Meny

Snømåking uten fare for prolaps: snøfresing

RYGGEN BESTEMTE: Håkon Kortvedt så seg nødt til å bytte ut den gamle snøskuffa med en snøfreser. (FOTO: Vegard Grøtt / Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen er det en ære å holde fast ved spaden og skuffen. Andre lar miljøvennligheten og nøysomheten vike, og skaffer seg selvgående hjelpemidler.
Fakta om snøfresere

• Snøfresere deles i hovedsak inn i kategoriene 1-trinns- og 2-trinns.

• Forskjellen er at en 1-trinns snøfreser driver inn snøen og kaster den ut i den samme bevegelsen, mens dette gjøres i to bevegelser i 2-trinns modellene. Skal du rydde et større område, anbefales en 2-trinns modell. Disse bråker riktignok mer.

• Har du grus i oppkjørselen, bør du helst kjøpe en 2-trinns snøfreser, siden disse ikke trekker opp stein og grus, slik 1-trinns modeller kan gjøre.

• Ikke se deg blind på antall hestekrefter. Kubikk er en bedre indikator på ytelse.

• Finn ut hvilke behov du har. Hvor stort område skal du egentlig frese?

• Hvor mye snø som pleie å falle der du bor, gir deg også en pekepinn om hvilken snøfreser du har behov for.

• Noen liker at snøfreseren går fort, mens det spiller liten rolle for andre. Har det kommet en halvmeter bløt nysnø, vil ikke fart hjelpe uansett.

• Det selges mest snøfresere med hjul, antakelig fordi de er rimeligere. Belter er mer stabile og skånsomme for underlaget, eksempelvis på terrassegulv.

• Det er lurt å bruke litt penger på en snøfreser hos en faghandel. Her kommer de som regel montert. Etter en tids bruk kan det være behov for service, og da har du et sted å henvende deg.

• Alle modeller som selges i Norge, er utstyrt med sikkerhetsmekanismer, som dødmannsgrep.

• Vær forsiktig. Selv om det ikke kreves verken kurs eller ferdigheter for å bruke snøfreser, må man bruke hodet.

Håkon Kortvedt er blant dem som nylig, og litt motvillig, er blitt eier av en snøfreser. Etter å ha holdt oppkjørselen snøfri for hånd i femten år, insisterte ryggen på at det var på tide med maskinhjelp.

– Jeg kapitulerte i desember og kjøpte snøfreser. I femten år har jeg ment at snømåking er fin trening, og i femten år har jeg fått prolaps midtvinters.

Nabolaget til Håkon Kortvedt er veletablert, bestående av det han det han selv beskriver som «voksne folk». Dette inspirerte han til å kjøpe snøfreser, av flere grunner.

– Jeg så jo hvordan fort naboene ryddet hos seg, mens jeg sto her med skufla. Kroppen blir eldre, og samtidig har man økonomi til å kjøpe snøfreser. Man hører jo historier om folk som får hjerteproblemer når de måker, og det er ikke noe hyggelig.

Les også: Leger advarer mot snømåking

Kaldstart

Treningsekspert Yngvar Andersen mener manuell snømåking er fin måte å mosjonere på, i alle fall så lenge innsatsen tilpasses forutsetningene.

– Det er typisk at ved første snøfall så har du en haug med menn som må til lege med skiveutglidninger og låsninger i ryggen. Men er du er litt myk og litt sterk, går måkingen som regel bra. Det er i alle fall en strålende hverdagsaktivitet, sier Yngvar Andersen.

Snømåking krever styrke i armer og rygg, og som med all annen fysisk aktivitet er det lurt å være varm før man begynner.

– Tidspunktet måkingen foregår på, er ikke nødvendigvis det beste. Snøen måkes ofte klokka sju om morgen, når man skal på jobb, etter en natt med mye nedbør. Det beste er å måke etter en treningsøkt, når du allerede er varm, sier Yngvar Andersen.

Les også: - Måk med hodet

Snø til naboen

Da Håkon Kortvedt gikk til innkjøp av snøfreser, hadde han to klare krav. Han føler ikke at han behøvde blakke seg for å få freseren han trenger.

– Kriteriene var enkle. Det første var at jeg skulle slippe å trekke i en snor når jeg starter freseren. Det andre var at den skulle være kraftig nok til å kaste snøen inn i hagen til naboen, sier Håkon Kortvedt, før han retter litt på det.

– Jeg kaster ikke over til naboen da, men området jeg bor i er et snøhull, så jeg er avhengig av en kraftig maskin som kan lage høye skavler. Snøfreseren min kostet 13.000 og det er vel sånn midt på treet. Jeg er i alle fall fornøyd.

Les også: Gjør alt for hyttefolket

Tilpasset terrenget

Kategorisjef Monica Bruland hos Felleskjøpet selger snøfresere over hele landet, til kunder med vidt forskjellige snøutfordringer. Hennes første råd, om man vurderer å gi opp spaden, er å bestemme seg for hvordan freseren skal brukes.

VEL STERK: – Om jeg har den i mer enn andre gir, henger jeg etter som et slips, sier Håkon Kortvedt om den nye snøfreseren. (FOTO: Vegard Grøtt / Scanpix)VEL STERK: – Om jeg har den i mer enn andre gir, henger jeg etter som et slips, sier Håkon Kortvedt om den nye snøfreseren. (FOTO: Vegard Grøtt / Scanpix)

– Har du en stor gårdsplass, vil du bli misfornøyd med en liten freser som ikke kaster langt. Er det mye is, bør du vurdere kjetting eller belte på snøfreseren. Belte er også bra hvis du kjører opp trapper, freser terrasse og tak, eller vil unngå riper på belegningsstein.

Om vinteren er det kaldt og mørkt. Dette kan være lurt å ha i bakhodet når man velger snøfreser. Avanserte modeller kan nemlig gjøre snøryddingen mer behagelig.

– Dyrere modeller kan for eks ha varme i håndtakene, fingertuppstyring og lys. Lys er nesten litt viktig, spør du meg. Det er jo mørkt på vinteren, og de fleste freser på kvelden. En snøfreser på 200 kubikk er en grei snøfreser, men om du har større plass å rydde, ville jeg ikke gått under 240 kubikk, sier Monica Bruland.

Les også: Asylsøkerne må bruke snøen som fryser

For kraftig

Oppkjørselen til Håkon Kortvedt er ulastelig ryddet for snø. Snorrette brøytekanter rammer inn oppkjørselen på en innbydende måte. Han er godt fornøyd med sin første snøfreser, men allikevel må han vedgå at det noe han bommet på.

– Snøfreseren er nok litt kraftigere enn jeg hadde sett for meg. Om jeg setter den i mer enn andre gir, henger jeg etter som et slips, og det er ikke noe stilig. Men ryddig blir det!

Les også:

Over 200 omkommet i kuldebølgen i Europa

Lottomillionær i Aust-Agder kjøper snøfreser

Les mer om bolig og hage

Les flere nyheter

Helse og livsstil
Populært