres. Dere må derfor snakke med barnet om hva ukelønnen skal dekke.

– Jeg vil helt klart oppfordre til at barnet sparer noe av pengene, men det avhenger selvfølgelig av hvilket beløp man blir enige om. Hvis barnet bare sparer alle pengene, blir det fort til at foreldrene må betale for det løpende forbruket likevel. Det gjelder derfor å finne en balanse, sier Warloe.

Ramme for forbruk

Nordeas undersøkelse viser at under halvparten av norske barn mellom seks og 17 år mottar lommepenger jevnlig, og Warloe tror mange foreldre går glipp av nyttig læring for barnet ved å ikke ha en slik ordning.

– Veldig mange barn får nok penger til forbruk av foreldrene, og jeg mener ikke at lommepenger skal komme på toppen. Derimot kan lommepengeordningen danne en ramme for barnets forbruk som mange nok føler kan eskalere litt etter hvert som poden vokser opp, sier hun.

Hvor mye lønn?

– Vår undersøkelse viser at de yngste barna, mellom seks og åtte år, får omtrent 35 kroner i uken. De mellom ni og elleve år får 60 kroner, og disse nivåene syns jeg høres fornuftige ut. Gå så gjerne over til månedspenger når barna blir tenåringer, sier Warloe. Sandmæl mener nivået på lønnen bør reflektere det økonomiske ansvaret barnet har. Skal han eller hun kun betale lørdagsgodteriet selv, bør du ikke gi mer enn du syns det er greit at barnet bruker på dette.

Spare på utgiftene

– Har du derimot en 13-åring, som skal ha ansvaret for sine sosiale aktiviteter og mobilutgifter selv, bør dere sammen gå gjennom hva barnet mener han eller hun trenger. Så kan lærdommen være at i stedet for å kjøpe popcorn og brus på kinoen, kan man poppe popcorn hjemme. Eller man kan kjøpe en pose popcorn på en dagligvare butikk til ti kroner og ta med brus eller fylle opp en vannflask, sier Sandmæl. Hun legger til at hun også syns skolene bør ta en del av ansvaret når det gjelder å lære opp barna til fornuftig pengebruk.

– Ifølge undersøkelse gjennomført for DNB mener ni av ti at privatøkonomi bør innføres som et eget fag på skolen, og det er jeg helt enig i. Som programleder i luksusfellen erfarer jeg at alt for mange tvinner seg inn i en rentefloke altfor tidlig, sier hun.

Les også:

Rådene som redder småbarnsforeldres økonomi

Foreldre velger navn som gir status

Har du en bortskjemt drittunge?

Begavede barn er oftere deprimerte

Les flere saker fra samme kategori her


Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Barn og ukelønnLÆRERIKT: Selv de minste kan lære mye av å tjene sine egne penger. Foto: colourbox.com

Helse og livsstil
Populært