Hytte på fjelletDe to familiene delte Hemsedal-hytta på midten

Artikkelen fortsetter under annonsen

To familier har hver sin ende av den 32 meter lange ski- og fjellhytta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utgangspunktet for dette oppsiktsvekkende hytte - og arkitekturprosjektet er at byggherrene kjente til arkitekt Tim Resen i Puls arkitekter fra før, og de stolte på hans erfaring og fagkompetanse. Helt fra den første, lille skisse han laget til at den langsmale tre- og steinbygningen sto innflyttingsklar med nøkkelen i døra.

Du er inne, men opplever det som du er ute på vidda

- Og dette har vi ikke angret på i ettertid, kommenterer Liv og Bjørn Aagaard til bonytt.no Å se hytta utenfra er en ting, men å beskrive den luftige opplevelsen vi får inne i den er nesten umulig, sier han til bonytt.no

Resen har tidligere også gjort seg bemerket. Se blant annet denne dobbeltboligen i Holmenkollen og superleiligheten på toppen av boligblokken.

Snaufjellfølelse oppe i dalsiden

Det avgjørende, arkitektoniske grep er at hyttebygningen fikk mange og varierte vindusflater samt glass fra gulv til tak i begge ender. Dette medfører at til tross for at hytta ligger i en slak skråning i selve dalføret, oppleves det som man befinner seg på snaufjellet når man er inne i hytta, utdyper denne ene av de fire fornøyde hytteierne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenner på bålopplevelser

Beboerne så ellers for seg tidlig i prosessen et hyttedesign som ga dem en opplevelse av å sitte rundt et bål, inne i huset. Dette ønsket oppfylte Resen ved å plassere peisblokken som det dominerende fokuspunkt i den høye glassfasaden, helt i endene av huset.

Takhøyden og alt glasset skaper eventyrlige stemninger i huset

Samspillet mellom den rause takhøyden og det rene og enkle interiøret med alle vindusflatene gir ellers eierne en opplevelse av nærkontakt med den barske naturen som kranser hytta.

Les også: Rekkehuset i Groruddalen ble totalrenovert

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette oppleves særlig sterkt i klare vinterkvelder når natttelyset kommer og stjernene begynner å glitre over Hemdalsfjellene.

En hytte med helsebringende fjellutsikt

For en tid siden satte en gjest seg på en av spisestuestolene like ved glassveggen i stuen til familien Aagaard. Etter at han hadde sittet der i flere timer i total ro utbrøt han plutselig:

Artikkelen fortsetter under annonsen

"Etter er stund foran denne enorme utsikten rett foran meg kjenner jeg hvordan blodtrykket bare synker og synker", forteller Bjørn Aagaard til bonytt.no

Eierne ser puddersnøen falle fra sengekanten

Langhytta er også skreddersydd av arkitekten å til matsje eierparenes interesser for alpinsport.

- Vi er en gjeng skientusiaster og vi tenkte det ville være optimalt om vi kunne sjekke ut puddersnøforholdene direkte fra sengen i soverommet.

- Og det fikk vi. Måten rom og vinduer er plassert gir oss mulighet til å se både løypene og fjelltoppene omkring oss, forklarer eieren.

Arkitekturen skapte en dominoeffekt i interiøret

Tim Resens renskrapte arkitekt byggestil påvirket også i høy grad familiens innredning av skihytta. De satset på klassiske designmøbler samt et hypermoderne lyssystem. Dette bidrar til å gi stedet et både helhetlig og tidløst interiøruttrykk i alle rom og etasjer.

Les også: Dette gjør du når trappa knirker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvgjort er velgjort

En del av innredningsarbeidene gjorde beboerne selv, blant annet ved bruk av Ikea-moduler. Sengene har byggherren selv tegnet og snekret. Det samme med kjøkkenøya. Den er laget av et halvt Pax garderobeskap fra Ikea. Omrammingen er i eik og frontene på skuffene er også i vårt eget design, forteller beboerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Peiskammeret må passe pipa for å få god trekk

Peisen er også spesiell. Den kombinerer ovn og åpen grue i samme peisblokk, opplyser eieren og forteller at det var viktig å dimensjonere brennkammeret slik at det ikke ble for stort for pipa. Det kunne medført dårlig trekk i pipa, mener hytteieren.

Skånsom arkitektur er best

Ellers er både byggherrer og arkitekt svært fornøyde med at de ved å grave ned deler av hyttekroppen i bakken klarte å unngå høye, skjemmende steinfyllinger omkring bygningen i den slake skråningen.

Dobbelthytta åpner både for ro og et sosialt liv

Begge familier trives utmerket med dobbelthytteløsningen. Den gir hver husstand hver sin, separate del av anlegget. Og langhuset er også laget slik at det er god plass til at den enkelte kan trekke seg tilbake til et stille sted.

I praksis fungerer denne fjellhytta som ligger tre timer i bil fra Oslo som et samlingssted for en storfamilie med venner.

Dette er lønnsom arkitektur

- I tillegg til alt annet slo dette to-familie-konseptet heldig ut økonomisk, ikke minst sett i lys av dagens tomtepriser konkluderer Bjørn Aagaard.

Les mer om bolig og interiør