Meny

Skaff deg et spiskammer!

SPISKAMMERDØR: Døren fra kjøkkenet til spiskammeret lekker ofte varme, og spiskammeret blir ikke svalt nok. Iblant kan problemet løses ved å isolere døren på innsiden. (FOTO: Fredrik Sanberg / Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spiskammeret var en selvfølge i hjemmene fram til 1950-tallet. Nå er det mange som ønsker det tilbake.
Nyttig og nostalgisk
Spiskammer er ikke bare praktisk, det kan også være vakkert. Her kan man oppbevare alt fra frukt og grønnsaker til tomme glass og flasker, servise og kjøkkenutstyr. Om natten kan blomsterbuketter fra den varme stua settes inn i det svale rommet, og vil da holde mye lenger.


Et romslig spiskammer er på en måte kjøkkenets walk-in-closet, en perfekt kombinasjon av estetikk og funksjon. Med spiskammerets tilbakekomst blir også gammeldagse ting som hyllepapir, hylleremser og flaskestativer mer aktuelle igjen.

Et ekte, gammeldags spiskammer med lufteventil står igjen høyt på ønskelisten. I spiskammeret er det perfekt å oppbevare mat som skal ha det svalt, men ikke trenger kjøleskapskulde – for eksempel frukt og grønnsaker, syltetøy og saft.

Ser man på arkitekttegninger fra før forrige århundreskifte, er spiskammeret nesten alltid en del av huset. Det har sin faste plassering i husets nordøstre hjørne. Her får ikke solen varmet opp veggene om sommeren, og lufteventilen ligger i skyggen.

Overgang til kjøleskap

De eldre spiskamrene var som regel store nok til å gå inn i, og de hadde veggfaste hyller. Etter at funkisen gjorde sitt inntog i mellomkrigstiden, ble spiskammeret forvandlet til et høyskap i kjøkkeninnredningen. Fortsatt var det som regel plassert mot en nordvegg, og med lufteventil direkte gjennom veggen.

Der det var umulig å plassere spiskammeret inntil ytterveggen og på den måten holde det naturlig avkjølt, kunne man trekke inn en tilluftskabel for å føre kjølig uteluft inn i spiskammeret. Men da kjøleskapet kom for alvor forsvant spiskamrene mer og mer.

Miljøvennlig trend

– Nå øker interessen for å ha spiskammer igjen, spesielt innenfor miljøvennlig bygging, forteller Varis Bokalders, arkitekt og ekspert på miljøvennlige bygg.

– Det går greit å bygge et spiskammer også i nybygde lavenergihus. Da leder man inn kjølig luft via en jordkabel i bakken, og setter en egen skorstein på skafferiet for å få luften til å sirkulere. I sommermånedene når det likevel blir for varmt i skafferiet, kan man kjøle det ned med et kjøleaggregat, sier Bokalders.

Les også: Her er Norges drømmebolig

Isolasjon mot huset

Et vanlig problem selv med eldre spiskammer som brukes i dag, er at de blir litt for varme. Årsaken er at vi har høyere innetemperatur i husene våre nå enn for 100 år siden. Løsningen kan være å isolere spiskammeret – mot huset.

– Som regel er det dørene som er dårlig isolert og slipper igjennom for mye varme. Det kan man løse gjennom å isolere spiskammerdøren på innsiden med kork, som både isolerer godt og tåler fuktigheten i et spiskammer, sier Varis Bokalders.

Les også: Gulv som knirker

– Setter man dessuten en egen skorstein på spiskammeret, får man bedre isolasjon og lavere temperatur, anbefaler han.

Les mer om Bolig og interiør

Helse og livsstil
Populært