Åpen for alle - alltid

Pannekaker på russisk

GOD LAPP: En blini med løyrom er deilig som forrett eller småmat.
GOD LAPP: En blini med løyrom er deilig som forrett eller småmat.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den beste starten på et godt måltid? Det må være en varm, nystekt, tykk og saftig blini med en solid skje iskald løyrom på toppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blini er en liten, grov pannekake proppet med god smak og konsistens. Den fungerer perfekt som sokkel for en smaksrik topping. At bliniene i tillegg er svært enkle å lage, gjør dem ikke mindre attraktive. Bare bland sammen ingrediensene, og la røren heve noen timer før du steker de små lappene i en panne med klaret smør. Farge og personlighet tilfører du ved hjelp av ingrediensene på toppen.

Les også: Her får du konjakk til 45 millioner

Blini er en gammel russisk rett. Egentlig fortjener den hedersbetegnelsen nasjonalrett, slik som den i årenes løp har herjet menyer både i Russland og ellers i verden. I hjemlandet blir denne retten tradisjonelt servert med en raus mengde russisk kaviar. Kaviaren kommer fra fisken stør, som i dag er truet på grunn av overfiske. Prisen på delikatessen, fra 8000 og opp til 150.000 kroner per kilo, står i stil med størens sjeldenhet. Til gjengjeld er smaken av salt, sjø og fedme er himmelsk.

Les også: Sjokoladesalami

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heldigvis finnes det mange gode topping-alternativer. For eksempel har svensk Kalix-løyrom (rogn av lagesild) en fantastisk smak og et vakkert utseende. Etter min mening er en solid skje av denne et langt bedre alternativ enn en teskje russisk kaviar. Vi kan også jekke retten litt ned, og gi den et mer nordisk preg med røykt laks av god kvalitet eller Limfjord-kaviar i en eller annen farge. Som følge til det salte fra havet er vispet rømme/crème fraîche og finhakket rødløk selvskrevent tilbehør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blini med løyrom

Ingredienser (til ca. 10 forretter)

2 dl melk

1 dl øl

50 g usaltet smør

15 g gjær

1 egg

½ finhakket løk

5 g salt

5 g sukker

150 g hvetemel

150 g bokhvetemel

Topping:

1 boks rømme

1 rødløk

200 g løyrom

1 kvast dill

Til steking:

50 g smeltet normalsaltet meierismør

Framgangsmåte

Varm smøret i en kjele til det smelter, hell deretter på øl og melk og varm dette til ca. 40 grader. Ha oppi gjær, egg, løk (mest mulig finhakket), salt, sukker, hvetemel og bokhvetemel. Rør dette sammen til en tjukk pannekakerøre med ballongvisp. Løken vil nå begynne å «surne» litt sammen med gjæren og gi bliniene et behagelig syrlig preg. La røren heve til det dobbelte, minimum 30-40 minutter. Den kan mer en gjerne stå over natta, men da tildekket i kjøleskap. Lang hevetid gir bliniene enda mer smak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Du trenger bare dette på kjøkkenet

Steking: Varm opp en stekepanne og ha oppi litt av det smeltede smøret. Unngå væsken som ligger i bunnen av smørgryta, den misfarger bliniene. Pannen må ikke være for varm, da svir bliniene seg før de er gjennomstekt. Legg oppi en solid sauseskje med røre. Blinier kan godt være små og søte, men til en forrett skal diameteren være minst 10-12 cm for å gi plass til alt det gode på toppen. Stek én blini av gangen. Etter hvert kan du steke flere samtidig, men ikke før du har full kontroll! Når blinien begynner å stivne så vidt på oversiden, snur du den og steker den ferdig på undersiden.

Topping: Visp rømmen og legg en spiseskje på blinien. Form løyrommen til et egg ved hjelp av håndflaten og en skje, og legg dette oppå rømmen. Finhakket rødløk drysses over eller legges ved siden av. Hvis du vil, kan det hele toppes med en kvast dill.

Et lite tips: Stek alle bliniene ferdig før du legger på topping. Eventuelt kan du lune dem litt hvis de blir kalde. Men å legge rogn, rømme og løk på en kjempevarm blini er ikke noe sjakktrekk, da begynner det fort å renne.

Les også:

Det skummer over av nye norsk mikrobryggerier

Slik lager du fondue med kylling

Les mer om mat og drikke på våre temasider

Les flere nyheter