Barn og dataspill– Sunt å la småbarn spille dataspill

HELT HEKTA: Mange foreldre har erfart at det er vanskelig å rive 5-åringen løs fra DS-en. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
HELT HEKTA: Mange foreldre har erfart at det er vanskelig å rive 5-åringen løs fra DS-en. FOTO: Bjørn Inge Karlsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De avhengighetsskapende spillene har mange fordeler, sier forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tips når du skal sette grenser

• Se barnets mediebruk under ett. Mer spill kan bety mindre tv – eller omvendt.

• Gjør avtaler med barna: Helt spillefrie dager? En time spilling om dagen?

• Sett på kjøkkenuret for å signalisere når spilletida er ute.

• Legg spillmaskinen på et utilgjengelig sted, slik at barnet må spørre om lov når den skal brukes.

• Krev at andre plikter er unnagjort før spilling.

• Vær konsekvent når du først ha satt en grense.

Er du lei av at barna konstant maser om å få spille dataspill, enten det er på pc, DS eller andre spillmaskiner? Trolig kan du ta det helt med ro. Mange spill er helt harmløse, det er bare litt grensesetting som skal til, mener vår ekspert.

Det er faktisk grunn til å tro at 5-åringen utvikler seg i positiv retning når han sitter sammensunket i sofaen med DS-en i hånda og bestekompisen hengende over skulderen. I hvert fall så lenge han ikke sitter der altfor lenge.

Bra for konsentrasjon og språk

– Barna får trening i å konsentrere seg over tid. De lærer seg å løse oppgaver og mestre forskjellige typer utfordringer, men det kan være vanskelig å vite hvor stor overføringsverdien er til andre områder. Den mest opplagte gevinsten er at de lærer seg mye engelsk, sier Faltin Karlsen, førsteamanuensis og dataspillforsker ved Norges Informasjonstekniske Høgskole (NITH) til Foreldre & Barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utvikler sosiale ferdigheter

– I tillegg utvikler de sosiale ferdigheter. Ofte ser vi at barna sitter sammen om en DS. De ser på hverandre, lærer av hverandre og utveksler ideer. De får også trening i å vente på tur. Og de eldre barna hjelper de yngre.

En utfordring for foreldrene

Barn kan lære av hverandre av å spille sammen. Foto: Colourbox.Barn kan lære av hverandre av å spille sammen. Foto: Colourbox.

Likevel vil disse spillene ganske fort bli en utfordring for foreldrene. Når barnet ditt er blitt introdusert for en bærbar spillmaskin, må du trolig for aller første gang sette grenser for å unngå at barnet blir for passivt. Det kan være en prøvelse, mener dataspillforskeren, som ofte holder foredrag for foreldre om barns bruk av dataspill.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste ender opp med å velge én av følgende strategier: Enten innfører de spillefrie dager, og legger da kanskje større begrensninger på hverdagene enn i helgene, eller så lander de på en timestrategi, som betyr at barnet kan spille en eller to timer av gangen, eller et bestemt timetall om dagen, forklarer Karlsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

La barna forhandle

– Uansett strategi er det viktig at ungene føler at de får være med på å forhandle. Forklar at du skjønner at det er gøy å spille spill, men at det ikke er bra å bli sittende å gjøre bare én ting altfor lenge av gangen. Kommer du bare med en streng beskjed "fra oven", vil dere ende opp med å ha en evig dragkamp som ikke er hyggelig for noen.

Kutt ned på tv-tittingen

Grensene er i endring, og det vi mente var passende mediebruk for bare få år siden, kan virke litt lite nå som mulighetene er så mange.

Kanskje bør du se barnas mediebruk under ett? Mer ipad gir mindre tv-titting. Foto: Colourbox.Kanskje bør du se barnas mediebruk under ett? Mer ipad gir mindre tv-titting. Foto: Colourbox.

I dag er for eksempel 2-åringer drevne iPad-brukere, og mange eksperter understreker at barn bør få muligheten til å utvikle digital kompetanse før skolealder. Kanskje kan foreldrene kutte ned på tv-tittingen om de er bekymret for barnas skjermeksponering? Tv er mer passiviserende enn spill.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny tid

Uansett er barnas tidsbruk foran diverse skjermer et diskusjonstema som er kommet for å bli. Regulering av tid vil for de alle fleste være en viktig foreldreoppgave. Når foreldre kjøper en spillmaskin, bør de være klar over at den vil bli gjenstand for diskusjon. Spill har en egen evne til å suge barna til seg, mener dataspillforskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange blir frustrerte fordi det ikke var sånn da de selv var små. Det er ikke lenge siden småbarns mediebruk var begrenset til en halvtime med barne-tv hver dag, men den tida er forbi.

3-åringer med DS

– Når er barna gamle nok til å få sin egen DS?

– Det er det spillene som setter grenser for. De er stort for vanskelige for de fleste 3-åringer, selv om det også finnes tegnespill og lignende som også de minste kan håndtere. Velger du å kjøpe DS til små barn, må du også sjekke ut at det finnes spill som passer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vent til barnet er 5 år

– Jeg tenker at dette er en fin konsoll fra 5-årsalderen, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgiver i Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn og medier.

Også Barnevakten mener foreldre bør se barnets mediebruk under ett når de skal fastsette en passende tid foran skjermen. I tillegg spiller det stor rolle hvilken kvalitet det er på spillet, filmen eller tv-programmet.

Skjermtid og familietid

– Dessuten er det forskjell på helg og hverdag, ruskevær og fineværsdager. Hvis ungene går i barnehage hele dagen og legger seg klokka sju, så tenker jeg at det bør være minimalt med skjermtid og maksimalt med familietid den lille tida de er våkne hjemme, sier Tønnesen.

Det er mamma og pappa som bestemmer. Foto: Colourbox.comDet er mamma og pappa som bestemmer. Foto: Colourbox.com

– Gjør avtale om spilletid mens spillingen ennå er ny for barna, slik at de venner seg til at mamma og pappa bestemmer, og at vi ikke kan spille så lenge og mye vi vil alltid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De minste barna

Barn under skolealder bør som hovedregel skjermes vesentlig mer enn større barn, med tanke på både tid og innhold. Opp til 2-årsalderen ser barn ut til å ha lite utbytte av å se på tv, ifølge Barnevakten.

Det betyr ikke at tv-titting er skadelig for de aller yngste, men det er mange andre former for aktiviteter og samvær som kan være mer stimulerende og utviklende enn å sitte foran en skjerm.

Velg riktig app

– Er det ok å la 2-åringen holde på med iPaden?

Ja, men tida flyr fort foran skjermer, og det kan bli behagelig stille og rolig for oss voksne. Vær obs på at andre leker kan fort bli kjedelige, og at det er viktig at de yngste får leke med ekte tredimensjonale leker og ikke bare virtuelle, sier Tønnesen

Appene bør være tilpasset aldersgruppen og gi dem noe mer enn bare tidsfordriv. Samspill er jo så viktig i denne alderen, og det samspillet de opplever gjennom en app er svært begrenset.

Les mer fra klikk.no:

Spillet som gjør barnet smartere

Barn BLIR aggressive av spill

Apper ungene digger

Bruk TV-en som barnevakt

Les mer fra abcnyheter.no:

Se video: Årets leker er her

Se video: Gutt (9) skjøt jente (8)

Far skjøt datterens PC med pistol

Les siste nytt om familie-relaterte saker