Den store jakten

ROMANTIKK: Eldre synes det er ekstra viktig med en romantisk partner. Det kan henge sammen med at de er ferdige med barn og aller helst bare vil reise og kose seg når de først er sammen, mener datingekspert Hanna Bergholm. (FOTO: Masterfile)
ROMANTIKK: Eldre synes det er ekstra viktig med en romantisk partner. Det kan henge sammen med at de er ferdige med barn og aller helst bare vil reise og kose seg når de først er sammen, mener datingekspert Hanna Bergholm. (FOTO: Masterfile)

Er eldre single de mest kravstore? Eldre vet iallfall godt hva de vil ha, skal vi tro en fersk spørreundersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er sikkert standardsvaret, men trofasthet er jo pri én, sier Ane Rønningen (27) og ser bort på kjæresten John Patrick Stensrud (23).

Snill, omtenksom, glad og positiv er også egenskaper som dukker opp når paret ramser opp viktige egenskaper hos en partner. Svarene skiller seg ikke veldig fra det som kommer fram i en spørreundersøkelse blant 1600 single fra Match.com. Der har single født i fem ulike tiår sagt sitt om kjærlighet og hva de søker hos en partner. De aller fleste ønsker seg en som er både snill, omtenksom, trofast, glad og positiv.

– Det er viktig å ha noen krav. Men pick your battles, smiler Stensrud.

Les også: - Menn må ta ansvar for parforholdet

Generasjonsforskjell

På noen punkter har generasjonene ulike krav til en potensiell partner. For eksempel var det bare 29 prosent av de yngste, født på 1980-tallet, som svarte at det er viktig å ha felles interesser. Blant de eldste mente derimot hele 62 prosent at dette er viktig. Også lik livsstil og lik politisk overbevisning var noe de eldre mente var viktigere enn de yngre.

– En kan tenke seg at eldre personer har tatt med seg noen erfaringer og ser at interessefellesskap er viktig for at et forhold skal vare, sier professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, Odd Arne Tjersland.

Sjansen for at et parforhold varer, øker faktisk betraktelig hvis en har felles interesser, også utover grunnverdiene, forteller Tjersland, som blant annet har familie- og skilsmisseterapi som spesialområder.

– Det er tull å tro at forskjellighet skaper varighet, sier han.

Les også: En iskald kjærlighetshistorie

Livserfaring

Er unge litt naive når de ikke setter interessefellesskapet høyere opp på prioriteringslista? Så enkelt er det nok ikke, mener Tjersland.

– Det er stor forskjell på unge også. Mange har erfaringer fra egne foreldre eller har opplevd samlivsbrudd i familien. Men det er klart at unge har mindre livserfaring fra egne parforhold, sier han.

Markedsdirektør Hanna Bergholm i Match.com tror heller ikke at unge er naive selv om de stiller færre krav til en potensiell partner.

– 40-tallistene er den kresne generasjonen. De vet hvem de er, har mange krav og ønsker ikke å endre seg. 80-tallistene er i begynnelsen av livet, åpne og villige til å tilpasse seg. Om én liker fottur og en annen liker kino, er ikke det så farlig. Det viktigste er at personen føles rett, sier Bergholm.

Det er viktig å ha noen felles interesser, men man bør ikke henge seg opp i ulikhetene, mener Rønningen og Stensrud.

Les også: Verdens mest romantiske hotell

Raushet

– Man kan jo være litt raus. Selv om jeg ikke er så interessert i langrenn, kan jeg være med i Holmenkollen en dag. Samtidig trenger man ikke alltid være sammen. Har vi gjort ting på hver vår kant, er det ekstra hyggelig å møtes igjen, sier Rønningen.

Men hva krever dagens single av romantikk fra en partner? Mens 65 prosent av de eldste synes det er viktig at partneren er romantisk, synes bare 41 prosent av de yngste det samme.

– Eldre vil at det skal være morsomt og koselig når de først møtes. De vil gå på teater og reise og er ferdig med barn. De yngre er nok mer realitetsbundet, de vil stifte familie og vet at det kommer en hverdag, kommenterer Hanna Bergholm.

– Men hva er egentlig romantisk? spør Rønningen.

– Det kommer jo an på hva personen du er sammen med, setter pris på, enten det er en rose, en film eller god mat, sier Stensrud.

– Jeg trenger virkelig ingen blomst hver dag, men romantikk er viktig. Så kanskje er vi mer som 40-tallsfolket der, sier Rønningen.

Les også: Si det med kakerlakker

Fem generasjoner

Match.com har spurt 1600 single født i fem ulike tiår om deres syn på kjærlighet og relasjoner.

Født på 1940-tallet: Stiller høye krav til en ny partner, som bør være både sunn, frisk og romantisk. Mange vil verken gifte seg eller bli samboere. Felles interesser er viktig.

Født på 1950-tallet: Vil gjerne finne seg noen som kan bli en samboer. Synes det er viktig at partneren har like verdier og samme livsstil.

Født på 1960-tallet: Søker en romantisk, trofast og positiv partner med stabil økonomi. Men er også opptatt av partnerens utseende.

Født på 1970-tallet: Viktig at en partner er sosial og glad i barn. Ønsker langvarige og seriøse forhold.

Født på 1980-tallet: Vil finne en partner å gifte seg og stifte familie med. Ønsker å dele grunnverdier, men bryr seg mindre om å ha samme interesser, livsstil og arbeid.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy