Åpen for alle - alltid

Sånn gir du slipp på eksen

En av forutsetningene for at et nytt forhold skal fungere, er at man har kunnet frigjøre seg fra det «gamle livet», mener samlivsterapeut Sissel Gran. (Foto: Colourbox.com)
En av forutsetningene for at et nytt forhold skal fungere, er at man har kunnet frigjøre seg fra det «gamle livet», mener samlivsterapeut Sissel Gran. (Foto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte lever mentalt sett med den gamle partneren lenge etter bruddet. Det kan ødelegge for nye forhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Unngå ...

... å la eks-ens behov styre livet ditt!

... å la bitterhet og stridigheter med eks-en forsure tilværelsen!

... å trekke konfliktene med eks-en inn i nye parforhold!

... lojalitetskonflikter mellom eks-en og nye partnere!

... å holde på det gamle, indre paret av deg og eks-en!

... å la eks-en invadere det nye forholdet ditt!

Legg vekt på å ...

... slutte fred med eks-en og legge fortiden bak deg!

... vise at dine egne behov, og eventuelt behovene til den nye partneren din, også er viktig!

... bygge tillit og bekjenn deg til din nye partner som din nærmeste!

... våge å tone flagg for det nye forholdet ditt!

... vise hensyn og respekt for den nye partnerens frustrasjoner over ekser som er urimelige eller gjør seg gjeldende!

... ta et oppgjør med dårlig samvittigheten og skyldfølelsen overfor eks-en!

... vise klart at det er den nye partneren du satser på!

... gjennomskue eks-ens forsøk på å sabotere ditt nye liv, eventuelt ved å bruke barna som skalkeskjul!

Kilder:

Sissel Gran: Kjærligheten i hastighetens tid (2004), Kjærlighetens tre porter (2007) og Hekta – i håp om kjærlighet (2010, medforfatter var Nora Skaug. Alle bøker er gitt ut på, Aschehoug.

Phillip C. McGraw: Relationship Rescue (2000), Hyperion New York.

Dr. Sue Johnson: Hold me tight (2008), Little Brown

Birgit Weber: Finn en partner for livet (2003), Noras Ark

Gammel kjærlighet ruster sjelden helt, men det kan spøke for nye forhold dersom du eller din nåværende partner ikke helt klarer å gi slipp på eksen og lar ham/henne hjemsøke deg og ditt nye forhold.

Legg fortiden bak deg

– En av forutsetningene for at et nytt forhold skal fungere, er at man har kunnet frigjøre seg fra det «gamle livet». Men også for egen del bør man kunne legge fortiden bak seg for å komme videre. Imidlertid er det mange som fremdeles lever med eksen som et «indre par» lenge etter at bruddet er tilbakelagt. Dette kan by på vansker og forstyrrer nye kjærlighetsforhold, sier psykolog og samlivsterapeut Sissel Gran.

– Et velkjent scenario kan være når den nye partneren din, som i utgangspunktet forsikret deg om at han eller hun har et avklaret forhold til eksen, i virkeligheten viser seg å være mer bundet av fortiden og ekspartneren enn han eller hun har gitt inntrykk av. Et annet kan være om også du kjenner et stikk av savn etter din eks. Slikt kan sette nye forhold på harde prøver, mener Gran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har skrevet flere bøker om kjærlighetens vilkår i vår tid.

I bøkene skriver hun om samliv, forelskelse, utroskap, brudd og forhold som varer, om hindringer og konflikter som gjør at man sliter med å etablere gode parforhold.

Hun har også lang erfaring som samlivsterapeut, og har opparbeidet mye kunnskap om hvordan forhold til ekspartnere kan overskygge livet ditt, ikke minst i relasjoner til nye partnere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slutt fred med ekspartneren!

– Kontakt, åpenhet, omsorg og tillit er vesentlig for en fruktbar innbyrdes kommunikasjon. Det gjør at man kan overkomme problemer, som ellers lett ville kunne føre til nye brudd. Dette gjelder spesielt når man har problemer som er relatert til ekspartnere og tidligere liv, hevder sosialrådgiver og psykoterapeut Birgit Weber i boken «Finn en partner for livet».

– Mange forsøker ubevisst å unngå å komme i kontakt med sin egen smerte og savn. Det fører lett til at man bringer med seg problemer fra fortiden inn i nye forhold og det nye livet. I slike tilfeller kreves det at man har stor omsorg for hverandre. Ellers kan man risikere å avvise den nye partneren på en brutal måte, mener Weber.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har man ikke sluttet fred med sine tidligere partnere, kan man komme til å overføre de dårlige erfaringene på den nye partneren fordi man fokuserer mer på det man ikke vil ha enn på de behovene man har for å bli tilfreds.

Man er ikke oppmerksom på det man savner fordi bitterhet og gammel smerte overskygger.

Det gjør at man lett kan havne i en situasjon hvor man famler i blinde, hevder Birgit Weber.

Lukk døren til eksen

Livet i skyggen av ekser sluker mye psykisk energi og kan skape mange konflikter. Men det finnes noen allmenne råd som kan gjøre det lettere å håndtere problemet. Spesielt når eksen forstyrrer forholdet til nye partnere, er tiden kommet for å ta noen bevisste valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skal det nye forholdet få fred til å utvikle seg, må man løsrive seg følelsesmessig fra sine tidligere partnere. Først da kan man begynne å tro på det nye forholdet, hevder Sissel Gran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å klare å gå videre etter ett brudd, er det helt vesentlig å legge bitterhet, sorg og skuffelser bak seg. Mange bruker år på å bearbeide de vonde følelsene og de lever fremdeles med eksen som et indre par lenge etter at bruddet er tilbakelagt, og også lenge etter at de har etablert nye forhold, hevder Gran.

Men skal det være liv laga både for egen del og i forhold til en ny partner, må livet med ekspartneren tre i bakgrunnen. Ellers vil det nye livet ditt bli forstyrret og du frarøves muligheter for vekst.

– Om du ikke kan slutte å være en del av ditt gamle par, kan du ikke etablere et nytt eller komme videre. Det betyr at du fortsetter å leve med en åpen grense – en grense der ekspartneren og den gamle parskikkelsen fremdeles invaderer og kontrollerer livet ditt, konstaterer hun.

Hold gamle konflikter unna

– Det kan også by på utfordringer om man bringer med seg konflikter med ekser inn i nye forhold. Når man fortsetter å kjempe mot ekspartnere etter et brudd, inviterer man kontinuerlig sitt tidligere forhold inn i livet med den nye partneren. Dette kan være svært belastende for det nye forholdet, mener Sissel Gran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I startfasen kan det kanskje fungere bra fordi den nye partneren blir en slags alliert i kampen mot ekspartneren. Men på sikt vil man oppleve at et slikt forhold kan virke tærende. Det nye forholdet får ikke fred til å utvikle seg, og konsentrasjonen om et liv videre blir ødelagt, hevder den erfarne samlivseksperten.

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Les også:

Slik er den kvinnelige psykopaten

Sovestillingen avslører forholdet

7 dødssynder i parforholdet

Vrient når gutter vil ha modne kvinner

Les flere saker fra samme kategori.