Meny

Tilbake til fremtiden

NY, GAMMEL STUE: – Vi har ført huset tilbake til ca. 1880. Vi var så heldige det gamle ikke var fjernet, men bygd over, så vi kunne skrelle oss lagvis tilbake i historien, sier Jon-Arild Johansen og Gro Sivertsen. (Foto: Ned Alley / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jon-Arild Johansen bringer huset sitt tilbake slik det så ut i 1880 – og skaper et hjem for framtiden.
Hvordan fikse på gammelt hus
* Start med å sikre huset; stopp vannlekkasjer, gjennomgå VVS og el -anlegg, åpne lufteventiler, fjern busker/vekster inntil huset osv.


* Del prosjektet inn i interiør, eksteriør og utemiljø. Finn historiske kilder som dokumenterer disse.

* Dokumentasjon kan finnes i gamle byggesakspapirer hos kommunen. Her kan du for eksempel også finne opprinnelige byggbeskrivelser og bygningshistoriske begivenheter som søknader om innlegging av vann og elektrisitet.

* Gamle foto kan gi en viktig informasjon av huset i en bestemt tidsepoke.

* Rådfør deg med naboer eller andre i nærområdet som kanskje har vært gjennom lignende prosjekter. Rådfør deg også med fagfolk på områder du selv mangler kompetanse.

* Bevar mest mulig av det opprinnelige og bruk opprinnelige materialer og gamle håndverksteknikker.

* Et moderne hus skal ha komfort, så av og til må det gjøres kompromisser. Tilbygg til eksempel kan være en god løsning for å møte krav til dagens bokomfort.

* Tilnærmet alt på et gammelt trehus kan restaureres og tilbakeføres, men det vil hele tiden være en spørsmål hvor lang man vil gå. Lag derfor en levelig plan og for all del: gap ikke over for mye.

Kilder: gamletrehus.no, villaheiberg.no

Vern og fredning


Tidligere var alle byggverk i Norge fra før reformasjonen i 1537 automatisk fredet. Denne grensen er nå flyttet fram til 1650.

Selv om et hus ikke fredet, kan det være berørt av lokale verneplaner. Disse kan være mer eller mindre omfattende.

Oppfyller byggverket visse krav kan det søkes støtte hos Kulturminnefondet til istandsetting.

Spørsmål om vern og fredning rettes til Fylkeskonservator eller kommunen der du bor.

Fredet

At en bygning er fredet betyr at Riksantikvaren har fattet vedtak om fredning etter kulturminneloven.

Vernet

Vernet betyr at bygg ligger innenfor et område som er regulert til hensynssone kulturminne/kulturmiljø. Disse områdene har reguleringsbestemmelser som gir kommunen føringer for byggesaksbehandlingen.

Verneverdig

Verneverdige bygninger er en betegnelse uten formell status, men gir en pekepinn om at bygningen har verdi som kulturminne.

For seks år siden kjøpte han og samboeren et slitent trehus fra 1842. Etter seks år er de langt fra ferdig med istandsettingen av huset. Selv om prosjektet har tatt tid, synes ikke Jon-Arild Johansen at det har vært kostbart.

– Det var i praksis en ruin da vi kjøpte det, så selve huset var relativt billig. Dessuten ligger det midt i sentrum og vi hadde lyst på et gammelt trehus, så vi føler vi har fått mye for pengene, sier Jon-Arild Johansen.

Les også: Bretter ut rommene når han trenger dem

Det var likevel ikke muligheten for en billig og sentral bolig i Trondheim som fikk Jon-Arild Johansen til å gå i gang med å tilbakeføre bygningen til gammel stand. Han hadde et genuint ønske om å bo i et autentisk trehus.

– Vi har satt huset tilbake til ca. 1880. Vi var så heldige at det gamle ikke var fjernet, men bygd over, så vi kunne skrelle oss lagvis tilbake i historien. Vi er klar over at vi har fjernet senere historie i prosessen, slik som endringer fra mellomkrigstiden, men det er valg man må ta.

Etisk og estetisk

Roger Falldalen har drevet med eiendom i flere år og da spesielt trehusbebyggelse. Til slutt satt han med så mye kompetanse at han startet et nettsted om temaet, hvor han deler erfaringene sine.

– Del prosjektet inn i interiør, eksteriør og utemiljø, men tenk helhet. Finn gamle byggemapper og tekniske data hos kommunen, samt gamle bilder, for å lære om bygningshistorien. Finn også ut hvilken epoke du vil tilbake til. Og for all del, ikke mal alt hvitt, det har ingenting med å ivareta det gamle å gjøre, sier Roger Falldalen.

Les også: Funkishytta har naturen som nærmeste nabo

Å reparere i stedet for å kassere er både estetisk og etisk riktigst, mener Falldalen, som ser husprosjektene sine i et miljøperspektiv.

– Å sette i stand, er ofte verken dyrt eller vanskelig, spesielt ikke om du gjenbruker gammelt materiale. Dette er miljøvennlig og skaper lite byggeavfall. Gamle vinduer og dører til eksempel kan holde i all evighet, men kjøper du nytt, må du belage deg på å skifte ut med jevne mellomrom.

Komfort i det gamle

Gamle hus er ofte den formen for dokumentasjon vi har om tidligere tiders hverdagsliv. Generalsekretær Elisabeth Seip i Fortidsminneforeningen er klar over at hus må tilpasses samtiden, om de skal være i bruk.

– Med årene har vi fått bedre standard, som innendørs bad og toalett og store kjøkken. Slikt endrer bygninger gradvis, men for eksempel moderne krav til energisparing kan være vanskelig å oppfylle for gamle hus, sier Elisabeth Seip.

I Trondheim fant Jon-Arild Johansen en enkel måte å kombinere komfort og autentisitet på.

– Fasaden vår er vernet, men bak den kan vi gjøre endringer. Bakgårdsbygningen var kun reisverk og plank da vi tok over. Det er veldig smalt i bakgården, så vi bygde kjøkken og bad inn i bakgårdsdelen og hentet tilbake original rominnredning i hovedhuset.

Løsner etter ti år

Å ta vare på mest mulig av gamle bygningsmateriale har vært viktig for Jon-Arild Johansen.

– I hovedhuset har vi panel fra 1880. I tillegg er dører, vinduer og listverk godt bevart. Vinduene var dårlig vedlikeholdt, men i god stand, så etter at vi har restaurert, kan de holde 150 år til.

Les også: Dette gjør du feil med renholdet av senga

Selv om Jon-Arild Johansen har begynt å skimte en ende på prosjektet, vet han at det enda er mange år til han kan si seg ferdig. Dette var han smertelig klar over da han skred til verket.

– Vi synes det er givende og morsomt å holde på. Synes du det er et ork, har du nok kjøpt feil hus.

En kompis av meg som kjøpte noe lignende i 1992 sa at det er de ti første årene som er de verste. Etterpå løsner det.

Les mer om bolig og interiør

Helse og livsstil
Populært