Sofa for enhver

FARGER: Det er litt kjedelig når alt er grått, mener Emilie og Christian Falck. Om den røde sofaen hadde fått komme inn døra hjemme, er de derimot usikre på. (FOTO: Berit Roald / Scanpix) Foto: Berit Roald
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe fint å hvile blikket på, eller et godt hvilested for bakenden? Sofatrendene åpner for begge deler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Gode sofatips
* Se an størrelsen på rommet før du velger sofa. En for stor sofa blir fort dominerende.


* Tenk på hva slags liv du lever, hvilken slitestyrke sofaen trenger. Til vanlig hjemmebruk trengs neppe samme slitestyrke som i offentlige rom.

* En sofa i naturmaterialer som lin og ull tilfører en følelse av ekthet til rommet.

* Dersom rommet eller består av like fargetoner, velg gjerne en sofa som bryter med dette.

* Skap luft når du plasserer sofaen. Trekk den gjerne ut av hjørnet og 5-10 centimeter ut fra veggen.

(Kilde: Jannicke Kråkvik, interiørstylist i Kråkvik & D'Orazio)

Sjeselong

En sjeselong er en hvilesofa uten rygg, men med ett eller to armlener. Sjeselongen ble tatt i bruk på den franske Ludvig 14s tid. Sjeselongen ble moderne i rokokkotiden, tiden som forbindes med Ludvig 15s regjeringstid i Frankrike på 1700-tallet.

I dag fås sjeselong som del av sofa i de aller fleste møbelforretninger.

(Kilde: Store norske leksikon)

– Det er veldig viktig at en sofa er god å sitte i. Vi sitter jo en del i sofaen, humrer Christian Falck.

Da Falck og familien trengte ny sofa til stua for et års tid siden, endte det med en hjørnesofa. Med plass til mange folk og med to ulike trekk, et beige og et grønt.

– Mange vil ha grå sofa og grått alt, men det synes jeg blir litt kjedelig, sier han og ser seg rundt i en grå og stilren sofautstilling på IKEA.

Nå er det sovesofa til datteren Emilie Falck (15) som står på handlelista. Sofarygger og -seter bøyes og vendes for å sjekke om forvandlingen fra sofa til seng og tilbake til sofa egentlig er så enkel.

Les også: Så kul loftsleilighet har aldri vi sett før

Farger

Kanskje vil flere gjøre som familien Falck og gå for en mer fargerik sofa i framtida. Farger var iallfall én av trendene som pekte seg ut under den internasjonale møbelmessen i Stockholm nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mer farger, mer tre og mindre stål, oppsummerer interiørdesigner Halvor Bakke.

Les også: Optimal løsning på arkitektens egen hytte

I tillegg til sterkere farger kommer også fargerike, geometriske former i mønster, forteller interiørstylist Jannicke Kråkvik i Kråkvik & D'Orazio.

– Men selv om produsentene våger seg ut på mer farger, er det nok hvitt, grått, beige og andre jordtoner som kommer til å selge mest også framover, sier Kråkvik.

Bruksting

– Sofa er en stor investering og en bruksgjenstand, og funksjon er derfor like viktig som stil. Kunder velger ofte praktiske sofaer, for eksempel med trekk som kan byttes, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Elizabeth Egger i IKEA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men flere har begynt å velge enda lysere toner, som hvitt eller lysegrått, som del av en lys og skandinavisk stil, forteller Egger. Da kan man friske opp med tekstiler som likevel setter farge på stua.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Med disse møblene topper du trendbarometeret

Formmessig faller valget helst på en ren og enkel sofa. De pompøse variantene i skai eller skinn som herjet på 1980-tallet, er for lengst byttet ut i de fleste hjem. Også sjeselongen er i ferd med å forsvinne, forteller Bakke. Men utvalget er kanskje større enn noen gang.

– Du får alt!

Moduler

Populært er også modulsofaer, som kan bygges ut etter egne ønsker.

– Det viktige med modulsofaen er at modulene kan settes sammen som man vil. Hjørnesofaer er populært, det er også elementer som kan stå midt i rommet eller brukes som puffer, sier Kråkvik.

Les også: Skal du ha smalere hus, må du sove oppreist

At vi lever i en tid med mye av mine, dine og våre barn, setter også sitt preg på sofavalget, mener Bakke.

– En del familier har mange medlemmer i perioder, og storfamilien trenger en stor sofa. Mange velger da modulkonseptet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Større, lavere og mer firkantede sofaer har kommet for fullt det siste året. Naturmaterialer som ull og lin er populært, men også skinnsofaer kommer i nye varianter.

Les også: Istapper er tegn på at noe er galt

Lekent

Kråkvik skulle gjerne sett at nordmenn ble litt modigere i sofavalget. Vel er det viktig å tenke gjennom valget av et dyrt og viktig møbel, men også en fargerik sofa kan vare lenge, mener stylisten, som selv har en rød variant.

– Velger du likevel en lys sofa, ta gjerne en med sømmer, treverk eller andre detaljer som gir den litt personlighet, sier Kråkvik.

Men aller viktigst er det å lytte til egen smak, mener Bakke.

– Det viktigste er at du følger magefølelsen, ikke hva venninnen, magasinet eller stylister og designere mener. Du skal selv blir fornøyd, og da må du velge noe du liker, sier Bakke.

Les mer om Bolig og interiør på våre temasider

Les flere nyheter