Meny

Test av snøskuffer

Nådeløse vaktmestere slakter snøskuffene

VAKTMESTERE: Sverre (f. v), Jens, Eivind, Thomas, Geir, Pål og Ronny. Foto: Øivind Lie

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle unntatt én snøskuffe får tyn i denne testen. Sjekk hvilken som er godkjent.
Brukervennlighet

LANGT SKAFT: Langt skaft med bøy som gir riktig arbeidsstilling. Håndtak og blad i plast, skaft i aluminium. © FOTO: Øivind Lie LANGT SKAFT: Langt skaft med bøy som gir riktig arbeidsstilling. Håndtak og blad i plast, skaft i aluminium. © FOTO: Øivind Lie

FORSTERKNING: Bladet er i komposittmateriale og har forterkningslist i rustfritt stål. © FOTO: Øivind Lie FORSTERKNING: Bladet er i komposittmateriale og har forterkningslist i rustfritt stål. © FOTO: Øivind Lie

TVERS: Retningen på grepet er nitti grader på skaftet slik at du kan stabilisere skuffa. © FOTO: Øivind Lie TVERS: Retningen på grepet er nitti grader på skaftet slik at du kan stabilisere skuffa. © FOTO: Øivind Lie

 

RIKTIG VINKEL: Det krumme bladet bidrar til å gi riktig vinkel på skuffa. © FOTO: Øivind Lie RIKTIG VINKEL: Det krumme bladet bidrar til å gi riktig vinkel på skuffa. © FOTO: Øivind Lie

En skikkelig snøfreser kan være fristende når snøen laver ned, men du kommer langt med en god snøskuffe og riktig teknikk.

Skuffe, skyffel, måke, produsentene bruker ulike betegnelser. Med unntak av SnowBlazereren kaller vi for enkelhets skyld alle typene snøskuffer i denne testen.

Vi har plukket fem redskaper som ligger i kategorien mellom rene snømåker og snøspader. Den typen du kan bruke til det meste av lett snømåking.

Brukervennlig

Vi har først og fremst lagt vekt på brukervennlighet.

Snøskuffing er tungt nok i seg selv, så først og fremst må skuffa ha en grunnleggende riktig konstruksjon.

Testet av proffer

Testen er utført av åtte vaktmestere fra Vaktmester Andersen AS i Oslo.

De har testet de forskjellige skuffene på forskjellige typer snø. Dette er folk som bruker disse redskapene mange timer hver dag.

Streng vurdering

At kun én av skuffene fikk godkjent i denne testen kan virke som en streng vurdering, men skal du bruke et slikt redskap mye, slik som våre eksperter i denne testen, er det ikke rom for "godt nok".

– En slik skuffe kan gjerne være full av fikse detaljer, men er den ikke riktig konstruert blir det vanskelig å måke effektivt, i tillegg til at den gir stor belastning på kroppen sier daglig leder Geir Andersen.

–Det skyldes at du er avhengig av en smule teknikk slik at du får en rytme i snøskuffingen Biter redskapen seg stadig fast i underlaget, eller den er laget slik at du må bøye rygg og knær, er det vanskelig å få jobben gjort, og belastningsskadene kommer fort, forklarer Andersen.

Langt skaft

– Først og fremst må skaftet være langt nok, forklarer vaktmestersjefen. Et kort skaft gjør at bladet ikke når ned til underlaget når du står med rette bein og rak rygg. Det betyr at du må bøye enten ryggen eller beina, eller begge deler når du måker snø.

- Det gir store belastninger og arbeidet blir tungt, forklarer han.

Riktig grep

Bak på skaftet må det sitte et skikkelig grep, og det bør være på tvers av skaftretningen slik at du har full styring og kan stabilisere når du har snø kun på den ene siden av bladet.

Riktig vinkel

Når du står med rak rygg og rette bein skal vinkelen på den nederste delen av bladet være nesten parallell med underlaget. Er den for bratt vil skuffa lugge i underlaget og det blir umulig å få en rytme i jobbingen.

Er bladet for bredt blir skuffa ustabil når du kun får snø på den ene siden av bladet.

Forsterkning

Selve skjæret på bladet bør være laget av metall, for eksempel aluminium. I tillegg til at metallkanten stabiliserer bladet, sørger den for at skjæret ikke blir slitt og at det holder seg rett og fint.

Skuffa bør være laget av et materiale som tåler sterk kulde, og overflaten må være slik at våt snø ikke limer seg fast.

I tillegg til vaktmesterne har vi latt en designekspert gjøre en vurdering av snøskuffene.

Trond Are Øritsland er førsteamanuensis i interaksjonsdesign ved NTNU i Trondheim. Han tar forbehold om at han kun har sett bilder av produktene, men forklarer at grepet på Gardenaskuffa skaper to problemer:

- Det ene, som testerne også påpeker, er at du vil slite med å stabilisere skuffa når du får snø kun på den ene siden. Det andre er at du må holde hardt i grepet, noe som gjør at du mister kraft og fart i skyvet.

Knekk i ryggen

– Selv om denne skuffa også har et langt skaft har den ikke heller ikke den knekken som Fiskars-skuffa har. Det betyr at du må bøye knær eller rygg for at skuffa skal nå ned til rett vinkel.

Når du utsetter en vanlig kontorrygg for en kombinasjon av bøyning og vridning sier det fort knekk, påpeker Øritsland.

Knekk i skaftet

- På Fiskars-skuffa er grepet på tvers av skaftet, i tillegg gir knekken i skaftet to klare fordeler, og en liten ulempe. Den ene fordelen er at skuffa når ned til underlaget, den andre er at selve bladet med snøen blir hengende lavt, noe som stabiliserer skuffa. Ulempen er at du mister noe skyvekraft siden skaftet har en knekk.

Myk plast

– På skyffelen fra TrailBlazer er det brukt en myk plasttype i bladet. Da må det lages forsterkninger som stiver av bladet. Disse profilene bidrar ofte til økt friksjon og at snøen pakker seg, avslutter Øritsland.

Her er resultatet:

Fiskars Ergolett

Her er nesten alt gjort riktig.

Produsent: Fiskars

Pris: 369

Les hele testen

5 points

Clas Ohlson Snøskuffe

Bra håndtak, og grei størrelse på bladet, men skaftet er for kort.

Produsent: Clas Ohlson

Pris: 149

Les hele testen

2 points

BREDT BLAD: Et bredt blad er gerit når du skal skyve snøen foran deg, men skaper problemer når du skal løfte den.= Biltema snøskuffe

Denne skuffa har for kort kort skaft og kvaliteten virker ikke helt overbevisende.

Produsent: Biltema

Pris: 149

Les hele testen

2 points

Gardena Combisystem Vinter

Utformingen av håndtaket gjør denne skuffa ustabil.

Produsent: Gardena

Pris: 480

Les hele testen

1 points

Snow Blazer snøskuffe

Her er skaftet en halv meter for kort.

Produsent: Snow Blazer

Pris: 179

Les hele testen

1 points


Les også:

Her er de beste snømåketipsene

Slik bygger du snøhule

Disse gutta smiler når det snør

Helse og livsstil
Populært