Driver butikk hjemmefra

FORNØYD BUTIKKINNEHAVER: Kathrine Larsen Clough ville ha egen butikk, men startet nettbutikk for ikke å satse for mye i starten. Nå er Flamingo blitt en viktig del av gründerens liv. (FOTO: Tri Nguyen / Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange drømmer om å starte for seg selv, men våger ikke si opp en fast stilling. Nettbutikk kan være en myk overgang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Start din egen nettbutikk
Om du har lyst å starte nettbutikk, så gjør det, anbefaler Kathrine Larsen Clough. Bare husk at det krever enormt med tid. Her er hennes fem råd:


1. Få deg en fin side – både for kunders, leverandørers og din egen del.

2. Sørg for at du har startkapital til innkjøp.

3. Sørg også for å ha penger til merverdiavgift, og sett deg inn i regler og regnskapsføring.

4. Ta gode produktbilder. Bruk tid på å få tingene til å se bra ut.

5. Markedsfør, markedsfør, markedsfør. Bruk Facebook, blogger og alt annet. Det nytter ikke å selge fine ting ingen vet om.

Hjelp i oppstartsfasen

* På nett finnes flere ressurser som er nyttige dersom man tenker på å starte egen bedrift: Altinn.no har et omfattende tilbud. Her finner du blant annet nyttige guider for etableringsfasen. Etablerer.no tilbyr en nettbasert gratis etablererskole.

* Innovasjon Norge har informasjon og ulike tilbud til etablerere. Her finnes oversikt over kontorer i hvert fylke som kan gi deg viktig informasjon om lokale forhold.

* Flere kommuner har næringsansvarlige som bistår i forbindelse med oppstart.

* Det kan også være annen hjelp i lokalmiljøet ditt, som næringshager, kunnskapsparker og lignende.

* Nav kan også bidra i en etableringsfase. Du kan søke om å beholde dagpenger eller arbeidsavklaringspenger/tilleggsstønader under etablering av egen virksomhet.

(Kilde: Nav.no)

Kathrine Larsen Clough satser på kombinasjonsdrift. Siden høsten 2009 har hun drevet nettbutikken Flamingo på kveldstid, samtidig som hun er tobarnsmor i fast åtte til fire-jobb.

– To ganger har jeg hatt muligheten til å starte ordentlig butikk med andre på Grünerløkka, men jeg holder meg til nettet en stund til. Å ha nettbutikk hjemme er en fin måte å få prøvd seg som kremmer uten å sette økonomien over styr, sier Kathrine Larsen Clough.

I et hjørne på soverommet har Larsen Clough varelageret sitt. Det blir for tungvint å ha produktene i loftsboden, når hun på nettsiden lover at bestillinger sendes neste dag.

– Jeg har alltid hatt lyst på butikk, men det var flere avveininger som måtte tas. Mannen min sa at om jeg startet butikk, kom han praktisk talt til å bli aleneforsørger, på grunn av tiden butikkdrift tar. I samråd landet familien på nettbutikk til å begynne med, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drøm og virkelighet

Ann Kristin Andreassen er seniorrådgiver i Vinn som bistår Nav med nettbaserte etablererkurs. Andreassen påpeker at selv om det er viktig å følge drømmene sine, må man orientere seg etter virkeligheten.

– Folk som vil starte for seg selv, bør lage en forretningsplan der de simulerer bedriften. Da får man et inntrykk av om ideen er liv laga. Man må være klar over at å drive for seg selv ikke er noen åtte til fire-jobb, og at det sjelden gir stor avkastning de første årene. Dette må familien rundt også være forberedt på, sier Ann Kristin Andreassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du bestemmer deg for å følge drømmen, er det mange formelle krav å sette seg inn, som skatt og avgift, regnskap og revisjon

– Selv om du ikke behersker alt med forretningsdrift, skal du vite hva det dreier seg om. Du bør ha regnskapsfører. Selv om det koster, sparer du veldig mye tid, og en regnskapsfører kan hjelpe deg med fradragene, tipser Andreassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Engros i utlandet

Veien kan bli til mens man går. Kathrine Larsen Clough føler at Flamingo fant formen først etter en stund.

– Jeg lånte startkapital. Dette ga meg mulighet til å eksperimentere med varegrupper og bygge opp varelager. Med tiden har jeg kommet fram til hva som fungerer. Jeg finner merker jeg liker og leter etter «wholesale» på nett. Nettsiden har skaffet meg kunder fra England. Det er litt komisk, i og med at jeg kjøper varer derfra, sier Larsen Clough.

Et fysisk butikklokale bør være rent, ryddig og innbydende. Det samme gjelder for nettbutikker.

– Kveldene går med til å pakke ut, ekspedere ordrer og ta bilde av nye produkter som jeg legger ut på siden. Å ha en god nettside er viktig både for kunder og for leverandører. Leverandører vil ikke selge deg ting om du virker useriøs, sier Kathrine Larsen Clough.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke tull med toll

Henter man vareutvalget fra utlandet, må man gjennom tollen. Selv om tollmyndighetene er behjelpelige, er det viktig å holde tunga rett i munnen, forteller Louise Holtoug Amundsen, underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om ikke varene deklareres riktig, vil det påføres ekstragebyrer. Man må være nøye på varens anskaffelsesverdi, frakt og forsikringer. Det er generelt 25 prosent merverdiavgift på alt, men noen varegrupper, som tekstiler, har en tollsats på 10 prosent i tillegg.

Ansvaret hjemmeimportører tar på seg når de kjøper varer, kan i enkelte tilfeller gjelde i hele EØS-området, om man er den første til å innføre en ny vare.

– Om du er den første til å importere en vare inn til EØS-området, er du ansvarlig for CE-merking av den varen i hele EØS-området. CE-merking er beviset på at produkter oppfyller fastsatte krav til helse, miljø og sikkerhet, forklarer Louise Holtoug Amundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Perfekt hobby

Snart flytter varelageret ut av soverommet. Familien har bygd ut kjelleren i leiligheten, og her blir det blant annet eget showroom for Flamingo. Kathrine Larsen Clough er glad hun satset på nettbutikken og ikke lot det bli med tanken.

– Jeg vil at Flamingo skal vokse, og en dag satser jeg kanskje fullt ut. Jeg er uansett veldig fornøyd. Jeg har mannen min, jeg har barna våre og jeg har Flamingo. Det er perfekt.

Les flere saker fra ABC Nyheters Livet-seksjon

Les flere nyheter her