Meny

Pastasalat slik den burde være

SMAKSBOMBE: Server pastasalat på en helt ny måte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne vegetarvarianten tar pastasalaten til nye høyder. Dette er smaksrikt og fullt av pepper.
Rimelig perfekt

Ukens vin er av den saftige, enkle typen og har sin opprinnelse i støvellandets hæl, Puglia.

Lumaconipasta er ukens hovedingrediens. Denne suppleres av fyllet, som består av ricotta, pepper, spinat og parmesan. En smak av plommetomat avrunder det hele. Retten har et smaksrikt preg, men har likevel en friskt, lett stil. Det er særlig de friske råvarene som avrunder smaksbildet, og gir retten et lett preg. En middels fyldig hvitvin kan fungere, men retten kommer best til sin rett med en saftig rødvin.

Som så mange ganger før sverger jeg til opprinnelseslandet når det kommer til retter som dette. Italienerne har gjennom mange år perfeksjonert vinene sine til å fremheve sitt nasjonale kjøkken.

På Italias hæl finner vi et nokså stort område ved navn Puglia. Lengst sør i området utgjør halvøya Salento, med Adriaterhavet i øst og Basilicata i øst, et interessant vinområde. Druene som dyrkes her er ofte lokale varianter, og den mest kjente av dem er Primitivo. Man har lenge strides om hvorvidt dette er druens opprinnelsesområde, og om det faktisk er samme drue som de i USA kaller Zinfandel. Senere undersøkelser tyder på at druen har sitt opphav i Kroatia, under navnet crljenak kastelanski, og at dette er samme druen som både Primitivo og Zinfandel. Druen kan gi viner med rustikk, rik stil og har potensial for høyt alkoholinnhold. Ukens anbefaling er derimot av den noe lettere og saftigere varianten.

Canaletto Primitivo 2007 (1375401 kr 101,90 Basisutvalg) er laget av produsenten Casa Girelli. Vinen har en lukt av røde bær, krydder, fat, plomme og lakris. Smaken er til tross for sine 14,5 % alkohol relativt lett i stilen. Tanninene er bløte, syren er god og vinen har en saftig bærpreget frukt med et litt rustikt krydderpreg i avslutningen, noe som gir den karakter.

Vinen er ikke av den komplekse sorten, men er sammen med den ukompliserte retten en god match. Pastaen, med fedmefullt og krydret fyll, pareres godt av vinens rustikke karakter. Den saftige frukttonen er i tillegg en god kompanjong til den friske tomaten.

Dette er hverdagspasta med ny vri, ledsaget av en prisgunstig hverdagsvin.

Anbefalt av Robert Lie.

Pastasalater har en tendens til å dukke opp som et nødrim på mange menyer nå som vi nærmer oss den varme årstiden. Selv på mange av de smått suspekte spanske tapasmenyene rundt omkring finner vi «Pastasalat med skinke». Ofte er dette synonymt med ihjelkokt pasta, blandet med en krembasert dressing, boksmais og paprika. Ja, også den kokte skinka, da.

Dagens variant tar pastasalaten til nye høyder, håper jeg. Her har jeg brukt en veldig bra tørket pasta som utgangspunkt, utnyttet dens form ved å fylle den med et smaksinferno av en blanding, og servert dem med spreke tomater, pinjekjerner og grovt revet parmesan.

Lumaconipastaens form minner om et stort, hult sneglehus. Så en fin vri på denne lumaconien er å utnytte formen ved å fylle tomrommet med et smaksrikt fyll laget av uforskammede mengder grovt, svart pepper, spinat og den myke italienske osten Ricotta. Pepperens sterke, underfundige smak blir totalt forandret av varmebehandlingen den får i smøret. Den sterke smaken av pepper blir i stor grad borte, og en harmonisk, aromatisk og nøttaktig smak trer fram. Dette er grunnen til et denne mengden pepper kan tillates i en oppskrift. Hvis du har tenkt å ta en snarvei i oppskriften, så gjør det for all del ikke på dette punktet.

Lumaconi con pepe

Ingredienser (fire personer):

250 g. lumaconi pasta

2 ss smør

2 ss pepper, nykvernet

1 fedd hvitløk

200 g. ricotta

100 g. spinat, ev. rucola

1 ts salt

1 ss sitronsaft

2 stk. modne plommetomater

3 ss olivenolje

50 g. parmesan

2 ss pinjekjerner

1 stk. sjalottløk

4 ss balsamicoeddik

1 neve basilikum

Framgangsmåte:

Kok lumaconien som anvist på pakken. Den er viktig at det er rikelig med vann i kjelen, slik at ikke pastaen klapper sammen og blir flat. Hell av vannet, og ha litt olivenolje på. Da kleber de seg ikke sammen. Når de er lune kan du begynne å fylle de med pepper og ricottafyllet.

Fyll:

Fres spinaten i smør og hvitløk i 10 sekunder. Press ut litt av vannet og kutt den opp grovt med en kniv.

Start deretter med 2 ss smør og en ss grov, nymalt svart pepper i en panne. Sett dette på varmen og stek pepperen i smøret til det er godt bruset sammen. Trekk pannen til side og tilsett ricotta osten, den hakkede spinaten, salt og sitronsaft. Bland dette sammen til en røre som du har i en sprøytepose. Det blir lettest sånn. Har du ikke sprøytepose, får du tak i det i de fleste dagligvarebutikker.

Fyll alle lumaconiene opp til de er fulle og legg de på toppen av tomatene.

Resten:

Plommetomatene snitter du et lite kryss i toppen på. Deretter dypper du de i kokende vann i ca. 15 sekunder. Løft de opp og over i isvann. Skallet på disse kan du nå med letthet dra av. Skjær tomatene i tykke skiver på cirka en centimeter. Legg de i bunnen på tallerken. Finhakk sjalottløken og dryss den over tomtene. Salt tomatskivene godt, og hell på litt balsamicoeddik. Pinjekjernene ristes i tørr panne å drysses over lumaconien, sammen med noen blader basilikum.

Les også:

Vin på tilbud i april

Jo styggere fisk, jo bedre mat

Les mer om mat og drikke

Helse og livsstil
Populært