Slik innreder du barnerom

HØYT OG LAVT: På rommet til Maja (opp ned) og Marte Borg Mortensen (i veggen) kan en både henge og klatre. På veggen er det en høyblokk for bamser. (FOTO: Magnus Knutsen Bjørke / Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

På 12 smarte kvadratmeter har Maja og Marte god plass til både å klatre, turne, leke og sove.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Inspirasjon til barnerom
* Samlebloggen Norske interiørblogger (NIB) kan gi inspirasjon til hus og hjem. På http://norskeinteriorblogger.blogspot.com/2011/01/barnerom.html finnes 30 bilder av ulike barnerom.


* På Foreldremanualen.no finner du en liste med mange av landets mammablogger, der mange tar for seg barnerommet.

* Noen individuelle blogger som kan gi inspirasjon til barnerommet, er:

http://medetlekentsinn.blogspot.com

http://mobelpobel.blogspot.com

http://www.sheneligans.blogspot.com

Ting og tang

En mengde butikker selger utstyr til barn og barnerom. Et lite utvalg følger nedenfor:

Guttelus.no

Lekmer.no

Minfin.no

Lykkefryd.no

Ikea.com/no

– Jeg vil at ungene skal kunne være aktive. Men vi har ikke så stor plass at de kan løpe rundt i huset, og det er ikke alltid det passer å dra ut på noe på kveldstid, sier mamma Karianne Mortensen.

Hun står midt i det omkring 12 kvadratmeter store barnerommet der den aktive familien Borg Mortensen har fått plass til både klatrevegg, turneringer/ huske, krittavle, scene for dukketeater, leker, bøker og senger for barn og besøkende.

– Vi kan trene oss på å turne, sier Maja (5), som har tatt plass i husken.

På seg har hun et gresskarkostyme fra utkledningsesken under senga.

– Man må være litt kreativ, sier Mortensen.

Gjør det selv

Ingen kvadratcentimeter går til spille på rommet til Maja (5) og Marte (6). Sengene er to bondebrisker som er løftet opp fra gulvet. Under den ene er det satt inn hyller til oppbevaring, og helt nede ved gulvet skjuler det seg en gjesteseng som kan dras ut. Under den andre senga er barnas lille hule. Bak gardinene finnes et lekekjøkken. Her henger også tavla, som er magnetisk og kan skrives på. Når det omsydde IKEA-pleddet dras for, blir hulen med ett forvandlet til en dukketeaterscene.

Se våre temasider om bolig og interiør

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronen på verket er en klatrevegg som strekker seg fra gulv til tak i hjørnet.

– Det er jo gjerne slik at familier med små barn ikke har så god råd. Så finn derfor brukte ting, gå på loppemarked, mal og bygg om, råder pappa Gustav Borg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tar borti de slørtynne, glinsende gardinene som henger under senga.

– Det finnes også mye billigting fra butikkene som blir fint bare du får det i riktig setting, sier han.

Kreativt

Solveig Grøvle og Ann Helen Lund står bak Norske interiørblogger (NIB), som samler interiørblogger i Norge. Slik får de et godt innblikk i hva som rører seg i norske hjem.

– Vi ser at kreativiteten bobler når det gjelder barnerom. Her tør vi så mye mer enn i andre deler av huset. Vi ser mye fargebruk, kreative løsninger og ikke minst at foreldrene synes det er viktig at barna skal trives på rommene sine, sier Grøvle.

Les også: Rekkehuset i Groruddalen ble totalforvandlet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er det Kaptein Sabeltann som er minstemanns store helt, kan både jord og himmel settes i bevegelse for å skaffe til veie et kreativt piratrom, forklarer bloggeren.

Og barnerommet bør være nettopp et rom som barna trives godt på, mener interiørdesigner Halvor Bakke.

– Det er deilig for både vokse og barn at ikke alt må skje i stua. Alle trenger litt tid alene, sier Bakke.

Langsiktig

Generelt kan småbarnsforeldre spare både tid og penger på å innrede litt smart. Både brukt og nytt finnes billig. Og siden et barnerom ofte er fylt med leker og ting med farger på, er det greit å tone ned fargebruken ellers, mener Bakke.

– Velg gjerne nøytralt framfor mønster, kuer og prinsesser på veggene. En fireåring liker ikke det samme som en sjuåring. Og innreder du på en måte som varer, sparer du tid og penger. Det er bedre å bytte ut for eksempel gardinene etter hvert, sier Bakke.

Les også: Dette gjør du når trappa knirker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det er foreldrene som skal ta styringa, synes han godt at barna kan få være med på planleggingen av et barnerom.

– Men barnet kan kanskje få to eller tre valgmuligheter, ikke mange. Og man kan jo få barn til å tro at de har bestemt mer enn de har også. Det har jo litt å gjøre med hvordan du presenterer det, sier Bakke.

Les mer om bolig og interiør