Barn og teknologi:

Bruker iPaden mot kolikk

DRØM SØTT: Alle mødre drømmer om at barna sovner raskt og problemfritt, og nå kan ipaden gi deg litt ekstra drahjelp. Foto: Colourbox.com
DRØM SØTT: Alle mødre drømmer om at barna sovner raskt og problemfritt, og nå kan ipaden gi deg litt ekstra drahjelp. Foto: Colourbox.com

Lille Jens har kolikk og sovner hver natt til lyden av en vifte på iPaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apper som kan gi barnet bedre nattesøvn:
 • SleepStream
 • Sleep pillow
 • Womb sound (etterligner lyden som barnet hørt inne i magen)
 • Voice sleep baby – tar opp din egen stemme, enten sang eller fortelling som kan spilles av når du ikke er der. Kan også settes på tidsstyring, og produsenten mener da du kan unngå å måtte stå opp i løpet av natten.
 • Audio Pacifier
 • Baby Sleep old - gir lyd som hårføner støvsuger og så videre.
 • Babysitterphone- gir varsel til et avtalt nummer dersom barnet gråter slik at du kan nyte en bedre middag i nabohuset.

Tips til god søvn:

 • Ikke skru på lyset hvis barnet våkner.
 • Ikke lek eller snakk med barnet.
 • Må man skifte bleie på barnet, så gjør dette med så lite ståhei som mulig.
 • Er barnet tørst, så gi det vann.
 • Det er lurt å tidlig venne barnet til at man ikke behøver mat i munnen for å sove, og at man ikke spiser om natten.

Søvn dreier seg om et av kroppens viktigste behov ved siden av behovet for mat og berøring. Alle trenger å sove, også babyer og barn. Men det er ikke alltid de skjønner at det skal skje om natten. Det vet samboerparet Ragna og Håkon alt om, de er nemlig foreldre til tvillingene Ingrid og Jens.

– Vi oppdaget tidlig at Jens hadde kolikk, og da blir man passe desperat etter å finne noe som hjelper. Han gråt seks-åtte timer i strekk på natten, og vi var utslitte. Ganske snart begynte vi å lese oss opp for å finne løsninger, forteller Ragna som fant tips om appene i en barselbok.

Sover av viftelyd på iPaden

I starten tok mamma eller pappa lille Jens ofte med ut på biltur fordi motoduren fikk gutten til å sove, men etterhvert fant de appen Babysleep på iPaden.

– Vi har brukt denne appen lenge, og bruker den fortsatt, forteller Ragna.

Babysleep er kun en av et utall apper foreldre kan velge mellom. Den har åtte ulike lyder som skal hjelpe barnet å sove, blant annet støvsuger og vifte.

– Viftelyden er den han reagerer best på. Barn responderer visstnok godt på monotone lyder som minner om tiden i magen, og det er så praktisk med appen at man kan justere lydnivået, sier hun.

Helt problemfritt

Forsker ved Statens Strålevern, Lars Klæboe ser ingen problemer med å bruke teknologien på denne måte for å bysse barnet i søvn.

– De trenger ikke å sove på selve telefonen, men sett den på en stol cirka førti centimeter unna. Det er helt problemfritt i forhold til stråling dersom foreldre skulle ha noen bekymringer i forhold til det, sier Klæboe.

Han forklarer at stråling ikke lenger er et problem fordi smarttelefonene bruker aller siste mobilnettet og med de nye mobilsystemene som regulerer strålingingen etter hvor god dekning de har er dette helt problemfritt.

– Og siden telefonene krever god dekning for å fungere optimalt blir strålingen helt minimal, forteller han.

iPad som barnevakt

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen forstår godt at foreldre bruker ipaden for å få barnet til å sove, men stiller seg litt skeptisk til flere andre spesial-apper som finnes på app-store for å gjøre hverdagen til foreldre litt lettere. Voice Sleep Baby og Babysitterphone setter hun store spørsmåltegn ved.

Spesielt sistnevnte som i reklamen kan passe på barnet ditt mens du nyter en bedre middag hos naboen.

– Det å stole et hundre prosent på en slik teknologi ser jeg som risikofylt. Ipaden kan ikke si ifra dersom noe uforutsett skulle hende, som for eksempel brann eller innbrudd. Og når appen kun er knyttet opp til desibelnivå, i stedet for at du hører lydene barnet lager, kan du heller ikke vite om barnet ditt har pusteproblemer eller kaster opp, sier hun.

Tryggere med babycall

Og nettopp på grunn av dette fungerer den gode gamle babycallen mye bedre i følge Gerhardsen. Den gir deg frihet til å se på TV i kjelleren, eller jobbe på verandaen samtidig som barnet ditt sover.

Hun ser fordelene med å bruke Voice Sleep baby som et supplement til mor og far, men ikke som en erstatning.

– Nærhet er utrolig viktig. Selv om barnet hører stemmen til mor på natten erstatter ikke det samværet, påpeker hun.

Ikke bytt mor mot teknologien

Dette handler også om selvbilde for barnet, som kanskje kan føle at mor bytter ut seg selv med teknologien, bare fordi den finnes.

– Du kan tenke deg selv om kjæresten eller samboeren din ville gjort det samme. Han drar på guttetur, men det er helt greit fordi han har spilt av lyden han lager mens dere ser på gullrekka en fredag kveld, og på denne måten skal det være nok? Spør Gerhardsen og humrer.

Les også:

Alt om barn og søvn

Fast leggetid gir smartere barn

20.000 norske barn dopes i søvn

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy