Flere barnløse menn

Disse mennene er mest attraktive

FLERE BARNEKULL: Stadig flere menn får barn med mer enn én kvinne. De aller fleste nøyer seg med to kull, men det er noen som har enda flere kull. © www.colourbox.com
FLERE BARNEKULL: Stadig flere menn får barn med mer enn én kvinne. De aller fleste nøyer seg med to kull, men det er noen som har enda flere kull. © www.colourbox.com

Menn med høy utdanning, god lønn og bra utseende får flest barn. Gjerne to kull. Les hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flerkullsmenn er in
  • 26 prosent av menn på 40 år er barnløse
  • 12 prosent av kvinnene på 40 år er barnløse
  • Antall barnløse kvinner har økt fra 1945-kullet til 1960-kullet. Men antall barnløse menn har i samme periode økt dobbelt så mye.
  • De barnløse mennene har lavere inntekt og utdanning enn mennene som har barn.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Hver fjerde mann på 40 år er barnløs. Og andelen øker. Samtidig som færre menn får barn, er det et økende antall menn som får flere barnekull. Hvem er disse attraktive, "resirkulerte" mennene som mange kvinner vil ha barn med?

Statistisk sentralbyrå (SSB) har sammenliknet tall, og aldri tidligere har færre menn blitt fedre. Det samme gjelder for kvinner. Blant dagens 40-åringer finnes det nesten 26 prosent barnløse menn, vel 5 prosent flere enn for 20 år siden. Drøyt 12 prosent av kvinner på 40 år er barnløse. Noen er kanskje redde for å bli gravide, mens andre bevisst velger bort barn. Barnløsheten blant menn er altså dobbelt så stor som blant kvinner.

Flere kull

- Utviklingen tyder på at det vil bli en betydelig høyere andel barnløse menn i den generasjonen som vokser opp i dag, sier samfunnsforsker Kari Skrede i SSB. Forklaringen på hvordan det kan bli flere barnløse menn enn kvinner, er enkel. Kvinnene foretrekker oftere enn før "pent brukte menn" som fedre til sine barn.

- Kvinner prioriterer barn høyere

- Forklaringen er jo at stadig flere menn får barn med mer enn én kvinne. De aller fleste nøyer seg med to kull, men det er noen som har flere kull. At det blir stadig flere flerkullsfedre, betyr at en del kvinner som kunne ha valgt en barnløs mann til partner, heller velger en mann som har barn fra før av. "En pent brukt mann" med gode ressurser kan ofte fremstå som et mer interessant valg enn en "ubrukt mann" med dårligere utdanning og inntekt, sier Kari Skrede. I artikkelen "Foreldreskap i forandring - færre menn bli fedre" omtaler hun denne nye trenden med økt resirkulering av "pent brukte" menn.

Undersøkelser viser nemlig at det er slik at menn, både førstekulls- og flerkullsfedre, med god inntekt og utdanning, har større sannsynlighet til å bli far enn en jevnaldrende mann uten de samme ressursene.

- Personlige egenskaper som utseende og intelligens har helt sikkert også betydning selv om vi ikke har konkrete data som bekrefter dette, sier Kari Skrede.

Professor i sosiologi ved NTNU i Trondheim, An-Magrit Jensen, sier at disse attraktive mennene allerede har vist at de både kan og vil få barn. I tillegg til andre egenskaper, er det dette som gjør dem attraktive, sier hun.

Kari Skrede bekrefter at en en viktig egenskap er at mannen selv ønsker å bli pappa.

- Hvis unge, ubrukte menn i større grad vegrer seg, eller å utsetter å bli fedre, bidrar også dette til at det "pent brukte" mennene som allerede er blitt far, bli mer interessante for kvinner som ønsker seg barn, sier Skrede. Også europeiske verdiundersøkelser tyder på at menn ønsker seg barn i mindre grad enn hva kvinner gjør. For en del menn er ikke barn ensbetydende med "meningen med livet", og de vil istedenfor prioritere arbeid og fritid.

MÅ få barn

- Menn ønsker å få barn senere, de ønsker færre barn og flere menn ønsker seg ikke barn i det hele tatt, bekrefter An-Magrit Jensen. Flere studier både i Norge og i andre rike land viser at flere kvinner enn menn ønsker seg barn. Hun holder på med et forskningsprosjekt for tiden om "the Social Meaning of Children" der 90 kvinner og menn med og uten barn blir intervjuet.

- Mange kvinner legger vekt på at det er veldig viktig for dem å få barn. Menn er mer ambivalente. De har bedre tid. Mens kvinner sier at de ikke ønsker seg en mann som ikke vil ha barn, sier menn at de MÅ få barn for å beholde den kvinnen de elsker, sier Jensen.

VELGER OG VRAKER: Kvinners sterkere stilling i samfunnet har gjort dem mer selektive når det gjelder valg av menn, sier samfunnsforsker Kari Skrede i Statistisk sentralbyrå. VELGER OG VRAKER: Kvinners sterkere stilling i samfunnet har gjort dem mer selektive når det gjelder valg av menn, sier samfunnsforsker Kari Skrede i Statistisk sentralbyrå.

- Altså, kvinner velger menn som ønsker seg barn. For noen menn er barn den prisen de må betale for å beholde kvinnen.

Hun sier at få har forutsatt den sterke økningen av barnløshet blant menn. I dag er den største gruppen lavt utdannede menn. Men den sterkeste økningen er blant menn med høy utdanning.

Alle er ikke like opptatt av den perfekte alderen for å få barn.

Pappa og pensjonist

Menn har også muligheten til å, stort sett, bli fedre gjennom hele livet. På grunn av biologien haster det mer for kvinnene med å bestemme seg om de vil ha barn, eller ikke. Tall fra SSB viser at det har vært en tredobling i antall menn over 55 år som er blitt fedre siden 1970-tallet. 6 prosent av norske fedre har en kone som er mer enn 20 år yngre enn seg, mens 2 prosent har en som er over 25 år yngre. Også disse tallene er tredoblet de siste 30 årene.

Endelig føder unge kvinner igjen.

- Hva er det som er så attraktivt med disse mennene som får to og kanskje tre kull barn?

- Det vil variere, men de er nok ofte nærmest per definisjon mer attraktive enn de som ikke har barn - ellers ville de ikke hatt barn, sier psykolog Peder Kjøs.

- Middelaldrende menn kan ofte være mer attraktive enn de helt unge fordi de har mer penger, høyere stillinger og har mer livserfaring.

Kari Skrede tror at kvinner som ønsker både å være yrkesaktive og mødre, vil velge menn som også er innstilt på å stille helhjertet opp på hjemmebane.

- For kvinner som vil satse på egen karriere, vil slike egenskaper være viktigere enn høy inntekt. For kvinnerer som ikke ønsker å satse så sterkt på arbeidslivet, og kan tenke seg mer "likestilling light" vil mennenes forsørgerevne og inntekt fortsatt være viktige egenskaper.

Velger på øverste hylle

- Hvem tror du blir de attraktive mennene som kvinner vil ha barn med fremover?

- De samme som før: Menn som oppfattes som høystatus av kvinner. I noen sosiale grupper vil status henge sammen med penger, makt i organisasjoner, i andre er det andre verdier som gjelder. Som å ha de rette holdningene og erfaringene, mens atter andre inngår i hierarkier der utseende (høy, muskuløs) er verdsatt. Det eneste som kanskje er nytt er at flere kvinner nå setter pris på menn som prioriterer familieliv høyt, er gode til å kommunisere og gjerne prioriterer det sosiale framfor det materielle. Men de som lykkes materielt og i makthierarkier vil alltid være blant de mest populære, oppsummerer Kjøs.

Elle, melle

KVINNER VELGER VEKK: Gjennomsnittet av barnløse menn over 40 år har lav utdanning og dårlig økonomi. Kanskje har kvinners økonomiske selvstendighet gjort at de ubevisst velger vekk uattraktive menn. © Sandro Di Carlo Darsa KVINNER VELGER VEKK: Gjennomsnittet av barnløse menn over 40 år har lav utdanning og dårlig økonomi. Kanskje har kvinners økonomiske selvstendighet gjort at de ubevisst velger vekk uattraktive menn. © Sandro Di Carlo Darsa

Gjennomsnittet av barnløse menn over 40 år har lav utdanning og dårlig økonomi. Kvinner stiller også større krav til de utvalgte mennene. Kanskje har kvinners økonomiske selvstendighet gjort at de ubevisst velger vekk uattraktive menn. Er kvinnene blitt mer kresne?

- De har nok det. De møter flere og mer varierte menn enn før, og er mindre innstilt på de tradisjonelle kjønnsrollene. Jeg synes kvinner burde vært mye mer kresne, og valgt mann slik at de selv fikk bedre muligheter til å leve ut flere sider av seg selv. Det er mye nostalgi rundt husmorrollen nå, og det er jo fint at foreldre vil ta seg av hus og hjem. Jeg synes bare at dette burde vært jevnere fordelt mellom kjønnene. Cupcakes er vel og bra, men med dagens skilsmissestatistikk er det lurt å ha noen pensjonspoeng, også. Mannen din kommer ikke til å ha så lyst til å ta seg av deg lenger når han blir lei av shabby-chic-greiene dine og finner en dame som vil ha en moden mann, sier Kjøs.

Mor uten mann

Dagens høye skilsmisstestatistikk har gjort det mulig for menn å "gå på runde to". Skilte menn med barn er ikke lenger uattraktive. Flere skilte menn melder seg på "bruktmarkedet", bekrefter forskningen. Noen velger å få sitt andre barn med surrogatmor.

SSB-forsker Kari Skrede understreker også at den moderne reproduksjonsteknologien har gjort det mulig for kvinner til å velge bort mannen.

- Muligheten til å bli mor på egen hånd, ligger bare en Danmarksreise unna. Vi må regne med at den gruppa som benytter seg av denne muligheten vil øke i årene som kommer, sier Skrede.

- VÆR KRESNE: Psykolog Peder Kjøs oppfordrer norske kvinner til å være mye mer kresne og velge menn slik at de selv får bedre muligheter til å leve ut flere sider av seg selv. © Erik Norrud - VÆR KRESNE: Psykolog Peder Kjøs oppfordrer norske kvinner til å være mye mer kresne og velge menn slik at de selv får bedre muligheter til å leve ut flere sider av seg selv. © Erik Norrud

Professor i sosiologi, An-Magrit Jensen, tror ogå at det kan være at menn ikke er så ivrige til å ta på seg kostnadene ved det "aktive" faderskapet.

- Lang pappapermisjon, fravær fra jobb samt mer likeveling av omsorg for barn hjemme. Kanskje er det slik at kvinner ønsker fedre til sine barn som menn er usikre på om de vil være?, spør hun.

Les også:

Derfor må du ikke lure partneren til å få barn

Dette sier pappa på fødestua

I mange år slo vi barna våre med jevne mellomrom

Derfor skal du ønske deg en høy sønn

Les mer om familien

Personvernpolicy