Derfor kan barna gå i barnehage i romjula

STILLE DAGER: Ikke så mange bestevenner, men desto større frihet i leken. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
STILLE DAGER: Ikke så mange bestevenner, men desto større frihet i leken. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Er det greit å sende barn i barnehage i romjula, samtidig som foreldrene har fri?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utsagn fra forumet:
  • Vår barnehage er stengt, så dette er ikke noe alternativ. Hadde latt barna ta fri uansett, syns julen er en koselig familietid.
  • Skulle gjerne hatt dem hjemme, men både mannen og jeg jobber, så da må begge gutta i bhg. Blir kortere dager da, fra 9-14. Jeg jobber selv i bhg og synes det er koselig når vi har så få unger i romjula, blir en helt annen stemning da.
  • Vi har valgt 1 dag i år, selv om vi har fri. Guttungen trives veldig godt der og tenker at det blir kjekt å treffe litt venner i jula, også.
  • Vi er så heldige å ha jobber der vi kan avspasere i jula. Derfor har også barnet fri og er sammen med oss.
  • Vi har i år bestemt oss for å la barna – på 5 år og 16 måneder – gå 3 dager i bhg. Vi har veldig liten leilighet og vi voksne trenger litt pusterom også.

Kilde: Forumet på dinbaby.no

I år har romjula færre obligatoriske fridager enn normalt. Det betyr at flere arbeidstagere enn vanlig må på jobb. Mange av dem har små barn.

«Er deres barn i barnehagen i romjula? », spør en bruker i forumet på Dinbaby.no.

Og svar får hun:

«Med mindre pappaen eller besteforeldrene kan passe ham, må han nok i barnehagen, ja», melder førstemann i tråden.

«Jeg skal jobbe 9–14 torsdag og fredag i romjula, så pappa’n er hjemme med henne de dagene», skriver en mamma.

«Dersom foreldrene har fri, bør også barna ha fri», forkynner flere av forumbrukerne.

Én av dem, som jobber i barnehage, anbefaler foreldre som kan ta barna ut, om å gjøre det. Slik at barnehageansatte også kan ha fri.

Bedre tid til hvert barn

– Det varierer fra romjul til romjul hvor mange barn som kommer i barnehagen, sier Gro Nordahl, styrer ved Espira Blakstad barnehage i Asker.

– Vi kjører et løst opplegg mellom jul og nyttår. Våre fem avdelinger samles til to. Barna får leke det de vil – og hvor de vil. I romjula er det såpass få av dem at vi voksne har bedre tid til å ta oss av hver enkelt, sier Nordahl til Foreldre & Barn.

Personalet i barnehagen bruker gjerne romjula til avspasering og avvikling av feriedager. Det er ingen tilfeldige vikarer som barna må forholde seg til.

– De fleste barna som kommer i romjula, gjør det fordi foreldrene må jobbe, opplyser Nordahl.

– Liten betydning

MOT NORMALT: Hva skal vi finne på nå, da? Illustrasjonsfoto: Colourbox.comMOT NORMALT: Hva skal vi finne på nå, da? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Barn trenger også ferie. Men om den kommer i jula eller ikke, er ikke det viktigste, mener Henrik Daae Zachrisson, forsker ved Atferdssenteret og Folkehelseinstituttet.

– Det kan være bra for barnas trivsel om foreldrene deres får litt tid sammen uten barn. De voksne har hatt en hektisk førjulstid, og kan ha godt av noen fridager uten småunger hengende i beina hele tiden. Eventuelt kan barna være kortere dager i barnehagen, foreslår Zachrisson, som forsker på hvilken betydning barnehage og sosiale ulikheter har for barns utvikling.

Brakkesyke

Han tror enkelte barn kan bli «brakkesyke» av å gå hjemme uten å være sammen med andre barn.

– Noen vil savne vennene i barnehagen. Andre vil ha lyst til å være hjemme og slappe av, reise på hytta eller til besteforeldre sine, sier Zachrisson.

– I forkant av slike høytidsdager kan det være lurt å snakke med de ansatte i barnehagen, oppfordrer Synnve Schølberg, forsker i Folkehelseinstituttet.

– Hvis barnehagen slår sammen avdelinger, kan barna oppleve dagene som annerledes enn de er vant til. De er gjerne sammen med barn og voksne som de ikke kjenner så godt, mens bestevennene kanskje har julefri, påpeker Schølberg.

– Snakk med barnet

Hun råder foreldre til å forberede barnet på at barnehagen i romjula ikke er helt som den pleier.

– For noen kan det være positivt at det er færre barn enn vanlig. Både tempo og støynivå blir lavere. Dessuten kan de ansatte ta større individuelle hensyn når de velger aktiviteter for barna.

Les også:

13 ting å gjøre med barn i jula

Tegn på at barnet mistrives i barnehagen

Slik klager du til barnehagen

Barnehagebarn snakker best

Ikke alle barn gleder seg til jul

Vent med alkoholen til barna sover

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy