Meny

Familieøkonomi

Slik unngår du bortskjemte barn

BORTSKJEMTE BARN: La barna gjøre seg fortjent til goder de gjerne tar for gitt, råder eksperter. Først få unna lekser og rydde rommet før de får lov til å se på tv og leke med mobiltelefon. © FOTO: iStockphoto

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke kjøp deg fred og ro – snakk heller med barnet om økonomi.
Belønningstips:
  • Ikke gi belønning uten å sjekke at oppgaven(e) er gjort
  • Lag tydelige avtaler om hva som skal belønnes
  • Ikke gi belønning først – og unngå å gi etter for press (som is i butikken)
  • Aller viktigst: belønningen MÅ være foreldrestyrt

Kilde: Ragnhild Pettersen, psykolog ved Atferdssenteret

En fersk rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) viser at stadig flere norske husholdninger sliter økonomisk.

Mange klarer ikke å betale regningene sine. 7,5 prosent har tilbakevendende betalingsproblemer – mot 5,3 prosent for to år siden.

Kan ikke bare få

– Denne trenden må snus. Derfor er det viktig at foreldre som skjemmer bort barna, viser ansvarlighet, mener Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1.

Han er bekymret over «curlingforeldre» som legger altfor mye til rette for barna sine.

– Barna bare får og får og får – og lærer aldri å ta ansvar for seg selv og sin egen økonomi, sier Gundersen til Foreldre og Barn.

Økonomisk ABC

Gisle Høyland, seniorrådgiver i Norsk Familieøkonomi, anbefaler alle foreldre å snakke med barna om økonomi.

– Det er viktig å lære barn at penger er noe man må jobbe for. At man ikke kan hente ut så mange sedler man vil fra minibanker og butikkterminaler, eller dra kredittkort så ofte man vil, råder Høyland.

– Snakk om prisene på matvarer når dere er ute og handler , så får ungene en bedre forståelse av hvordan det hele henger sammen. Vis dem gjerne budsjett og regnskap for husholdningen. Prøv å gi dem innsikt i hvor mye penger som går til strøm, boliglån, forsikring og andre faste kostnader.

Dyre vaner

Kraftig lønnsvekst og økt velstand over lengre tid har gjort mange norske foreldre vant til å skjemme bort seg selv og barna.

Flere og flere har lagt seg til kostbare vaner , som luksuriøse ferier, dyrere merkeklær og økt forbruk av sportsutstyr, elektronikk og duppeditter, sier Høyland.

Når de voksne blir vant til å skjemme bort seg selv, er det naturlig at også barna deres får det mest mulig komfortabelt.

Skolen må ta ansvar

Gisle Høyland mener at norske skoler bør fokusere mer på på økonomisk oppdragelse – fordi kjøpepresset er såpass stort allerede på barneskolenivå.

– Vær tydelige og disiplinerte i forhold til hvor mye og når dere skal gi barna penger. Gi belønning når barna har gjort en god jobb, men ikke la det gå så langt at de nærmest forlanger betaling for å henge opp ytterjakken på knaggen, understreker Høyland.

– Har ikke barnet gjort den jobben det skulle, så gi det mindre betalt. Slik kan du lære barnet konsekvens.

Kjøper seg fred

Psykolog ved Atferdssenteret, Ragnhild Pettersen, mener foreldre har for lett for å kjøpe seg fred.

– Dersom du gir belønning for ofte, vil barnet etter hvert slutte å samarbeide. Og et barn som nekter å gjøre noe hvis han ikke får noe igjen for det, har tatt over styringen.

Hverdagslige belønninger

Ifølge psykologen er det uheldig at barn – særlig større barn – har betingelsesløs tilgang på mengder av goder.

– Voksne kan ha et naturlig ønske om å kjøpe noe for å glede barna sine. Og bare barna spør pent nok, får de det de ber om.

Ragnhild Pettersens tips er å gi små belønninger i hverdagen.

La dem gjøre seg fortjent til goder de gjerne tar for gitt. Først få unna lekser og rydde rommet – deretter få lov til å se på tv og leke med mobiltelefon.

Dropp bensinstasjonen

Gisle Høyland understreker hvor viktig det er at foreldre opptrer som gode rollemodeller:

– Har du for vane å gjøre dine dagligvarekjøp på bensinstasjonen – hvor alt er mye dyrere – og samtidig kjøper en pølse med lompe til middag, kan barna fort adoptere disse vanene når de får penger mellom hendene.

Les også:

Slik takler du bortskjemte barn

5 grep som får slutt på sutringen

9 ting du ikke bør si til barnet ditt

Så mye betyr barnetrygden

Helse og livsstil
Populært