Åpen for alle - alltid

Fargerik fransk fristelse

VÅRLIG: Når dagene blir lysere og varmere, får vi lyst på friske salatretter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva passer vel bedre i vårværet enn en frisk salat med lun chèvre?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Skål for våren!

Ukas vin er som skapt til en enkel, lett rett.

I ukas rett har vi en tørr, kremet ost som hovedkomponent, sammen med grønnsaker og en syrlig sennepssaus. Smaksbildet er lett, friskt og syrlig.

Til osten vil en tørr hvitvin fungere mye bedre enn en rødvin eller en søtvin. Chevrens tørre stil ville ha framhevet tanninene i en rødvin og gjort det hele til en snerpende smaksopplevelse. Denne osten er kremet og inneholder lite bitterstoffer og salt, i motsetning til mange andre ostetyper. Derfor trenger ingen sødme i vinen som kontrast til salt og bitterhet.

Garnityr og saus er også med på å klargjøre vinvalget ytterligere. Her trengs en syrlig, lett og knusktørr hvitvin. Et område som leverer akkurat dette, er Sancerre i Loiredalen.

Sancerre er godt kjent for nordmenn, som sverger til dette området når sommeren nærmer seg og lett skalldyrmat skal fortæres på brygga. Det er ofte lurt, for Sancerre har mange egenskaper som gjør den til et naturlig valg til rekene. Men området er variert i forhold til stil, og Sancerre-vinene kan være gode til flere typer matretter. Vinene fra Sancerre varierer fra lette, grønne og stikkelsbærpregede til fyldigere og mer mineralske varianter.

Til chevresalaten har jeg valgt en vin i førstnevnte stil fra en god og prisgunstig produsent. Sancerre, Paul Prieur 2010 (best. nr. 5765001, kr.175,90, bestillingsutvalg) har en frisk aromatisk duft av solbærblad, stikkelsbær, sitrus og grønne epler. Smaken er slank, syrlig og vegetal med saftig frukt og tørr frisk avslutning.

Sammen med salaten fungerer de vegetale smakene meget bra, og den syrlige sennepssausen matches godt av vinens friskhet. Geitostens tørre, kremede smak harmonerer også godt med vinens tørre karakter. Fedmen i osten blir fint renset opp av vinens syre. Det er ingen tvil om hvorfor denne kombinasjonen har blitt en klassiker!

Mange tenker på salat som noe grønt man ikke blir ordentlig mett av. Men slik trenge det ikke være! I en salat kan man kombinere proteinrike ingredienser som kjøtt, fisk, skalldyr og ost. Dette gjør salat til godt egnet både til lunsj, som mellommåltid og som en lekker middag.

Denne røres sammen på én to tre, og vips så er det klart.

I ukas terrassevennlige vårsalat har jeg i tillegg til fargerike salater brukt gode, små tomater, grønne bønner (kan gjerne byttes ut med asparges), pinjekjerner og den franske, hvite geitosten chèvre. Denne geitosten har ingenting å gjøre med den norske, søte og fete brunosten vi bruker på brødskiva. Derimot er den, i likhet med brie, kategorisert som en hvitmuggost. Chèvre har en nydelig salt og syrlig smak. Den er tørr i konsistensen når den er kald, og det er det som gjør den så utrolig godt egnet til vårt formål: Steking. Her tar chevren rollen som salatens protein og primadonna på en solid, men elegant måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Steking av chèvre skal foregå i en nonstick-panne, og osten skal kun stekes på én side. Dette er et viktig og litt kritisk punkt! Når chevren er varmet, legges salaten opp på en egnet tallerken på en tilfeldig måte, og overøses med verdens enkleste og mest allsidige dressing: grov sennepsvinaigrette. Denne røres sammen på én to tre, og vips så er det klart.

Vårsalat med chèvre

Ingredienser (5 personer)

4-500 g fransk chèvre (med hvitmugg, og ikke den med aske rundt)

Chevren skal bare stekes på én side.

200 g grønne bønner/grønne asparges

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

18 små tomater

2 spreke, fargerike salater (som hjerte, frissé eller radicchio)

6 ss ristede pinjekjerner

2 dl olivenolje

2 ss hvitvins- eller sherryeddik

4 ss god, grov sennep

½ finhakket løk

1 ts sukker

10 runder svart, grovkvernet pepper

1-2 ts salt

Framgangsmåte

Varm chèvre: Oppbevar chevren i kjøleskap slik at den er kald og stiv når du begynner. Del den opp med et stramt fiskesnøre eller en varm, fuktig kniv i 1,5 cm tjukke skiver. Del deretter skivene i fire biter. La en nonstick stekepanne bli god og varm. Legg bitene i pannen med litt mellomrom og trekk pannen til side etter ti sekunder. (Har du mange biter, gjør du dette i to operasjoner.) Sett pannen på et kaldt underlag slik at den mister temperaturen fort. For eksempel en flislagt benk eller gulv, eller på en kald våt klut. La chevren ligge i pannen i to minutter etter at pannen er tatt av, da løsner osten fint og er medium varm. Chevren skal bare stekes på én side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Salaten: Riv opp salaten i store biter som skylles godt i kaldt vann. Salaten kan gjerne ligge 15 minutter i vannet. Løft salaten opp av vannet og se om det ligger mye rask i vannet og sand på bunnen. Gjør det det, må du skylle den en gang til. Har du ikke en salatslynge, burde det være en sommergave til deg selv. Salatslyngen gir deg et perfekt utgangspunkt for en perfekt salat.

Vinaigrette: Rør sammen løk, olivenolje, eddik, sennep, salt og sukker med en skje. Nå dannes det en emulsjon, det vil si en tykk dressing. Dressingen skal helles over den rensede salaten rett før den legges opp på tallerken, eller når den ligger på tallerken.

Pinjekjernene ristes i tørr panne. Grønne bønner og røde tomater deles i to. Bønnene kokes i to minutter i én liter vann med to spiseskjeer salt i. Hell av vannet og skyll bønnene til de er kalde. Tørk av og legg dem opp sammen med salat, tomat og ristede pinjekjerner. Chevren legges på toppen til slutt.

Les også:

Denne skinkesalaten er utrolig lettvint

Perferkt and er lettere enn du tror

En suppe verdig «The soup Nazi»

Les alt om mat og drikke