Åpen for alle - alltid

Babynavn:De fleste navn er lovlige

LAG ET NAVN: Finner du ikke et godt nok navn i navnebøkene, er det ingenting i veien for at du lager et selv. Så lenge du følger reglene. Foto: colourbox.com
LAG ET NAVN: Finner du ikke et godt nok navn i navnebøkene, er det ingenting i veien for at du lager et selv. Så lenge du følger reglene. Foto: colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vesla, Tutt, Totto og Knøtt er navn som i dag godtas av myndighetene, men det er fortsatt noen navn du ikke har lov til å velge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Årsaker til å velge spesielle navn

- Ønske om å skille seg ut

- Navnet klinger fint

- Høres morsomt ut

- Navnet skal uttrykke noe spesielt

- Gamle navnetradisjoner i familien

- Ønske om å føre videre navnetradisjon fra hjemlandet

- Religiøs- eller kulturell tilhørighet

Kilde: Ivar Utne

De vanligste grunnene til avslag:

- Navnet er et etternavn

- Navnet passer ikke til barnets kjønn

- Navnet vil være til vesentlig ulempe for barnet

Man står ganske fritt når man skal velge navn til barna sine i dag, og det er også lov å finne på nye navn hvis man ikke finner noe man liker i navneboken.

- Det er imidlertid litt strengere regler for hva man får godkjent for barn enn for voksne som vil bytte navn. Små barn har jo ikke selv muligheten til å mene noe om navnet, sier navneforsker ved Universitetet i Bergen og forfatter av boka «Hva er et navn» Ivar Utne.

Navn med ulempe

Noen navn blir altså stoppet, men da er det snakk om navn som er banneord, tabuord, navn på sykdommer og medisiner, samt negative ord.

- Eksempler er Fy Fasan, Angina, Morfina, Dritten og det finske og grønlandske navnet Kukken. Disse navnen vil bli stoppet etter regelen om navn som kan være til «vesentlig ulempe», sier Utne.

Ikke etternavn

Utne forteller videre at man normalt heller ikke vil få godtatt etternavn som fornavn. For eksempel er ikke Fjell, Fjord, Due eller Hjort fornavn. Videre får man ikke godtatt jentenavn som guttenavn eller guttenavn som jentenavn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Rett nok er det mange fornavn som fra gammelt av er like etternavn, og det finnes mange jente- og guttenavn som fra før er like . Derfor blir for eksempel Åse , Saga , Roald , Storm og Leander godkjent som fornavn og navnene Kim , Iben og Ariel akseptert for begge kjønn, sier Utne.

Interesser

Vi lar oss inspirere så mange steder, og en rekke barn får navn som henspeiler foreldrenes interesser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jerv og Mår er dyrenavn som er blitt godkjent, og navnet Frodo fra Ringenes Herre. Äld Dagaz er blitt godkjent som guttenavn inspirert av tordenvær ved fødselen, og Håp og Liverpool er nye jentenavn, sier Utne.

Må følge regler

Navneforskeren kjenner også til eksempler på navn som er blitt avvist. Ikke alle er like spesielle, men de krasjet likevel med reglene for navngiving.

- Jorand ble avvist for gutt. Det var for likt jentenavnet Joran, som er en dialektform for Jorunn. Tindre ble avvist som guttenavn fordi det er et etternavn, men det skjer i praksis nesten aldri at foreldre ønsker navn til barna som kan være av «vesentlig ulempe», sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan klage

Det er folkeregistrene rundt om i landet som skal godkjenne valg av navn. Her meldes barnets navn inn, og får dere avslag kan Fylkesmannen behandle en eventuell klage.

Husk også at en del navn som tidligere var forbudt er lovlige i dag, så ofte vil det være vel verd å sende inn søknad på favorittnavnet selv om du er i tvil. Et eksempel er jentenavnet Linn, som før i tiden ble sett på som et etternavn både i Norge og Sverige. Her i landet ble Linn et lovlig navn for jenter etter en dom i 1982.

Vurder mobbefare

Det kan være mange grunner til å gi et barn et spesielt navn. Kanskje ønsker dere at barnet skal skille seg ut, eller dere ønsker å uttrykke noe spesielt med navnet. Jørgen Ouren ved Statistisk Sentralbyrå anbefaler likevel at man tenker seg om et par ganger ekstra før man går for de aller særeste navnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er veldig for spesielle navn, men man må hele tiden vurdere risikoen for mobbing, sier han. Det at kongelige og andre kjendiser tillater seg å velge navn vi aldri har hørt før, betyr nemlig ikke at de uvanlige navnene blir like lette å bære for alle barn.

- Kjendiser kan heve seg over slikt. De har definisjonsmakt, sier Ouren.

Les mer fra klikk.no:

Navnene ingen andre barn har

Disse navnene vil ingen ha

Årets mest trendy navn

Les mer fra abcnyheter.no:

Svensk ekspert tipper Sofia som prinsessenavn

Kalte opp døtrene etter favorittbilene

Svenske barn heter Banan, Melon og Kiwi