Mote:Preppy pappagutter

PEN I TØYET: Chinos ca kr 280, T-skjorte ca kr 180, strikkejakke ca kr 280, vanter ca kr 65, skjerf ca kr 65, alt fra Cubus. Jakka til ca kr 550 er fra H&M.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er ekstremt velkledd, men med glimt i øyet – og gjerne krøllete skjorte. Preppygutten er like riktig nå som da stilen ble født på 1930-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fem preppytips

1. Button down-skjortekrage

2. Seilersko om sommeren

3. Oppbrettede bukser

4. Chinos er favorittbuksene.

5. Shorts året rundt dersom været tillater det.


Lesetips for preppy-interesserte

«True Prep: It's a whole new world». Oppfølgeren til Lisa Birnbachs 1980-tallsklassiker «The Official Preppy Handbook». Boka er en rikholdig guide til det formuende sosietetsmiljøet på den amerikanske østkysten.

Thetrad.blogspot.com. Interessant blogg, skrevet av amerikansk, middelaldrende moteblogger med militær bakgrunn.

Manligheter.se. Per Nilssons moteblogg.

Tenk deg en konvensjonelt kledd Harvard-professor. Brett deretter opp buksebeina hans så de blir akkurat litt for korte. Krøll et par av plaggene, så de ikke ser så nystrøkne ut. Sleng gjerne på ham et skjerf i en grell farge. Voilà – nå har professoren blitt preppy!

Snill revolt

Selve ordet «preppy» var i begynnelsen slang for «preparatory school», som er en betegnelse på de konservative skolene som forberedte amerikanske ungdommer på universitetsstudier. Sosial kompetanse, intelligens, sportslighet og meget god privatøkonomi var noen av stikkordene for preppykulturen som vokste fram på 1930- og 40-tallet.

Tidligere hadde ungdommene kledd seg samme type klær som foreldrene, men nå startet et lite opprør av det mildere slaget. Man tok utgangspunkt i foreldrenes klesstil, men kombinerte plaggene på nye, rare måter – for eksempel kunne man bruke sløyfe til genser, eller gå i for korte bukser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Her er verdens mest velkledde stjerner

Postmoderne

Per Nilsson, som er opinionsanalytiker i Demoskop og moteblogger, har full kontroll på preppystilen. Han trekker paralleller til den såkalte Ivy League – en gruppe på åtte tradisjonsrike, private universiteter i nordøstlige USA.

– Den amerikanske stilskribenten G. Bruce Boyer har på en litt pretensiøs, men treffende måte beskrevet preppy som en postmoderne versjon av Ivy League. Til forskjell fra Ivy League-stilen handler ikke preppy om å gjenskape det som allerede finnes, men om å konstruere en egen stil. Chinosene, klubb-blazeren og den rosa genseren i lammeull kan kombineres slik man ønsker det, så lenge man ikke blander inn stilfremmede elementer, som en bombejakke, i miksen, sier Per Nilsson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se bildene: Her bruker de naturen som mote

Tilsett en sløyfe

HELT PREPPY: Moteblogger og opinionsanalytiker Per Nilsson dyrker preppystilen. FOTO: Privat.HELT PREPPY: Moteblogger og opinionsanalytiker Per Nilsson dyrker preppystilen. FOTO: Privat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til forskjell fra mange andre stiler har preppy ingen etnisk kobling. Det viktigste er at det ser ut som man har arvet pappas klær. Men om klærne er budsjettvarianter eller kommer fra klassiske preppymerker som Gant, Tommy Hilfiger eller Ralph Lauren, er mindre viktig.

Per Nilssons beste klestips i preppystil er button down-skjorte (skjorte med knapp nederst på snippen, red.anm.), lammeullgenser med U-hals, ustrøkne og gjerne kakifargede chinos og kamelfarget duffelcoat. To typer skotøy passer – enten såkalte «chukka boots» eller gummistøvler. Håret skal være ligge pent og ordentlig. Til slutt kommer prikken over i-en:

– Man bruker et skjerf som skiller seg tydelig ut fra resten av antrekket, det kan for eksempel være skotskrutet eller i en grell farge. Skal du pynte deg litt ekstra, bare tar du av lammeullsgenseren og tilsetter en sløyfe eller et slips.

Les også: Matt glans i vintermørket

Les også: Alt kan repareres

Les flere saker som denne

Les flere nyheter