Oppskrift med sjokolade

Sjokoladesalami

SJOKOLADE: Sjokoladesalami er en italiensk spesialitet du lager hjemme... Foto: Christopher SJuve
SJOKOLADE: Sjokoladesalami er en italiensk spesialitet du lager hjemme... Foto: Christopher SJuve

Denne salamien har du aldri smakt!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingredienser:

200 g sjokolade, mørk (kokesjokolade)

100 g smør

150 g melis

3 stk egg

5 ss portvin

1 stk vaniljestang

3 ss kakao

250 g kjeks, vanlige kjeks

100 g mandler, flak eller finhakket

100 g nøtter, gjerne en blanding

melis

1 dl rosiner eller tørka blåbær

4 ss kandisert ingefær (eller kandisert frukt)

I Norge har vi delfiakake. I Italia og Portugal har de salame al cioccolato. Jeg akter ikke å gå inn i diskusjonen om hvor denne egentlig kommer fra. Det får holde at de to landene som konkurrerer om dette er Italia og Portugal. La oss heller konsentrere oss om at begge landene er enige om en ting: Dette er kjempegodt og veldig gøyalt å lage.

Resultatet ligner unektelig på salami. De hvite prikkene i «pølsa» og den hvite overflaten gjør mange så skeptiske at de hopper over denne desserten om den ligger på et buffetbord, med mindre de blir fortalt hva dette er. Og det kan jeg gjøre nå. Det hvite er slett ikke svinefett, men kjeks. Og de hvite prikkene er melis.

Hvordan lager man sjokoladesalami?

Jaha, så hvordan lager man denne artige godsaken? Jo, det hele er ganske enkelt. Kortversjonen er at man: Rører sukker og smør hvitt, smelter sjokolade (du gjør på denne måten), knuser kjeks og nøtter, før du blander alt sammen og former til en «salamipølse».

Jeg oppdaget denne altfor sent, men jeg håper jeg nå har gjort noen, like trege som meg, en god tjeneste. Denne her kan lages god tid i forveien. Du serverer den hel på en fjel og ber folk hjelpe seg selv. Og, dersom du vil ta stilling til opphavet, server den med et glass Recioto eller Marsala om du er på den italienske siden, eller et glass portvin om du tar portugiserne i forsvar.

Fremgangsmåte:

Smelt sjokolade, helst i vannbad (ha sjokoladen i en kjele. Sett denne kjelen i en annen kjele med kokvarmt vann og la sjokoladen smelte sakte).


I en bolle, rør sammen smør og sukker til det blir kremete. Knekk i ett og ett av eggene og bland dem inn.

Del vaniljestangen på langs. Skrap ut frøene og ha dem i bollen. Ha også i portvinen og rør godt. Ha i kakao og smeltet sjokolade.

Hakk kjeksen og nøtter fint, men ikke til pulver (vær forsiktig om du bruker kjøkkenmaskin!). Ha nøtter, kjeks, tørkede blåbær (eller rosiner) og kandisert ingefær i bollen og rør godt rundt.

La blandingen kjøle seg litt ned i kjøleskap, omtrent en halvtime.

Strø litt melis og kakaopulver på arbeidsbordet. Legg sjokoladedeigen på bordet og begynn å forme den til en tykk pølse (ta gjerne litt melis på hendene). Legg ut et stort ark med plastfolie eller aluminiumsfoli og legg pølsa inni. Form den ferdig til en pølse.

Legg den i kjøleskap til den stivner helt. Servér den på fat og la alle skjær seg egne skiver.

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Personvernpolicy