Smartere TV-underholdning

SMARTEST I STUA: De nye interaktive TV-ene har skapt en ny kanal for hjemmeunderholdning. (Foto: Lyd & Bilde)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de store TV-produsentene har nå lansert TV-er med internettfunksjoner, men er de verdt å ha? Vi har testet fem av de såkalt smarte TV-ene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våre TV-vaner forandrer seg i takt med at vi tilbringer stadig mer tid på internett. Vi blir mer vant til å se hva vi vil, når vi vil. Hvorfor vente til klokka er åtte med å se neste episode av favorittserien, når du kan laste ned tre episoder på rappen med en gang?

Å se TV på en liten PC-skjerm kan likevel ikke erstatte den store skjermen i stua, og det er her de smarte TV-ene med internett kommer inn i bildet. Samsung, LG, Panasonic og de andre TV-produsentene samarbeider nå med de store kanaldistributørene om å få nettportalene deres direkte inn i TV-menyen.

Ideen om en smart TV handler om at TV-en blir mer interaktiv. Rent teknisk handler det om internettilkobling og økt datakraft, som åpner for nye typer innhold på TV-skjermen. De smarte TV-ene har fått sin egen «app store» hvor man kan laste ned små og nyttige programmer og spill. Det kan være alt fra YouTube-videosnutter og Google Maps' verdenskart til sosiale medier som Twitter og Facebook. Men det viktigste er at det skapes en ny kanal for hjemmeunderholdning – fra internett og ut på TV-skjermen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smart og stilig (terningkast: 5)

Sony 55HX823 er en lekkerbisken av en 3DTV, som gir bra ytelse på både 2D og 3D. Men som internett-TV imponerer den ikke spesielt. Utvalget av spennende apper er begrenset, og brukergrensesnittet er ikke det mest oversiktlige vi har sett. Interaktiviteten går heller ikke spesielt dypt. Man får for det meste små skjermbilder og lite forklarende tekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vårt inntrykk er at Sony sparer på kruttet inntil de lanserer sin egen Google TV senere i 2012. Vi har fått se denne på messer allerede, og dette er en klart kraftigere TV med større kapasitet for interaktive applikasjoner.

Pris: 22.000 kr

Multitalentet (terningkast: 5)

Panasonic TX-P46GT30 har mye å by på både når det gjelder bildekvalitet og interaktiv underholdning. Panasonics nettportal Viera Connect er blant de mer brukervennlige, og full av funksjoner man faktisk kan ha nytte av. Panasonic lanserte nylig videoleie i samarbeid med Svensk Filmdistribusjon. Gjennom appen SF Anytime kan du leie både ferske utleietitler og eldre katalogtitler. I år har Panasonic også kommet med sin egen «app store» kalt Viera Market, hvor du kan laste ned ekstra funksjoner, programmer og spill. Utvalget av lokale tjenester kunne gjerne vært enda bedre, men det viktigste er at det som er, fungerer bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

46GT30 er en svært god allroundskjerm for deg som vil ha god bildekvalitet på alt av både 2D og 3D-materiale. Bare vær oppmerksom på at plasmaskjermen krever dempet belysning for å yte sitt beste i 3D-modus.

Pris: 12.000 kr

Rimelig 3D-skjerm (terningkast: 5)

L42LW550W er en rimelig LCD-skjerm med LED kantbelysning. Den er også blant de rimeligere modellene fra LG som bruker deres Cinema 3D-teknikk. 42LW550 kommer med LGs nettportal Netcast, som er svært velutstyrt og oppdatert. Foruten de vanlige Facebook og YouTube-appene har LG lagt inn en egen app for Google Maps, der man kan utforske verdenskartet, plotte inn adresser og se satellittbilder. Men brukeropplevelsen i Netcast kan bli litt treg når man er vant til å surfe med en lynrask laptop.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LG 42LW550 er en rimelig og god TV for deg som er interessert i film, spill og 3D-underholdning. Spesielt imponert er vi over 3D-gjengivelsen som fungerer svært bra under alle lysforhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris: 8000 kr

Den nye kontrastkongen (terningkast: 6)

9000-serien fra Philips har i flere år vært regnet som en av de beste TV-ene man kan kjøpe, og representerer det ypperste av TV-teknologi. Tradisjonen tro slapp Philips en ny toppmodell mot slutten av fjoråret, og 46PFL9706 er full av nyvinninger som hever bildekvaliteten til et nytt nivå. Foruten å være topp utstyrt på bildesiden har 9706 selvfølgelig også innebygd trådløst nettverk og siste versjon av nettportalen Net TV. Grafisk sett er ikke Net TV like imponerende som portalene til Panasonic og LG, men Philips har vært flinke til å legge inn egne, lokale applikasjoner som DinSide og Nettavisen. De har også en egen filmleietjeneste i samarbeid med Film2Home, der man kan velge blant et stort utvalg av filmer fra blant andre Warner Brothers og Universal, samt en rekke TV-serier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris: 25.000 kr

Smarteste gutten i klassen (terningkast: 5)

Samsung har inntatt lederposisjonen når det gjelder Smarte TV-er, og når vi åpner SmartHUB-portalen er det lett å skjønne hvorfor. Det grafiske brukergrensesnittet er lekkert å se på, og startskjermen har et overveldende antall valgmuligheter. Samsungs nettleser er stabil, relativt rask og har innebygd støtte for Java og Flash Video. Det er fortsatt et stykke igjen til regnekraften i en vanlig laptop, men dette er likevel klart bedre enn konkurrentene. Å taste inn søkeord går også mye raskere med tastaturet på touch-fjernkontrollen.

Samsung UE55D8005 er en flott og brukervennlig TV med alle de rette finessene, og en bildekvalitet som fungerer bra til variert TV-bruk. Filmentusiastene vil muligens savne litt av svartnivået, men bortsett fra dette fungerer skjermen utmerket. For den som vil utforske hva en Smart TV har å by på, vet vi ikke om noe bedre valg.

Pris: 22.000 kr

Les mer på ABC Nyheter: Livet