Meny

Hvis barnet får bestemme interiøret

Slik vil småen ha det hjemme

FARGEGLAD: More is more! Barn har dekorert dette rommet, som er en del av en utstilling på Queensland Gallery of Modern Art i Australia. Foto: binarystudio på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får barnet ditt bestemme, eller velger mor hvordan barnerommet skal se ut?

Nå er bildet over riktignok ikke fra et privat hjem, men fra den interaktive utstillingen The obliteration room, som finnes på Queensland Gallery of Modern Art i Australia frem til 11. mars 2012.

Her får småbarn være dekorasjonssjef og pynte hele rom ved hjelp av fargerike klistremerker formet som rundinger.

Utstillingen er av den konseptuelle kunstneren Yayoi Kusama (82) fra Japan. Hun har hele sitt liv vært opptatt av prikker, eller polkadots.

- En polkadot har samme form som solen, som er et symbol på verdens energi og vårt levende liv, og også samme form som månen, som er rolig. Rund, myk, fargerik, sanseløs og uvitende. Polkadotter blir bevegelse... Polkadotter er en vei til evigheten, siteres hun på Wikipedia.

Kusama er ikke tilgjengelig for kommentar til Bonytt.no, da hun har lagt seg inn på psykiatrisk avdeling på et sykehus i Japan. Men hun jobber fortsatt som kunstner.

Barneromsinteriør selger godt

Se før- og etter-bildene av interiøret fra Kusama-utstillingen under. En gang var interiøret hvitt og sobert, men denne utstillingen tyder kanskje på at helhvitt ikke er barnas drøm.

De færreste vil vel slippe poden så til de grader løs på hjemmet som dette, men hvem bestemmer hvordan barnerommet skal se ut hjemme hos deg?

- Det er helst når barna er blitt litt større at de får bestemme interiøret selv. Så lenge de er veldig små er det gjerne foreldrene, og kanskje aller helst mødrene som velger hvordan barnerommet skal se ut. Og de velger gjerne en gjennomført stil, sier Bård Justsen, daglig leder i Ålesund-bedriften Kidsparadise.no.

Siden firmaets oppstart i 2007, har han sett en sterkt økende interesse for barneromsinteriør.

- Det har helt klart vært en stadig økende interesse for dette over flere år, og det virker ikke som om interessen forsvinner med det første. Det var jo en av grunnene til at vi startet Kidsparadise, sier Juststen til Bonytt.

Prinsesse og astronaut

Ofte er det tradisjonelle, velkjente og trygge temaer som går igjen når barnerommene dekoreres. Prinsessesenger til jenter og astronautsenger til gutter er blant bestselgerne hos Kidsparadise.

- Ting med dyredekor er også veldig populære, og da aller helst hvis det dreier seg om morsomme fantasidyr. Det skal ikke være for naturtro og det skal dekoreres med glimt i øyet. Retrostil holder stand og vi ser en stadig økende interesse for nostalgiske møbler. Det skal også være solide ting, gjerne både møbler og leker av heltre, sier Justsen.

Mor gjør nok sjelden rommet like ellevilt som det fargesprakende interiøret på utstillingen i Queensland, men selv om de fleste barnerom kanskje ikke dekoreres av barn, så dekoreres de i hvert fall tilsynelatende for barn.

- Møbler i barnestørrelse og barnevers til å klistre på veggen er gjengangere når mor handler hos oss. Folk er stadig mer bevisste på hva de vil ha, og de bruker gjerne mye penger på barnerommet. Veldig mange er opptatt av å velge et gjennomført tema til barnerommet som sammenfaller med barnets interesser. Bare det beste er godt nok for de små, det er tydelig, sier Justsen.

- Jeg har også inntrykk også at mange mødre er opptatt av å utveksle tips og informasjon om barneromsdekorasjon via interiørbloggene sine, sier han.

Mer løsslupne på barnerommet

Solveig Grøvle fra NIB (norske interiørblogger) støtter opp om dette inntrykket. Men hun er ikke enig i at mors mening teller mer enn barnets når barnerommet pusses opp. Hun synes heller ikke det er en økende interesse for nostalgi i bloggverdenen.

- Mitt inntrykk er absolutt motsatt. Mange interiørbloggere er veldig opptatt av barn, og mer enn gjennomsnittet opptatt av at barna skal bli hørt. Og stilen på barnerommet henger vanligvis sammen med stilen i resten av huset. Dersom huset er innredet i moderne stil, så er det få som kjører fransk landstil på barnerommet. Men de er gjerne hakket mer løsslupne med hensyn til farger der, sier Grøvle.

Hun trekker frem bloggen an-magritt som et eksempel på en som innreder både for og med barn.

An-Magritt Moen, som damen bak denne bloggen heter, har fire barn som elsker å leke med biler sammen. Barna har derfor fått lov til å lage en bilbane av teip som går over stuegulvet og til og med opp på sofaen:

- Det ser ikke slik ut her konstant, altså. Teipen kan lett fjernes, så det er én type bilbane her i noen dager, og så lager barna en ny bane eller by. Veldig greit å kunne ta teipen vekk når de ikke lengre synes det er gøy, sier An-Magritt Moen til Bonytt.

Hun lar gjerne barna være med å bestemme interiøret.

- Det skaper gode minner og ungene liker at jeg setter litt ekstra pris på hva de har laget. Men jeg innrømmer at jeg må sile ut en del av det de tar med hjem og inn. Steiner, pinner og ting laget av naturmaterialer får stå framme. På rommene sine får de også fritt pynte og dekorere som de vil. Men i stua og på kjøkkenet er det jeg som bestemmer hva som skal stå framme. Litt kontroll må jeg ha, sier Moen med et smil.

Les også:

Norges kuleste barnerom

Barnerom for lek og latter

Ti triks for barnerommet

Oppbevaring på barnerom

Helse og livsstil
Populært