Meny

Gravid og stress

Stress kan gi jentebabyer

STRESS AVGJØR KJØNN: Mange baller i luften? Da er det sannsynlig at neste baby blir en jente. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ønsker du deg gutt eller jente? Studie antyder at stressnivået avgjør kjønnet på babyen.

Ønsker du deg en gutt neste gang? Da bør du forsøke å ta livet helt med ro i tiden rundt unnfangelsen.

Stresser du mellom hjem, arbeid, barnehage og andre gjøremål , er det mest sannsynlig at du får en jentebaby. Det antyder i alle fall en ny studie gjennomført av Oxford University og US researchers.

338 kvinner fra hele Storbritannia deltok i studien. De skrev alle dagbok i perioden mens de forsøkte å bli gravide, og nivået på stresshormonene deres ble målt i månedene før svangerskapet startet.

Flere jenter

58 gutter og 72 jenter ble født av i alt 130 kvinner, og blant de mest stressa kvinnene så man at det var 75 prosent mindre sannsynlighet for at en sønn ville bli født.

Forskningsgruppen presiserer imidlertid at babyens kjønn bestemmes allerede ved unnfangelse av kromosomer i farens sæd, og at flere studier derfor er nødvendige for å bevise at stressnivået faktisk kan ha betydning for hvilket kjønn babyen får.

Mer forskning

– Jeg er enig med forskningsgruppen i at mer forskning er nødvendig for å finne ut om dette er tilfellet. Har de for eksempel målt stressnivået til mennene? I og med at det faktisk er sædcellene som bestemmer kjønnet til barnet, er dette svært interessant, sier Christel Taranger Freberg. Hun er daglig leder i Fertil.no.

Sterke jenteceller

– Det er jo også tilfellet at X-sædceller, altså jentesædceller, er sterkere og lever lengre enn Y-sædceller. Det er derfor interessant når disse parene hadde samleie i forhold til kvinnens syklus. Hvis samleiet finner sted en stund før eggløsning, er sjansen størst for at X-sædcellene er i flertall for å ta i mot egget i egglederen, sier Taranger Freberg. Hun mener også det ville være interessant å se på stressnivået hos de 61 prosent av kvinnene som ikke ble gravide.

Jevner seg ut

Allmennlege Kari Løvendahl Mogstad forteller at hun kjenner til en tilsvarende studie gjort i Danmark i 2007. Også da fant man en økning av jenter hos vordene mødre som ble definert som stresset.

– Det er vel kjent at det er en tendens på verdensbasis at det lille overskuddet av guttebarn som blir født er i ferd med å jevne seg ut.

– Er det fordi stadig flere kvinner lever stressede og oppjagede liv, spør Løvendahl Mogstad.

Ikke entydig

Men heller ikke den gang var forskningsresultatene entydige.

– Danske forskere forsøkte å gjenta forsøket i 2009, men da fant de ikke noen klar økning av jenter hos definerte stressede kvinner som planla eller forsøkte å bli gravide, sier Løvendahl Mogstad. Man er derfor ikke sikker på hvorfor det eventuelt kan være en slik sammenheng.

– En teori går ut på at gravide kvinner, som har mye stresshormoner i kroppen, kan ha økt tendens til at det befruktede egget ikke fester seg, implanteres eller at det utstøtes, sier Løvendahl Mogstad.

Usikker teori

Hvorvidt teorien om at stressede kvinner oftere får jenter holder vann eller ikke, ønsker verken Christel Taranger Freberg eller Kari Løvendahl Mogstad å uttale seg sikkert om.

– Som sagt trengs det mer forskning her. For eksempel ble det født flere gutter enn jenter under 2. verdenskrig, og da kan jeg i alle fall tenke meg at kvinnene stresset, sier Tananger Freberg.

Spennende studie

– Jeg kan verken konkludere med det ene eller det andre, men at slike nye forskningsresultater vekker stor allmenn interesse er det ingen tvil om. Det er utrolig hva vordene mødre og fedre rundt om i verden gjør og styrer med for å få et barn med det «riktige» kjønnet, sier Løvendahl Mogstad.

Storpolitikk

Her i Norge går heldigvis planleggingen for det meste på et helt uskyldig plan, fordi de fleste kunne tenker seg barn av ulikt kjønn. Andre steder i verden er dette ramme alvor, storpolitikk og inngrodd kultur. Det å få en jente er ille for mange familier og utfallet for de uønskede jentebabyene kan være grusomme.

– Den nylig offentliggjorte studien, som viser at indisk-norske kvinner føder unormalt mange guttebarn i forhold til jentebarn, kan imidlertid tyde på at problemet kan ha kommet hit også, sier Løvendahl Mogstad.

Forskerne som gjennomførte studien, tror jentefostre bevisst blir valgt bort.

Les også:

9 ting du ikke bør si til barnet ditt

Slik lyver du for barna

Finn ut hva navnet ditt betyr

Hvor bør din familie dra på ferie?

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Helse og livsstil
Populært