Høye menn:

Derfor skal du ønske deg en høy sønn

HELT PÅ HØYDEN: Høye menn har størst suksess med damene, de er sjeldnere sjalu og de tjener til og med bedre enn sine lave kollegaer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
HELT PÅ HØYDEN: Høye menn har størst suksess med damene, de er sjeldnere sjalu og de tjener til og med bedre enn sine lave kollegaer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Er du lav, vil du neppe like dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere har vi skrevet om hva det er som påvirker barnas høyde. Og selv om kosthold og psykososiale faktorer er viktig, så er rundt 80 prosent av høyden vår bestemt genetisk. Noen blir høyere enn gjennomsnittet, mens andre blir lavere.

Det er gjort mye ulik forskning på forskjeller mellom høye og lave mennesker. Og dersom man ser mye av forskningen under ett, er det ingen tvil om at høye menn kommer best ut av det.

Les også: Her bor Norges høyeste mennesker

Høye menn har størst suksess med damene, de er sjeldnere sjalu og de tjener til og med bedre enn sine lave kollegaer.

Høye menn har mer suksess hos kvinner

En britisk undersøkelse fra 2000 viser at høye menn har mer suksess hos kvinner enn små menn. Undersøkelsen omfattet i alt 4.400 menn i alderen 25 til 60 år i den polske byen Wroclaw.

De ble spurt om hvor høye de var, og om de hadde barn. Resultatet var at små menn langt oftere enn høyere utgaver var barnløse . Dessuten var de lave mennene også kraftig overrepresentert i gruppen av ungkarer, skriver Illustrert Vitenskap.

Dette bekreftes av en annen britisk studie gjort av Dr. Daniel Nettle i 2002. Den britiske gjennomsnittsmannen er 1,77 meter, og han har mindre sjanse til å bli gift enn menn på 1,83 meter.

Undersøkelsen gjort blant 10.000 britiske menn og kvinner født samme uke i mars 1958 viser at jo høyere mannen var, jo mindre sannsynlig var det at de var ugifte eller barnløse 42 år senere, skriver Forskning.no

Nedarvede preferanser

Ifølge Illustrert Vitenskap foreslår undersøkelsen at kvinnens valg i høyere grad er genetisk heller enn kulturelt betinget. Ifølge denne tankegangen er høye menn rett og slett bedre rustet til å overleve enn små menn - og er derfor også mer populære hos kvinnene.

Professor Terje Bongard ved Norsk Institutt for Naturforskning forklarer at det er evolusjonære årsaker til at menn gjør det så bra hos det motsatte kjønn.

– Høyde regnes som attraktivt av kvinner, og slik har det vært i mange tusen år. Preferansen har kvinnene arvet av formødrene sine, sier han.

David Buss har ifølge Bongard studert 12.000 mennesker fra flere ulike deler av verden. Han har kommet fram til at det som oppfattes som attraktivt ved det mannlige kjønn, deles av kvinner verden over.

Det er noe inni hodet til kvinner som klikker når de de ser høye menn med posisjon og status. Disse følelsene er tverrkulturelle og tidløse, sier Bongard.

Biologisk mekanisme

– Hvis du kan vise at du kan bære en byrde, som å være høy, og fremdeles være oppegående, da er du attraktiv. Da viser du at du har et godt immunforsvar. Høyde er et utrykk for overskudd. Høye menn fikk flere etterkommere - og ut av alt dette oppstod en følelse i hodet hos kvinner. Det er en biologisk mekanisme, forklarer han.

Bongard oppfordrer kvinner som er uenige, til å utfordre seg til å tenke over hva de tenker når de ser en mann på over 1,80 meter sammenliknet med når de treffer en mann på 1,69 meter.

– Et stort flertall av kvinner synes høye menn er attraktive. Men kvinner må forhandle med seg selv utfra hva de selv har å tilby det motsatte kjønn. Hvis du ikke ser ut som Claudia Schiffer kan du heller ikke forlange en høy mann. Men det betyr ikke at de kvinnene slutter å synes høye menn er attraktive, de bare aksepterer virkeligheten, og finner noen andre, sier Bongard.

Høye menn tjener bedre

Men ikke nok med at høye menn er attraktive hos damene. Flere studier har funnet at høye menn tjener mer enn lave.

Blant annet fant en Australsk studie i 2009 ut at ti centimeter ekstra som mann gir deg tre prosent høyere timelønn enn dine lavere medborgere. Dette er noe lavere tall enn det som er funnet i undersøkelser fra andre land, så fordelen er trolig enda større i andre land.

– Folk ansetter heller høye, pene mennesker enn lave. Trolig er det fordi de som ansetter tror de høye er flinkere og har bedre egenskaper enn lavere konkurrenter. Statistikken viser at høye menn får bedre lønn, men om de faktisk er flinkere enn de lave, det er lite trolig, sier Bongard.

Arianna Cohen, den nesten 1,90 meter høye amerikanske forfatteren av boka «The tall book», har sin egen tolkning.

– Høye folk pleier å oppføre seg som ledere fra veldig ung alder , fordi andre barn forholder seg til dem som litt eldre. Så de har alltid vært ledertyper, kanskje helt fra seksårsalderen. Og på jobb, når du automatisk oppfører deg som en leder, så vil sjefen din se det når det er tid for forfremmelse og lønnsøkning, sier hun i et intervju.

Lave menn er mest sjalu

En studie utført av av spanske og tyske forskere fra Groningen og Valencia, finner at lave menn er mest sjalu. Forskerne spurte 549 menn og kvinner om hvor sjalu de var, og hva som gjør dem mest usikre.

Menn var mest nervøse for attraktive, rike og sterke rivaler, mens de høye var mer avslappet, skriver BBC News.

Forskerne bak studien mener det kan ha sammenheng med at mannlig høyde er knyttet til å være tiltrekkende, dominerende og reproduktiv suksess, og at høyere menn dermed har mindre grunn til å være sjalu.

Bongard bekrefter dette.

Det er faktisk slik at lave menn har større grunn til å være sjalu. Det er urettferdig, men sånn er det bare, sier han.

Lave menn har større risiko for slag

Lave menn har også større risiko for å få slag enn høyere menn.

Det er det forskere ved Universitetet I Bristol som har kommet fram til, etter å ha studert den medisinske historien til 4.800 menn mellom 45 og 59 år, inklusive 264 menn som hadde hatt slag. De fant ut at risikoen for slag reduseres med 16 prosent for hver tiende centimeter med ekstra høyde, ifølge New Scientist.

Les også:

Derfor er nederlendere høyest i verden

Her føder de flest barn i Norge

Derfor blir barn venstrehendte

Aggressive barn er mammas feil

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy