Meny

Slik nyter de hagen midt på vinteren

LUFTIG: Tormod Lilleengen har panoramautsikt fra sin vinterhage, sommer som vinter. Han har valgt en løsning fra Glasco Vinterhager med godt isolerende skyvedører som kan trekkes til side på varmere dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrassesesongen i Norge er kort. Men med glass og god isolering kan du nyte hagen året rundt.
Vinterhage eller hagestue?

Ordene «vinterhage» og «hagestue» brukes ofte om hverandre. Men i utgangspunktet er en vinterhage en fullisolert forlengelse av et hus eller en leilighet som kan brukes året rundt. Mens en hagestue ikke er isolert, og dermed ikke egner som vanlig oppholdsrom i den kaldeste årstiden.

Leverandører:

Glasco.no

Uteplassen.no

Smg.as

Vinterhage.no

Unikvinterhage.no

– Det er fantastisk å ligge her når snøen drysser ned på glasstaket over meg, sier Tormod Lilleengen. Han har valgt å gjøre sin åpne veranda om til vinterhage. Det arealet som før bare kunne brukes i sommerhalvåret, er nå helårs oppholdsrom, med varme i gulvet, biopeis og vinterisolerte vinduer med panoramautsikt.

– Jeg er glad jeg investerte i skikkelig isolering. Til og med appelsintrærne trives her, sier Lilleengen og peker på et grønt tre med gule frukter.

Om sommeren kan appelsintrærne få kjenne vinden blafre i bladene. Da skyves glassdørene til siden, slik at vinterhagen forvandles til en åpen, overbygd veranda.

– Jeg er veldig fornøyd med løsningen vi har fått til her, med at glassdørene kan skyves helt inn i husveggen, viser Lilleengen.

Mye lys og mye varme

Fordelene ved å bygge en vinterhage er flere: Man får større areal å boltre seg på, man får mer dagslys innendørs og man kan øke boligens verdi. Men enkelte ulemper finnes selvfølgelig også. Blant annet må man regne med både økte strømutgifter og en badstuhet vinterhage på varme sommerdager.

– Jeg merker jo at glass ikke isolerer like godt som en vanlig vegg, selv om vi har valgt vinduer som holder godt på varmen, sier Thor Alf Gilbrandt, som fikk gjort om verandaen til en stor vinterhage for noen år siden.

– Vi har varmekabler i gulvet, og de krever selvfølgelig litt strøm. Om sommeren, derimot, kan temperaturen bli for høy. Det er ikke noe problem så lenge vi er hjemme og setter opp vinduer og skyvedører, men har vi vært borte, kan det fort være 40 grader her når vi kommer hjem, sier Gilbrandt. Av den grunn har han plassert et elektrisk piano i vinterhagen – et akustisk instrument ville ikke tålt de store temperatursvingningene.

VINTERHYGGE: Med glass på alle kanter kan man sitte lunt plassert midt i en snødekt hage. (Foto: Gorm Kallestad/Scanpix)VINTERHYGGE: Med glass på alle kanter kan man sitte lunt plassert midt i en snødekt hage. (Foto: Gorm Kallestad/Scanpix)

Les også: Isoler deg for miljøet

Kostbar isolering

En annen ulempe med å bygge en vinterhage er selvfølgelig også at det koster. Gilbrandt måtte alt i alt ut med rundt 400.000 for sitt 21 kvadratmeter store prosjekt.

– Jeg hadde egentlig bare tenkt å gå for en rimeligere løsning med å glasse inn verandaen for å få litt vindskjerming og dempe duren fra motorveien, men jeg er glad for at vi endte opp med en bedre isolert variant. Selv om det koster mer, kan vi jo nå plusse på 21 kvadratmeter ekstra når huset skal selges, påpeker han.

Eier av Glasco Vinterhager, Birger Steffarud, har levert både Lilleengens og Gilbrandts vinterhager. Han mener en fullisolert variant egner seg best for norsk klima.

– Man bør velge vinduer med god varmeisolerende evne, ellers kan man blant annet få problemer med dogg på grunn av stor forskjell mellom inne- og utetemperatur. Ingenting er dessuten så dyrt som å bruke strøm for å holde en dårlig isolert vinterhage varm, sier han.

Glascos vinterhager spesialtilpasses hver kunde, og Steffarud anbefaler å prioritere isolering framfor lufting.

– Mange er opptatt av å ha skyvedører for å åpne opp vinterhagen om sommeren. Men de få dagene det faktisk er skikkelig sommervarmt i Norge, bruker man ikke vinterhagen uansett, mener han.

Les også: Dyrker ugresset

Rimelige løsninger

ELEGANT: Fullisolert vinterhage i viktoriansk stil fra Uteplassen.no. (FOTO: Uteplassen.no)ELEGANT: Fullisolert vinterhage i viktoriansk stil fra Uteplassen.no. (FOTO: Uteplassen.no)

Uteplassen.no leverer både fullisolerte vinterhager og uisolerte hagestuer. Daglig leder Karl Andreas Grundvig forteller at de fleste av deres kunder går for en rimelig variant.

– De fleste ønsker en uisolert variant, et sted der grillen og møblene kan stå vinteren gjennom. Mange blir overrasket over hvor mye de likevel får brukt rommet – det er få dager med sprengkulde i Norge, og sola varmer ofte godt, påpeker han.

Den uisolerte varianten ønsker mange å montere selv, mens en fullisolert vinterhage bør monteres av leverandør eller fagpersonell siden dette er kompliserte konstruksjoner som krever kunnskap om det aktuelle systemet. Fullisolerte glasspartier og systemer har dessuten høy vekt, og kran med spesielt løfteutstyr kan være nødvendig.

– 70-80 prosent av våre kunder kommer ikke fra vårt område, men tar selv mål, bestiller det de trenger og får materialene levert. En uisolert variant som du monterer selv, kan du få ned i 3500 kroner per kvadratmeter, sier Grundvig, og minner om reglene for byggemelding.

– Hvis man bare klinker opp noe, kan man risikere å måtte rive, advarer han. Og dermed er verandaen igjen like ugjestmild og vinterkald.

Les også:

Design en høsthage

Les flere saker om bolig

Les flere saker fra samme kategori her

Les flere nyheter her

Helse og livsstil
Populært