Arkitekttegnet hytte på 50 kvadratmeterOptimal løsning på arkitektens egen hytte

ET KOMPAKT HUS I MALMFURU: Helt i enden av hytta har arkitekt Fredrik Lund laget en oppsiktsvekkende liggebenk. Den er utført i malmfuru, slik som resten av hytta. Dette huset har mange kvaliteter og opplevelsesmuligheter på liten plass - uten at de kommer i konflikt med hverandre. Foto: Fredrik Lund
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hytta har bare ett rom pluss bad. - Det er mer enn nok, sier eieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette superkompakte feriehuset på Fosen har byggherre Fredrik Lund, professor i arkitektur ved NTNU i Trondheim tegnet til sin familie som et eksperiment. - Dette var blant annet en øvelse i å gjøre mest mulig ut av minst mulig, sier han til Bonytt.no

Tryller med plassen

– Boligen gir også noen svar på hvordan man lager et hus som oppleves som mye større enn det egentlig er, utdyper byggherren.

Han legger at til dette huset med den moderne arkitekturen også belyser hvordan man med en begrenset innsats av penger og materialer, og med vekt på å sette sammen ulike rom til en variert helhet, kan skape en bygning med store bo- og opplevelseskvaliteter på liten plass.

I så måte er Fosen-huset et debattinnlegg om blant annet bærekraft, sunne hus, størrelser på hus og hytter, moderne arkitektur, og kvalitet.

Dermed ble dette markant arkitektur på linje med arkitektvillaen på Biri kledd med tøffe gjenbruksmaterialer og familiehytta på 11 kvm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens minste villa?

– Resultatet ble så tilfredsstillende at jeg nå ser på den lille bygningen som mye mer enn en feriebolig. Den er jo som en liten villa. Huset er ekstremt velbygget, og den har alt det en familie pluss gjester trenger. Kanskje den kvalifiserer til tittelen verdens minste villa? kommenterer arkitekt Lund.

– Jeg liker for øvrig ikke tendensen til at både villaer og hytter bare blir større og større, legger han til.

Kan et lite hus gi større livskvalitet enn et stort?

– Jeg mener vi bør bygge kompakte hus. Som en følge av utviklingen med stadig større boliger har vi dessverre glemt enkelte smarte, plassbesparende grep som man benyttet seg av før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av de mange spørmål arkitekten stilte seg før han satte i gang med den endelige utforming av dette eksperimenthuset på Fosen var disse de viktigste;

1. Hva trenger vi som mennesker for å ha det bra?

2. Har vi fått det bedre av den økte privatiseringen som tar så stor plass i dagens hus?

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Kan et lite hus, i kraft av sin arkitektur gi like mye livskvalitet som et større hus?

En oppsiktsvekkende sitte- og liggebenk

Den vifteformete bygningen ligger 500 m fra sjøen. Lengden på huset er18 meter og grunnflaten 50 kvadratmeter. Bredden på bygningen er 4,5 meter i den ene enden og 3,5 meter i den andre.

Den utvendige sittebenken med tilhørende uteplass helt i enden er stedets opplagte blikkfang.

Det er en godt skjult trapp opp til takterrassen på 6,5 kvadratmeter. Terrasseplattingen er på 49 kvadratmeter hvorav 30 av dem er under tak.

Hakk i fasaden

Fasaden har inntrukne partier. Til et av disse utvendige smårommene kan du trekke deg tibake, få litt ly og nyte vårsola.

Originalt er også det at det ikke finnes et eneste stålbeslag i huset. Og at trekledningen utvendig ikke skal behandles med noe annet enn linolje.

Et sted med mening

– Alt ved dette huset er enkelt, og absolutt all plass er effektivt utnyttet, sier Fredrik Lund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her er det ikke noe ekstra - noe sted. Alle løsninger, både utvendig og inne har en mening. Her er kun to værelser. Ett langt lyst rom og et lite bad.

– Måten vinduene er satt inn i hovedrommet forstørrer værelset. Ditto med en lang benk i en vindusnisje. Den kan bli til to soveplasser om det kommer gjester.

Huset varmes opp av to ildsteder

Bygningen er utført i tradisjonelt reisverk i gran og med en ytterkledning i malmfuru. I stuen er det murt opp en massiv murblokk med to ildsteder.

En nyutviklet, dansk kamintype med innfesting av røykrøret høyt oppe på murveggen varmer opp hele huset.

Byggekostnadene i 2010-11 kom på 1,2 millioner kroner.

Les også:

Ikke overdriv når du kjøper vedovn

Hemsedalhytta er 32 m lang

Skiller seg ut i Holmenkollen

Bilverkstedet ble en av Oslos kuleste boliger

Les flere saker fra samme kategori her

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Bonytt og publisert på klikk.no.