Åpen for alle - alltid

Klestips til din kroppsfasong

KROPPSFASONG: Fin din kroppsfasong, og få proffe klestips. © FOTO: Colourbox.com Kollasje: Gry Cat. Wold.
KROPPSFASONG: Fin din kroppsfasong, og få proffe klestips. © FOTO: Colourbox.com Kollasje: Gry Cat. Wold.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lett å gå i fella hvis du følger trenden. Her er tipsene - uansett størrelse og fasong.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Eksperten og Tre tips

Kristin Barlindhaug, frisør og stylist og er sammen med Jenny Karlsson innehaver av Karlsson Barlinghaug AS en nystartet frisør- og make-up-salong med fokus på "bli-ny"-behandlinger, personlig shopping og typiske bli ny-dager à la det vi ser på tv-programmer som Trinny and Susannah og "Gok's Fashion Fix".

Har jobbet frilans som stylist for blant annet Kamille og Det Nye, blant annet på bli ny-saker.

Tre enkle tips

I tillegg til tipsene for din fasong, er det greit å huske på dette:

  • Fremhev det som er bra. Er du spesielt fornøyd med for eksempel midjen din, kan du bruke et belte med sløyfe her. Det trekker blikket dit.
  • Tone ned det du ikke er fornøyd med. Har du for eksempel ekstra kraftige legger, bør du ikke velge støvletter som stopper på det bredeste punktet - det fremhever omkretsen på leggen din. I stedet kan ankelboots være et alternativ, da de fremhever den slankeste delen av benet rett over ankelen.
  • Kjøp klassiske snitt etter kroppsfasongen. Vil du følge motebildet, gjør du det med farger, smykker og annet tilbehør.

Epler og pærer .. Husker du barnerimet? Vel, innen mote og bekledning representerer disse fruktene to av fem etablerte kroppsfasonger vi er født med. De andre tre er timeglass, triangel og rett.

Unikt og holdbart

- Finner du kroppsfasongen din og lærer deg hvordan du kler deg etter denne, vil du alltid se bra ut, sier frisør og stylist Kristin Barlindhaug til Alt for damene.

- Slik skaper lager du din egen, personlige og klassiske stil. Følger du bare moten, er det lett å gå i fella og velge klær som er lite flatterende for nettopp deg, sier hun.

Selv om du ikke skal følge moten slavisk, kan du fint inkludere elementer av det som rører seg i motebildet.

- Resultatet er en unik stil som holder i mange, mange år, sier stylisten.

Størrelse er ingen faktor

Bare så det er helt klart: Kroppsfasong er én ting, størrelse noe annet. Er du rett, vil du ha en rett kroppsfasong uansett hva badevekten sier. Selv om det kanskje føles slik, vil du ikke plutselig bli epleformet. Her er for øvrig noen kjappe tips til hvordan du kler deg slankere på fem minutter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er ganske formfull, og kraftig bygget. Hvis jeg legger på meg eller går ned 10 kilo, vil jeg fortsatt ha samme kroppsfasong, og bruke de samme "reglene" for bekledning, sier Barlindhaug.

Det er derfor du skal bruke noen minutter på å finne ut hva slags fasong du har.

Det finnes variasjoner av de fem hovedfasongene, men finner du din kroppstype er du langt på vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Større shoppingglede

Når du først knekker koden for din fasong, kan du virkelig glede deg til shoppingen. Det vil bli lettere for deg å shoppe på nett og i butikk - fordi du ser hva som funker og ikke.

Om du nettshopper kan du dessuten øve deg på å kjenne igjen din egen kroppsfasong.

- Når motehusene velger modeller for å vise plagg, velger de den modellen som viser plagget best, sier Barlindhaug.

Det vil si at en modell med rett kroppsfasong ikke viser antrekk som gjør henne firkantet, for eksempel. Kjenner du kroppstypen din, vil du enkelt avsløre disse "triksene" og se hva som skjuler seg under modellens klær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett kroppsfasong eller størrelse, husk at riktig undertøy bidrar til at klærne dine sitter finere. Særlig kan hold-in undertøy gi god effekt for å få en glattere kropp under kjoler, skjørt og bukser.

Goks bibel

Gok Wang er en britisk stylist og programleder, blant annet kjent for programmer som "How to look good naked" og "Gok's Fashion Fix".

Han har de siste årene surfet opp på nivå med Trinny og Susannah når det kommer til kredible motetips til vanlige mennesker med normale kropper.

Alle tipsene til bekledning er hentet fra Goks egne nettsider på Channel 4.com.

Klestips for eplet

Har du litt størrelse på brystene, rund mage og smale hofter, har du en epleformet kroppsfasong.

Av alle fruktene i motekurven er eplet en av de vanskeligste å kle. Men du kan skryte av smale hofter, en fantastisk rumpe og lekre ben!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Velg klær som former midtpartiet ditt og som gir illusjonen av en epleskrott mer enn et eple. Samtidig bør du trekke oppmerksomheten mot fordelene dine, som bysten, bena og det andre du liker. Hold-in-undertøy kan gjøre underverker når det kommer til å definere en midje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For all del - ikke prøv å gjem deg bort i posete bukser. Velg bukser med rette ben eller bootcut - slik at du får vist frem de smekre bena dine. Fordi du også gjerne er velsignet med en flott byste, bør du velge topper med v-hals eller lav utringning som viser litt kløft.

Omslagskjoler er tingen! For eplekvinnen finnes det ingen kjole som passer bedre til den fantastiske hylla og smekre sokkelen som er deg. Knytter du beltet på siden, trekker du blikket bort fra mageområdet.

Velg en jakke som er godt innsvingt i livet, og som er enkeltspent med en eller to knapper, og ikke vær redd for farger. Eksperimenter med hvilke farger og mønster som henholdsvis fremhever og skjuler det du ønsker.

Klestips for pæren

Små bryster, smale skuldre og videre hofter, rumpe eller lår? Da er du pæreformet.

Det høres kanskje ikke så flatterende ut, men faktisk er pæreformen det vi tenker på som en klassisk, feminin form. Ja vel, så ser hoftene dine brede ut i enkelte plagg, men hva gjør vel det? Unngå dem, da vel! Sjansen er nemlig stor for at du har fantastiske pupper og en midje mange kunne dødd for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I tillegg har pærene fordel av at de legger på seg fra livet og ned. Og når vi møter folk, ser vi gjerne på den øverste halvdelen deres først, sier stylist Emer Dewar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stroppløst er noe du kan smette inn i. Finner du en stroppløs maxikjole med innsvingt liv og flagrende skjørt, er det en toppinvestering. Singleter med smale stropper viser hvor fine armer, skuldre og utringning.

Du kan jukse til deg skulderbredde ved å velge jakker med skulderputer. Det balanserer ut forskjellen mellom overkroppen og resten. Velg jakker som slutter ved midjen. Slutter de midt på hoften, fremheves hoftepartiet.

Du kan også velge mørkere bukser enn overdel, for å balansere ut. Synes du lårene er vel omfangsrike, finnes det hold-in-undertøy som kan redusere omkretsen med flere centimeter.

Rosinen i din pølse, er den irriterende smale midjen. Et tynt belte her, fremhever og skaper blikkfang (og garantert misunnelse og beundring fra andre).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klestips for timeglasset

Har du et generøst brystparti, smal midje og formfulle hofter, har du klassisk timeglassform.

Selv om både ny og gammel forskning (og nye og gamle oppfatninger) mener dette er legemliggjøringen av kvinnelighet, er ikke innehaverne av kroppsfasongen alltid like fornøyde.

Det er gjerne en motsetning mellom denne flotte kroppen og klærne som er i motebildet: Smale jeans gir deg en uheldig gulrotform og du kan nærmest føle deg gravid i kroppsnære kjoler i stretchstoff.

Selv om det er frustrerende ikke å kunne gå ut av en hvilken som helst motesalong og se "smashing" ut, er du velsignet med det mange anser som den utimate kvinnekroppen. Og det er det du må vise fram og være stolt av!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøp jakker med puffermer eller epaletter (skulderklaffer), de fremhever skuldrene dine. Et A-formet skjørt med en kroppsnær topp vil fremheve timeglassformen. La deg inspirere av 50-talls-tilbehør og Marilyn Monroes klassiske stil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et kort overskjørt eller en volang festet til midjen skaper en linje fra midjen ned til hoften, noe som virkelig fremhever kurvene dine.

Du kan bruke de fleste typer skjørt, men aller best for timeglassformen er et blyantskjørt. Du kan kombinere det med en enkel skjorte og åpne de øverste knappene for å vise litt hud.

Bootcut-olabuksene som følger lårene og går rett ned fra knærne, og slutter nedenfor ankelen, bør passe til deg. Velg gjerne bukser i mørkere toner og som har litt størrelse på baklommene.

Pass på at du ikke går med klær som er snaue. Velg i så fall en større størrelse slik at plagget understreker formen din i stedet for å skape bulker og valker.

Klestips for triangelet

Selv om det ikke høres spesielt feminint ut, er triangelformen et godt utgangspunkt som med de rette teknikkene vil høste misunnelse hvor enn du går.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du så heldig å ha denne kroppsfasongen, har du sikkert flotte, lange ben, og du kler det meste.

Poenget er å finne klær som gir illusjonen av timeglassform ved å skape volum rundt hoftene og tone ned skulderpartiet.

Noen enkle tips for å balansere overkropp og underdel, er å unngå mønstrede gensere, skjorter og jakker. Ha heller mønster under, slik at du unngår å trekke oppmerksomhet til skuldrene og overkroppen generelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unngå alt med kvadratisk snitt - det gjør at du ser firkantet ut. Av samme grunn skal du også holde deg unna tunika-topper og kjoler med tunikasnitt.

Du ser aller best ut i en dress med innsvingt jakke og bukse med smale, rette ben, og lange kjoler med smalt liv og fylde fra hoftene ned mot gulvet.

Din kroppsfasong passer perfekt til harembukser, klær med asymmetrisk snitt - spesielt over hoftepartiet, og mønstrede bukser og skjørt. Overdelene kan med fordel ha dyp utringning, da det trekker blikket mot midtlinjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klestips for den rette

Er du født med en rett, atletisk og litt gutteaktig kropp med små bryster og lite definert midje, kan du gå med nær sagt hva som helst, mener Alain Mehada, head personal shopper ved Debenhams.

- Men de klager over at det er vanskelig å finne klær som er feminine, sier han til Channel4.

For å se og føle deg mer feminin, bør du handle klær som gir illusjon av en smalere midje. Leggings og store topper med et belte som blikkfang, er et godt tips.

Du ser bra ut i klær med mønster, gjerne dyreprint! Mønsteret gir en slags 3D-effekt og illuderer volum og kruver, og velger du et feminint trykk, som blomster, understreker du det ytterligere.

Og det er selvsagt lov til å jukse. En BH med innlegg, for eksempel gel, kan hjelpe på utringningen og gi en mer feminin look.

Les også:

Strømpebuksa som gir deg sprettrumpe

Slik kler du deg smalere

Sminketips til voksen hud

Dette gjør vi feil når vi føner håret