Åpen for alle - alltid

IstapperIstapper er tegn på at noe er galt

NOE GALT: Ser taket ditt slik ut er det tegn på at noe er galt. Foto: Colourbox.com
NOE GALT: Ser taket ditt slik ut er det tegn på at noe er galt. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varmetap og fuktskader er årsaker til å fikse på huset når istappene henger rundt taket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tips til etterisolering

Boliger med kaldt loft:

I boliger fra 60- og 70-tallet er det ofte kun 100 mm isolasjon mellom oppvarmede boligrom og loft. På 80-tallet økte isolasjonstykkelsen til 150 - 200 mm. SINTEF Byggforsk anbefaler disse boligene å etterisolere loftsbjelkelaget (fra loftsrommet) slik at total isolasjonstykkelse blir minst 300 mm. Husk å beholde luftingen av loftet! Det er viktig at man også har et loftsbjelkelag som er lufttett slik at man forhindrer luftlekkasjer opp til loftet, da luftlekkasjer kan forårsake fuktskader.

Boliger med skrått, isolert tak:

I boliger fra 80-tallet med 150 - 200 mm isolasjon av mineralull anbefaler SINTEF Byggforsk å etterisolere innvendig med minst 100 mm mineralull etter først og ha fjernet dampsperren (av plast). Dersom yttertaket også skal fornyes, kan man isolere taket enda bedre med utvendig isolering.

I boliger fra 60- og 70-tallet med kun 100 mm isolasjon av mineralull kan man etterisolere innvendig med 50 mm isolasjon mellom taksperrere og 50 - 100 mm isolasjon på undersiden av sperrene etter først ha fjernet dampsperren. Dersom yttertaket også skal fornyes, kan man legge til rette for å isolere taket enda bedre.

- Isdannelser og opphopning av smeltevann på taktekningen kan føre til lekkasjer inn i bygningene, forteller Vivian Meløysund, forskningsleder i SINTEF Byggforsk.

Det tydeligste tegnet på at isolasjonen er dårlig finner man dersom det henger mye istapper fra taket på vinterstid. Det betyr at varmen inne har sluppet ut og smeltet snøen på taket, som igjen har dannet istapper langs takrennene.

Dårlig isolasjon avler istapper

- Istapper på tak skyldes at varme innenfra smelter snø på taket. Smeltevannet renner fra det ”varme” taket ned til takutstikket/takrennene hvor det fryser til is, og man ser at det danner seg istapper, sier Meløysund.

Forskningslederen forteller at som regel er årsaken at taket er dårlig isolert.

Andre årsaker kan være varmelekkasjer på grunn av utettheter i dampsperren, dårlig lufting av takflatene eller at det er plassert installasjoner på kalde loft som avgir varme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finn roten til isproblemene

Man bør først finne årsak til isproblemene og deretter vurdere hvilke tiltak som er mest hensiktsmessig. Dersom bygningen er dårlig isolert, kan man etterisolere.

- For bygninger med kalde loft er det ofte veldig effektivt å tilleggsisolere etasjeskilleren mot loftet, forteller Meløysund.

- Varmelekkasjer på grunn av utettheter kan være vanskeligere å utbedre. Utilstrekkelig lufting av kalde loft kan utbedres for eksempel ved å etablere ventiler i gavlveggene. Det er litt mer komplisert å utbedre luftingen av en takflate. Dersom man har installasjoner på loftet som avgir varme, kan disse isoleres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjør det selv

- Etterisolering, er det noe man kan gjøre selv?

- Ja, men bør passe på at man ikke gjør tiltak som reduserer luftingen, for eksempel ved takfoten på kalde loft. Dersom man likevel gjør tiltak på innvendig side, bør dampsperren fjernes og en ny etableres mot varme rom, forteller Meløysund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du derimot ikke helt trygg på å ta fatt på en slik oppgave på egenhånd, finnes det mange aktører på markedet som driver med etterisolering av hus.

Lasse J. Frogner er daglig leder i Frogner Isolering, et Oslo og Akershus basert firma utfører blåse-isolasjon. Han forteller at prisene på etterisolering av loft vil variere i forhold til loft-typer, bestående isolering, åpen konstruksjon (gulv eller ikke gulv) og lignende.

- Prisene er basert på m2 loft, samt tykkelse på isoleringen og vil variere fra ca. 130 kr/m2 til 250 kr/m2 med tykkelser fra 15 cm til 50 cm.

Frogner forteller at montering av luftepapp langs raft (nederste/ytterste del av taket) også er en viktig del ved isolering av loft.

Gir økonomisk gevinst

Ikke bare blir du kvitt istappene ved å etterisolere og unngår potensielle skader på huset ditt, du kan også spare penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Meløysund kan relativt enkle tiltak kan medføre redusert energibehov.

TIL ADVARSEL: Ser taket ditt slik ut er det noe galt, i følge forskningsleder Vivian Meløysund. Foto: SINTEF byggforskTIL ADVARSEL: Ser taket ditt slik ut er det noe galt, i følge forskningsleder Vivian Meløysund. Foto: SINTEF byggforsk

- Det er anslått et sparepotensial på ca. 3000 kWh/år dersom en bolig øker isolasjonstykkelsen i trebjelkelag mot loft fra 10 cm til 30 cm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Isolasjonprodusenten Glava har en app som gjør at du enkelt kan beregne hvor mye du kan spare ved etterisolering av loftet på din bolig.

Skal ikke forekomme på nye hus

Er huset ditt bygget etter 1985 og har mange istapper hengende ned fra taket, da er det stor sjanse for at det har blitt gjort noe feil i byggeprossesen.

- Det kan enten være at bygningen ikke riktig prosjektert, for eksempel med for lite isolasjon eller ikke tilstrekkelig lufting. Eventuelt at utførelsen ikke er riktig, for eksempel at varmelekkasjer oppstår på grunn av utettheter, forteller Meløysund

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En må da regne med at bygningen har et større energiforbruk enn man skal kunne forvente.

Les mer fra Klikk.no:

Begrens flomskadene

Hold kjelleren tørr

Reduser brannfaren i bolig og hytte

Vekk med fukten

Les mer fra ABCNyheter.no:

Se opp! Du kan være i livsfare

Kvinne døde da hun fikk istapp i hodet

Fikk kraniebrudd av istapp

Snømåking uten fare for prolaps