Naturvin naturligvis!

Til ukens rett velger vi oss en Occhipinti Il Frappato IGT 2009. (Foto: Carl Martin Nordby)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturvin er i vinden, og Italia har flere gode varianter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukens rett er veldig italiensk og samtidig veldig ryddig i smakene. Her har vi mørt kalvekjøtt som sammen med gnocchi, parmesan og salvie gir et rent og autentisk inntrykk.

Kjøttet er relativt mildt, gnocchien bidrar med fin fedme, og parmesan og salviesmør er med på å gi retten litt krydder. Det vi trenger her, er en bløt, frisk vin som ikke overkjører de milde smakene, men som likevel har nok karakter til ikke å forsvinne helt selv.

Naturvin er et begrep som har dukket opp de seneste årene. Dette er viner som er laget med minst mulig tilsetninger og mindre bruk av moderne produksjonsteknikker.

Les også: Gnocchi er vanskeligere å uttale enn å lage

Vinene gir ofte tydelig uttrykk for sitt terroir, da man har færre forstyrrende elementer som kan skjule det. Vinene får også ofte et litt jordlig preg. De kan ofte fremvise diskré gjæraromaer på smak og duft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sicilia er et sted med flere gode produsenter av naturvin. En av disse er Arianna Occhipinti, som holder til i området Vittoria sørvest på øya. Hun har kun laget vin siden 2004, men har allerede oppnådd internasjonalt ry.

Les også: Hvileskjær i vinhyllene

Til ukens rett velger vi oss en Occhipinti Il Frappato IGT 2009 (best. nr. 4893501, kr 244,90, bestillingsutvalg). Vinen er laget på den lite kjente lokale druen Frappato. Den har kun en IGT-klassifisering fordi den ikke oppfyller kravene for fatlagring for å klassifiseres høyere. Dette er et bevisst valg fra vinmakerens side for ikke å måtte fatlagre vinen sin mer enn hun synes er nødvendig.

Vinen har en frisk lukt av bringebær, jordbær, plomme og vanilje, samt et hint av gjær og en jordlig tone. Smaken er ren og frisk med saftig ung bærfrukt, bløte tanniner og en noe jordlig ettersmak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vinen som er rå til sushi

Denne vinen er akkurat passe bløt og saftig for kalven, samtidig som frukten og syren renser fint opp for gnocchien og salviesmøret. Vinens rene stil fungerer optimalt med rettens lette, upretensiøse stil.

Les også:

Dette er verdens dyreste vin

Søt løsning

Du blir ikke fin av øl og vin

Bli vinfin til under 100 kroner

Les mer om livet

Les flere nyheter